Evenimentul Zilei > Justitie > Darren White, fostul șef al Secret Service: ”În România se face justiție selectivă, agresivă, nu există legi egale pentru toți”
Darren White, fostul șef al Secret Service: ”În România se face justiție selectivă, agresivă, nu există legi egale pentru toți”

Darren White, fostul șef al Secret Service: ”În România se face justiție selectivă, agresivă, nu există legi egale pentru toți”

Darren White, fost şef al Secret Service în România şi în alte ţări din Est, a acordat un interviu pentru flux24.ro, în care spune că ”problema corupției în România este una majoră” și că trebuie lideri responsabili care să pună punct acestui rău.

”Scandal după scandal, arestări, fraude- toate știrbesc imaginea României în străinătate”, a spus Darren White, în interviul pentru flux24.ro, din care redăm un fragment.

-Este corupția mai accentuată acum față de perioada în care ați ajuns în România?

– În cei 5 ani am avut plăcerea să lucrez cu oameni profesioniști, talentați, dar, din păcate, numărul  acestora este depășit de cei corupți. Vedem în permanență oameni arestați, reținuți, oameni cu funcții importante, parlamentari, miniștri, membri ai Guvernului. Este un cerc vicios. Este vorba de cine ia mai mulți bani decât alții, se învârt bani murdari, se plătesc polițe, se remarcă geloșii, dar problema de fond nu se rezolvă. Este vorba de orgolii persoanle, bani iliciți sau gelozii.

-Putem vorbi de vendete personale?

– Nu este vorba de o justiție egală sau corectă pentru toți. Ceea ce se întâmplă depăsește cadrul legislativ, nu putem vorbi de o protecție legislativă. Este vorba de anchete de retorsiune, oameni influenți controlează justiția în timp ce oamenii săraci nu au nici o sanșă. Așa cum am declarat este o discrepanță foarte mare între cei săraci care lucrează 24 de ore pentru a supraviețui și cei bogați care învârt bani murdari și care frecventează localuri scumpe și conduc mașini de lux. Oamenii bogați mituiesc procurorii, judecătorii pentru a scăpa de anchete sau condamnări și rămân cu banii proveniți din câștiguri ilicite. Este un cerc vicios. Nu este o justiție dreaptă și egală pentru toți, sunt interese și gelozii, banii sau poziția socială primează pentru cei influenți.

-Ce părere aveți despre procedurile utlizate pentru a rezolva acestă problemă?

– În România trebuie o mână de fier, care să îndrăznească să cheme la răspundere pe toți cei corupți, indiferent de poziție sau rang. Ai două posibilități: ori ești parte a problemei, ori ai soluția. Trebuie să alegem să fim parte a soluției, indiferent de costuri sau riscuri. Trebuie să renunțăm la slogane, să luăm atitudine și să stârpim răul din rădăcină, să secăm mlaștina.

-Ce înseamnă a seca mlaștina?

-Adică e nevoie de lideri puternici care să vină cu soluții viabile. Oamenii așteaptă de la americani să vină cu soluții, să aducă lideri puternici, competenți, dar românii trebuie să accepte să facă ce este bine pentru ei, pentru popor. Ați fost în comunism, e cazul să vă eliberați de lanțurile care vă îngrădesc. Nu trebuie să vă spună partenerii străini ce să faceți, cum să delimitați binele de rău, trebuie să acționați ferm. De ce este corupția așa de răspândită? Deoarece se regăsește la cel mai înalt nivel, la membri ai Guvernului, demnitari cu poziții importante. Dacă legile s-ar aplica corect, mulți ar trebui să fie anchetați și pedepsiți.

-Adică cei care luptă împotriva corupției sunt corupți?

– Nu există integritate, e ca și cum delicvenți ar investiga delicvenți. Nu se dorește eliminarea răului, iar când mă exprim așa mulți mă privesc sceptic. Așa cum am afirmat e nevoie de lideri puternici, onești, fermi, care să se plaseze de partea soluției, nu a problemei. Trebuie restabilitate integritatea și credibilitatea și față de partenerii străini. Sistemul protejează corupții, chiar dacă îi aducem pe englezi, americani, ei nu vor rezolva problemele, chiar dacă uneori se pare că străinilor le pasă mai mult de români decât românilor de ei însiși. Nu credeți că asta e o problemă? Avem nevoie, în România, de legi egale pentru toți, adevărații vinovați mituiesc procurorii și judecătorii, iar cei săraci, fără influență, merg la închisoare pentru o cană de cafea.  De exemplu o americancă a pus bazele unui centru pentru femei abuzate și maltrate și nu a avut susținere din partea autorităților române. Chiar dacă sunt american nu puteți să-mi reprosați să nu fac nimic, că nu mă implic, dar am nevoie de sprijin.

 (…)

–  Într-un interviu acordat lui Robert Turcescu ați afirmat că SRI și serviciile secrete sunt utilizate pentru scopuri politice și nu pentru ceea ce au fost înființate…

-Da, liderii politici le utilizează pentru scopuri personale, pentru câștiguri politice, pentru a-și spiona adversarii și nu pentru scopul lor real, acela de a apărare a cetățenilor împotriva atacurilor teroriste sau amenințărilor. Este abuziv și ilegal. Este parte a corupției din România. Ei lasă cetățenii vulnerabili, granițele nesupravegheate pentru a face jocul murdar al politicienilor. Americanii sunt responsabili pentru ce se întâmplă deoarece cunosc problema. Deci românii sunt vulnerabili, securitatea lor este în pericol. Acest lucru este grav, nedrept și constituie un delict. Trebuie ca vinovații să plătească și să meargă la închisoare. Să fim onești: persoanele în măsură să ia atitudine dau din umeri. Atât guvernanții din România, cât și ambasadorii închid ochii, sunt părtași la aceste delicte.

-Poate ați auzit de scandalul dintre fostul deputat Sebastian Ghiță și Laura Codruța Kovesi. Acesta devolează faptul că Laura Codruța Kovesi ar fi implicată în acest sistem corupt, că ar fi parte al acestuia. Ce părere aveți?

-Pot să mă exprim în general, nu cunosc detaliile specifice. Pot să afirm că problema corupției în România este una majoră. Trebuie lideri responsabili care să pună punct acestui rău. Scandal după scandal, arestări, fraude- toate știrbesc imaginea României în străinătate. Se face justiție selectivă, agresivă, nu există legi egale pentru toți. Resurse sunt, România are potențial, dar nu se dorește rezolvarea problemei.

– Credeți că autoritățile americane sunt responsabile pentru ce se întâmplă în România? SRI și DNA au aprobarea SUA?

– Nu știu, tot ce știu este că poporul trebuie să ia atitudine. De asemenea e nevoie de o luptă reală împotriva corupției din politică, justiție, politică. E nevoie de un plan viabil.

-Ce părere aveți despre instituțiile de forță, există procurori abuzivi?

-Nu există justiție sau democrație pentru mase. Oamenii săraci nu sunt auziți, cei bogați și influenți dețin puterea și o folosesc în interes personal. Nu răspund pentru faptele lor și nu-i trage nimeni la răspundere.

Citiți interviul integral pe flux24.ro