Evenimentul Zilei > Social > DATORIILE ROMPETROL. Cum au ajuns MOȘTENITORII lui Dinu Patriciu dea bani statului, chiar dacă nu mai DEȚIN firma? TRASEUL averii
DATORIILE ROMPETROL. Cum au ajuns MOȘTENITORII lui Dinu Patriciu dea bani statului, chiar dacă nu mai DEȚIN firma? TRASEUL averii

DATORIILE ROMPETROL. Cum au ajuns MOȘTENITORII lui Dinu Patriciu dea bani statului, chiar dacă nu mai DEȚIN firma? TRASEUL averii

Cum reușește compania kazahă de stat din spatele Rompetrol să își achite datoriile față de statul român? Prin urmărirea în instanță a moștenitorului omului de afaceri Dinu Patriciu. Dintr-o perspectivă a numerelor, cel puțin așa pare.

Totul se datorează faptului că firma KazMunayGas are de plătit 200 de milioane de euro statului român și caută să recupereze acești bani de la moștenitorii miliardarului Patriciu, relatează Flux24.

 

Kazahii au fost de acord, în 2013, să plătească această sumă către stat, conform unui memorandum încheiat la București, pentru preluarea a 26,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare. Înțelegerea este doar o verigă din planul complex care are ca finalitate achitarea datoriei istorice a companiei Rompetrol către statul român.

KMG susține că a obținut o hotărâre a unei instanțe de arbitraj din Olanda, unde este înregistrată compania, în urma căreia moștenitorii lui Patriciu trebuie să îi plătească exact suma de 200 de milioane de euro, având în vedere problemele legate de preluarea fostei companii de stat de către miliardarul român, în 2007-2009.

Melanie Anne Chen, fostă colaboratoare a lui Patriciu și moștenitoare a acestuia, ar fi vândut ilegal active din partea de avere care i-a revenit prin testament, spun cei de la KMG.