Evenimentul Zilei > Politica > De ce face Darius Vâlcov turul televiziunilor. Consilierul premierului Dăncilă anunță un război total pe resursele României
De ce face Darius Vâlcov turul televiziunilor. Consilierul premierului Dăncilă anunță un război total pe resursele României

De ce face Darius Vâlcov turul televiziunilor. Consilierul premierului Dăncilă anunță un război total pe resursele României

În ultimele două săptămâni, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a ieșit la rampă cu două interviuri în care, în mod aparent ciudat, a vorbit mai puțin despre problemele sale penale, dar a lansat atacuri în serie la jucătorii din piața energiei, la firmele care administrează fondurile private de pensii, dar și la companiile care se află în insolvență, dând ca exemplu postul de televiziunea Realitatea Tv. Dar ce l-a determinat pe Vâlcov să iasă la rampă la mai bine de trei ani de la ultima sa apariție televizată. Conform unor surse, cel supranumit „eminența cenușie a Guvernului” pregătește terenul pentru un război total pe resurse care se va declanșa la începutul lunii septembrie.

Martie 2015. Darius Vâlcov era ministru de Finanţe în Guvernul condus de Victor Ponta. La finalul lunii a acordat un interviu la postul B1 Tv, în care a vorbit despre refuzul de a încheia un nou acord cu FMI, după care i-au început problemele penale. Din acel moment, Vâlcov nu a mai avut nicio apariție publică, nici măcar la începutul acestui an când a fost numit consilier pe probleme economice și sociale ale premierului Viorica Dăncilă.

 

Două interviuri, două atacuri la piața energetică

Numai că la jumătatea acestei luni, în data de 16 iulie, Darius Vâlcov a oferit un interviu lui Mihai Gâdea pentru Antena 3. Încă de la început a spus că preferă să nu vorbească despre problemele sale penale, ci despre economie. În timpul interviului, consilierul premierului a lansat un atac direct la doi mari jucători de pe piaţa energetică: „La 1 august urmează o creștere – pentru că așa e legislația – de 4% a prețului la gaze. Două mari companii, n-am să le dau numele, au peste 95% din producția românească și atunci își permit ca un preț de producție de 27 de lei să ajungă la vânzare la 81 de lei, adică un profit de 300%.

O parte îşi ia şi statul român, pentru că e acţionar în amândouă. De ce? Pentru că aşa au înţeles unii manageri că trebuie mers înainte. Mărim preţul, că până la urmă cine îl suportă e un prost care trebuie să-l plătească, decât să mărim producţia şi să diversificăm sursele, astfel încât să vindem mai mult, poate chiar şi la export, dar la un preţ mai mic”. Acesta a anunţat în aceeaşi emisiune că în următorul an preţul gazelor se va ieftini cu 20%, legea permiţând Guvernului să regleze cotaţiile pentru maxim trei ani. Anunţul de atunci a părut unul populist, dar vineri seara Vâlcov a ieşit din nou la rampă cu un atac la adresa jucătorilor din piaţa energetică, de data aceasta într-un interviu la România Tv: „În piața energiei lucrurile sunt mai delicate. Mafia e atât de mare încât trebuie să te porți cu mănuși. Foarte mulți sunt stat în stat”.

 

Mesajele lui Vâlcov au rolul de intimida

Dar ce l-a apucat pe Darius Vâlcov, apropiatul lui Liviu Dragnea, să lanseze asemenea atacuri într-un moment în care i se judecă apelul la condamnarea de 8 ani de închisoare primită la finalul lunii februarie şi în mod normal ar avea alte probleme de care să se preocupe? Conform unor surse EVZ este vorba de o luptă tot mai crâncenă care se duce pentru direcționarea către alte zone de influență a celor mai valoroase resurse energetice. După ce s-a dus o bătălie aprigă pentru resursele de gaz ale României, acum vine rândul pieței de energie pentru a fi ținta asaltului băieților „deștepți” din PSD.

În ultima perioadă au fost două mișcări și s-au înregistrat două dezbateri aprinse în zona controlului resurselor naturale: reglementarea pieței off-shore a gazelor naturale și retragerea cererii de înscriere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. „Avertismentul este clar – în luna septembrie începe o luptă dură pe piața de energie și mesajele lansate de către omul lui Dragnea au rolul de a intimida pe oricine ar putea să le strice jocurile. Ieșirea lui Vâlcov trebuie citită în nota noilor interese pentru puterea care guvernează astăzi România: capturarea resurselor economice de natură să asigure bunăstarea pentru cei care îl manevrează din spate pe premier”, a explicat pentru EVZ o sursă care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Aceeaşi sursă a explicat că războiul se va declanşa la începutul luDe ce face Darius Vâlcov turul televiziunilor Consilierul premierului onsilierul premierului Dăncilă anunță un război total pe resursele României nii septembrie şi are ca obiectiv achitarea tuturor notelor de plată pentru toate campaniile duse în interiorul şi exteriorul PSD împotriva DNA, Klaus Iohannis şi a tututor celor care s-au opus social-democraţilor. Atacurile lui Vâlcov vizează investitorii din piața de energie și pentru că PSD îi bănuiește că finanțează (parțial) două televiziuni critice cu guvernarea, Digi 24 și Realitatea TV.

 

Atac dur la Realitatea TV/ Replica lui Gușă

Nu a scăpat nici Realitatea Tv, care a fost dată ca exemplu în ceea ce privește problemele din legea insolvenței, pe care actualul guvern ar vrea să o modifice. „Realitatea TV are astăzi, la sfârșitul lunii trecute, 121,4 milioane de lei datorie. În fiecare lună mai adaugă încă un milion datorie. În șapte ani de zile nu mai există niciun caz, pentru că legea spune că dacă nu ieși din insolvență intri în faliment. În cazul Realitatea, sunt două firme care dețin Realitatea și fiecare la rândul ei mai are una, mai are trei în insolvență, iar cealaltă mai are nouă în insolvență, adică sunt 13 în insolvență deținute de un număr de acționari”, a afirmat Vâlcov. El a mai spus că după ce Legea insolvenței va fi modificată „toți acești escroci vor dispărea”. Cosmin Gușă, unul dintre acționarii Realitatea TV, a reacționat la afirmațiile lui Vâlcov și a susținut că postul de televiziune a încercat să-și achite datoriile însă reprezentanții statului au refuzat. „Vâlcov și Dragnea nu vor să închidă Realitatea TV, ci să o preia pentru ei. Au toate mecanismele la Ministerul Finanțelor pentru a face asta. Noi am propus de mai multe ori să plătim datoria integral, au refuzat, au făcut fel de fel de tertipuri, l-au schimbat pe șeful ANAF peste noapte ca să dea alte indicații, l-au pus pe Mișa sub coordonarea lui Orlando”, a spus Gușă.

 

Compania care deține Digi24, suspectă de fraudă

Tot vineri seara, Vâlcov a mai atins un subiect care a creat agitaţie în această vară: pensiile private. Consilierul premierului a vorbit despre despre cele şapte fonduri private de pensii, care administrează peste 10 miliarde de euro. El a spus că şase dintre fonduri au investit banii de pensii în acţiuni RCS-RDS, o firmă care a avut o scădere de 25% pe Bursă într-un an de zile: „RCSRDS – anul trecut această companie, care nimeni nu știa cât valorează, s-a gândit hai să ieșim, deși aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieșim pe piață să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei. Fondul de pensii au zis hai să cumpărărm acțiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm şi noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Şase din cele şapte fonduri, minim cinci au acţiuni la RDS în condiţiile în care într-un an de zile acţiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an, trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condiţiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”. Acesta susţine că se poate suspecta o fraudă, în condiţiile în care tehnologia companiei este una învechită şi sunt posibile scăderi în continuare. Prin RCS-RDS, Vâlcov a atacat una dintre cele două televiziune critice cu guvernarea PSD, Digi 24.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: