Fostul șef al Serviciului Secret în România și în alte țări din Europa de Est, Darren White, a acordat un interviu în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”. El a vorbit despre legea grațierii și ordonanța de urgență care modifică legislația penală adoptată de Guvernul Grindeanu, o măsură care a scos în stradă sute de mii de români. EVZ vă prezintă, în avanpremieră, o prima parte a amplului interviu cu Darren White. Restul discuției, în care fostul șef Secret Service dezvăluie informații explozive despre șefa DNA Laura Codruța Kovesi și fostul director adjunct al SRI Florian Coldea și nu numai, o veți putea citi în ediția tipărită din zilele următoare.
Redăm integral prima parte a interviului cu Darren White:
EVZ: În România se pregătește o lege a grațierii și ordonanța de urgență privind modicarea Codurilor penale și răspunderea magistraților. Cum vedeți un astfel de demers? Credeți că ar rezolva problema aglomerării din penitenciare?
Darren White: Deoarece credibilitatea sistemului judiciar din România este foarte îndoielnică, foarte suspectă și plină de prejudecată față de oamenii care n-au resursele necesare să mituiască pentru a scăpa de pușcărie, nu este niciun element de corectitudine. Deci atunci când vei grația oamenii, deja știm cine va beneficia de pe urma acestor grațieri. Nu vor fi cei săraci, cei care nu au resursele materiale necesare. Ca și concept va apărea problema credibilității, corectitudinii, pentru că doar cei care au bani vor beneficia de acest nou sistem de grațiere. Așadar este (un demers – n.r.) pătat de la bun început, pentru că cine va crede și se va încredere în sistemul judiciar din România? Este mânjit de corupție și plin de probleme de credibilitate. Deci nu, nu înghit povestea asta. Sunt sigur că închisorile sunt suprapopulate, dar sunt suprapopulate cu oameni săraci care nu au mijloacele necesare să lupte în justiție sau care nu au posibilitatea să mituiască un judecător sau un procuror. Aceștia sunt oamenii care sunt în acele închisori în marea lor majoritate. Astfel, acum vor să-i elibereze pe cei care pot plăti sau mitui pentru a face mai mult spațiu pentru cei săraci care nu pot face asta. Deci e un demers mânjit în care nu am încredere și nu este corect.
Dacă îi contrazici pe tema asta, atunci vor spune “stați așa un pic că nu mai lucrează aici”. Asta este. Spun cum văd lucrurile. Este un eșec încă de la bun început. Este doar un nou sistem pentru a-și scoate din închisori prietenii care pot plăti și să-i bage la pușcărie pe cei săraci care nu pot plăti. Dacă este să comiți infracțiunea în România, atunci trebuie să fii tras la răspundere, dar trage-i pe toți la răspundere, nu doar pe cei săraci.
EVZ: Unii politicieni români solicită ca MCV să fie ridicat și au spus că vor face solicitări în acest sens. Ce părere aveți?
Darren White: Ei spun reîntorceți-vă în întuneric, scăpați de transparență, lasați-ne să facem asta pe sub mână ca să putem continua frauda, mita, corupția, ca de obicei. Cu alte cuvinte, să le fie mai ușor să ne continuăm stilul de viață. Aceasta este interpretarea mea. Deci repet, când se întâmplă astfel de lucruri, asta înseamnă că undeva este lipsă de conducere. Sunt parteneri europeni acolo în România care se întâmplă să înoate în apele acelea infestate de rechini ale României. Ei trebuie să formeze o coaliție și să vină cu niște soluții rezonabile. Altfel, acest cerc vicios al corupției în întreaga voastră conducere va continu. Veți fi șocați să aflați câți judecători, procurori și oameni din poliție stau cu mâna întinsă. Nu sunt interesați să aplice legea, ci să ceară bani. Singurele dăți când pun oameni sub acuzare este atunci când aceștia le sunt adversari politici. Și când oamenii cu bani ajung să facă închisoare, se duc acolo pentru o cafea și apoi ies iar. Așadar, să nu păcălim pe nimeni și să spunem “vai l-am arestat, l-am prins”. Nu, n-ai făcut asta. Ai făcut mulți bani de pe urma chestiei ăsteia. Judecătorii, procurorii, avocații toți și-au luat partea. Deci să fim foarte direcți și onești în privința asta.
EVZ: Ce părere aveți despre protestele din România împotriva Guvernului?
Darren White: În opinia mea este dureros de evident că oamenii de rând din România sunt sătui de fraudă, corupție și aceste nedreptăți strigătoare la cer comise de guvernul murdar și corupt din România. Din păcate, suntem aproape de punctul în care România va trebui să se dea un shut down și să o ia de la zero!
Fostul șef Secret Service face o scurtă prezentare a activității sale în România în perioada 2009 - 2014.
Transcrierea integrală a discuție din clip o puteți citi mai jos:
EVZ: Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre activitatea dvs. legată de România, de ambasada SUA la București.
Darren White: Ca s-o iau cu începutul, am sosit în România în noiembrie 2009 și am stat acolo timp de 5 ani. Pentru înțelegerea funcției pe care o avea în România era legată de activitatea criminalității informatice și dezvoltarea unui plan de combatere a criminalității informatice. Am avut trei abordări. Am încercat să facem ceea ce mulți numesc un grup operativ care include oameni din mediul academic, poliție și corporații private care ar putea fi afectate de lovituri cibernetice. Asta am făcut pentru început în România și ne-am ocupat apoi și de comunitate, poliție, judecători, procurori, pentru a-i antrena și pentru a-i pune în legătură cu poliția din SUA. Am pus în legătură judecătorii americani cu cei români. Procurorii din România au acum un dialog deschis cu cei din SUA pentru a combate infracțiuni de peste granițe. Trebuie să vă amintiți că criminalitatea informatică din România vizează în primul rând țările rusești care sunt foarte bogate. În mintea lor sunt ținte bune. Deci am creat un mediu care era foarte necesar pentru toate părțile implicate. Procurorii, judecătorii, poliția, toate trebuie să aibă un dialog deschis cu partenerii lor din SUA. Deci asupra acestui lucru ne-am axat. Cred că am făcut o treabă foarte de bună în a conecta aceste entități. Asta a fost în mare parte treaba noastră, în afară de a încerca să asigurăm antrenament, echipament.
Totodată, Darren White oferă câteva detalii și despre primii oameni pe care i-a cunoscut atunci când a ajuns în România în 2009. Fostul șef Secret Service în România explică și controversatele poze în care a apărut alături de șefa DNA Laura Codruța Kovesi, făcute la o întâlnire lângă Sibiu, în anul 2010.
Mai jos puteți citi transcrierea integrală a acestui video.
EVZ: Care au fost primii oameni pe care i-ați cunoscut la începutul activității dvs. în România?
Darren White: Directorul SPP, Lucian Pahonțu. Alți parteneri erau Petre Tobă, care atunci era șeful Poliției Române și Laura Kovesi, care la acea vreme era șefa DIICOT și apoi a devenit procurorul general. Cred că au fost niște poze care au apărut în presa voastră.
EVZ: Da, cele cu Kovesi.
Darren White: Cumva au încercat să facă să pară o chestiune suspicioasă într-un fel. Am râs pentru că e un motiv pentru care nu ați văzut niciun alt om al legii din Statele Unite alături de ea. Și nu mă laud, dar nu stăm în ambasadă și așteptăm să se întâmple lucruri. Interacționăm cu partenerii noștri și facem strategii. Îmi amintesc când Kovesi, Olaru și personalul ei au zburat cu toții în SUA, la invitația mea. Ne-am dus în Capitala Statelor Unite pentru a face cunoștință și planuri pentru o poliție mai bună, pentru o mai bună cooperare. Apoi am fost la sediul Serviciul Secret și ne-am întâlnit cu directorul, construind punți, făcând planuri de a crește eforturile noastre. Apoi ne-am dus la biroul procurorului general al SUA, Eric Holder. Kovesi a stat de vorbă cu el direct și au discutat despre planuri pentru acțiuni decisive împreună. Deci când oamenii văd astfel de poze încearcă să împroaște cu noroi și să speculeze. Nu ați văzut altă agenție acolo. Era agenția noastră condusă de mine. Deci să vorbim despre fapte. Nu vreau să fiu defensiv dar acesta e răspunsul meu. Și știți ce? N-o să auziți un singur răspuns pentru că închide gura criticilor. Cei care au făcut acele comentarii sunt foarte iresponsabili, dar asta face parte din misiunea noastră. Sub conducerea mea, vă garantez că vom continua să facem asta.