Evenimentul Zilei > Opinii > „Data viitoare, mergeți dracului la vot!”
„Data viitoare, mergeți dracului la vot!”

„Data viitoare, mergeți dracului la vot!”

Tristă iarnă, tristă viață. Oamenii trăiesc disperarea pandemiei, dar mai ales dezamăgirea că încă o dată au ales prost candidații la ciolanul puterii.

Oriunde ai merge, cu oricine vorbești nu constați decât fie tristețe, fie furie, fie o resemnare bolnavă. Ne-am întors parcă în timp, în acel decembrie 89. Până și copiii de atunci, acum adulți, sau cei născuți după revoluție știu de la părinții lor de ce a „explodat mămăliga” și a fost alungat cuplul Ceaușescu. Ba mai rău, ca să-și pună fundurile în jilțurile de la masa pe care ciolanul gras trona, „salvatorii națiunii” i-au împușcat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, „ca să ne fie mai bine, să scăpăm de teroriștii dictatorilor, etc, etc…”! Urmașii lor democrați se joacă încă cu dosarele Revoluției și Mineriadei.

Azi „aleșii națiunii” ne-au readus cu 31 de ani în urmă. Românii tremură în case de frig, n-au apă caldă să se spele, aproape că li s-a pus rație la zahăr și ulei, rafturile magazinelor încep să fie mai goale, strâng cureaua tot mai des căci li se tot spune că nu sunt bani de salarii, de pensii, că vine criza economică apocaliptică, că în spitale nu va mai fi loc gratuit pentru cei nevaccinați… Cam pentru asta am ieșit în stradă în 89…

N-avem guvern stabil, iar politicienii noștri defilează între palatele puterii, între sediile partidelor, Parlament și cârciumi, pentru întâlniri de negocieri interminabile despre cine înșfacă bucata mai mare a ciolanului. Poporul se simte sfidat, batjocorit și dă în clocot pe Facebook. Ăsta nu exista în decembrie 1989, dresajul maselor se făcea mult mai rudimentar și cu un procent mai mic de reușită.

Cu Facebook le-au reușit alegerile pe toată linia în ultimii ani, nu mai e un secret pentru nimeni. Acum ne uităm la Cîțu, Ciolacu și compania cum, cică, se străduiesc să pună la punct un nou guvern pentru salvarea țării, în timp ce oamenii mor pe capete în spitale neconforme sau în casele lor neîncălzite.

Astăzi se bat pe cine să fie premier: ba Cîțu, ba Ciolacu, ba Rafila, ba Ciucă… Absolut jenant, domnilor politicieni, care le tot spuneți românilor la televizor că azi-mâine, săptămâna viitoare „vom avea guvern”!

Ne uităm stupefiați la niște incompetenți de primari ai marilor orașe, care își batjocoresc oamenii care au crezut în promisiunile lor și i-au votat. Sunt din toate partidele. Și nici nu contează culoarea lor politică, pentru că în primărie trebuie să stea un bun administrator, un om care găsește soluții și știe să-și convingă și adversarii politici din consiliul local să-i sprijine proiectele bune. Primarul trebuie să facă treabă în slujba cetățeanului care l-a votat și-l plătește. Dar ce să faci cu un edil precum Clotilde Armand, Domenic Fritz sau Nicușor Dan? Ei se luptă cu himere, cu mafia, cu afaceriștii veroși, de parcă cineva i-a adunat pe ăștia numai în sectorul sau orașul lor.  La Boc, Bolojan, Ciucu, Băluță, Negoiță, chiar și în dezastruosul sector 5 al lui Piedone n-or fi și mafioți, afaceriști veroși, consilii opozante? În comunele Cigud, Poiana și în multe altele, care arată ca orășelele din occident, nu-s ticăloși?

Dar primarii aceștiau au făcut și fac ceva pentru cetățenii care i-au ales, indiferent că-s liberali, useriști, pesediști. S-au îngrijit să se pregătească de deszăpezire, de buna funcționare a școlilor și grădinițelor, să nu înghețe copiii în clase.  Fritz, la Timișoara, deși a primit o căruță de bani, îi lasă pe timișoreni să tot pună o haină în plus în locuințele înghețate. La București, Nicușor Dan și Clotilde Armand fac niște declarații de te crucești.

Am putea oare să chemăm alt popor să voteze în locul nostru? Poate că pe nemți, belgieni, francezi Nicușor Dan nu i-ar putea păcăli cu promisiunile sale. Vă mai amintiți ce zicea omul care se pregătea de ani de zile să Salveze Bucureștiul?

„Pentru nehotărâţi cred că e foarte important ca dezbaterea între candidaţii la Primărie să aibă loc. Sunt candidatul care a venit în această campanie cu proiecte, cu soluţii. Am primit, în schimb, un şir de acuze şi minciuni care să ascundă bilanţul corect al actualului mandat. Aştept în continuare dezbaterea, consider că refuzul la o dezbatere înseamnă fuga de răspundere în faţa bucureştenilor”, afirma Nicuşor Dan în campania electorală. Iar ieri, luat la întrebări de ce bucureștenii stau în frig și nu au apă caldă, a fugit din Parlament.

Tot Nicușor Dan acuza faptul că la adresa sa se desfăşoară „o campanie de minciună şi manipulare bazată pe telefoane, pe mesaje online neasumate şi bazată, din păcate, pe complicitatea unor instituţii de presa”.  Spunea că nu intenţionează să renunţe la subvenţiile la agent termic, transport în comun sau la ajutoarele acordate persoanelor cu dizabilităţi, dacă va fi ales primar. Ba zicea că fiecare bucureștean va câștiga 1.400 de euro dacă va fi el la butoanele Capitalei. A ajuns primar general pe promisiunile făcute. Cine a mințit și manipulat?

Nicuşor Dan reclama angajarea, în Primăria Capitalei, a numeroase rude ale unor persoane care lucrau deja acolo. „Oamenii ăştia din cauză că nu au o competenţă pentru funcţiile pe care le ocupă nu sunt în stare să atragă fonduri europene, nu sunt în stare să rezolve traficul, nu sunt în stare să rezolve poluarea. Asta este problema la care primarul în funcţie trebuie să răspundă”, susținea Nicuşor Dan. Știți că primarul Nicușor și-a angajat tot felul de apropiați? Că fondurile europene n-au fost atrase, că poluarea e nerezolvată ca și traficul?

Clotilde Armand își expunea intențiile mărețe pentru care vroia să fie votată. „Infrastructura este la pământ. Avem primăria cea mai bogată din țară și avem cele mai multe străzi neasfaltate din București. Avem nevoie de școli mai sigure și reabilitate. Mai puțină birocrație și mai multă digitalizare. Sunt foarte multe lucruri care trebuie realizate”.

Da, sunt multe de realizat, pentru că primărița nu a pus în practică niciuna din aceste promisiuni. Îi scriu oamenii pe Facebook că durează mai mult acum decât înainte să obțină o autorizație de construcție sau un aviz de urbanism, că „dosarul cu șină” e încă baza, că bursele elevilor sunt tăiate sau diminuate, că i-au năpădit șobolanii și gunoaiele, că parcurile sunt lăsate în paragină. Iar despre ce a făcut cu spitalul de copii „Gr. Alexandrescu”, știe o țară întreagă.

Cei doi primari sunt doar niște exemple din lungul șir al politicienilor incompetenți și nerușinați care au păcălit românii. Dar ei sunt dintre cei care săreau în Piața Victoriei, să convingă bucureștenii să-i voteze, lângă pancarte cu mesajul „Data viitoare, mergeți dracului la vot!”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.