Dans oriental cu bruneta de la Drept

O româncă plecată de zece ani în SUA a lăsat jobul de broker pentru arta orientală.

Ar fi vrut să se facă balerină, dar cum mama ei nu vedea cu ochi prea buni această meserie, a refuzat să-şi dea copilul la balet. Părinţilor le-ar fi plăcut să fie inginer, ea a ales însă Dreptul, dar de câţiva ani cariera ei s-a întors cu 180 de grade: este dansatoare profesionistă de dans oriental şi locuieşte de zece ani în America.

Numele ei de scenă este Layla, are 38 de ani, iar în acest weekend oganizează primele ei cursuri în România.     

De la compania BMW, pe ringul de dans

„Până să-mi dau seama, interesul meu pentru dansul şi cultura orientală s-au transformat dintr-o pasiune în afacere”, îşi începe Layla povestea.

A făcut Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti, apoi a plecat în Statele Unite pentru a studia în domeniul IT. A decis să se stabilească pe continentul american, însă nu a profesat în niciunul dintre domeniile pentru care s-a pregătit, ci s-a angajat pe postul de coordonator de comunicare la BMW, iar apoi ca broker.       

Cu lumânările pe cap

În 2005 însă, pasiunea pentru cultura orientală a determinat- o să renunţe la serviciu şi să se dedice complet dansului. A urmat cursuri în ţările arabe, a studiat de la istorie la stiluri şi paşi, şi a exersat mult singură, cu vaza ori cu farfuria de lumânări pe cap, pentru a-şi controla ţinuta.

Acum, Layla organizează cursuri pentru femei din toate categoriile sociale, de la doctorande la muncitoare în fabrică, şi a înfiinţat grupul de dans Layali Layla Dance Co., alături de care susţine spectacole în şcoli, la evenimentele companiilor şi în festivalurile de profil.      

Reconectare cu feminitatea

Dincolo de unduirile languroase din şolduri şi datul din buric, aşa cum percep cei neiniţiaţi aceste mişcări, dansul oriental ascunde un amestec de culturi, tradiţii, ritualuri.

„În cultura orientală, toate momentele importante din viaţă erau exprimate prin dans: naşterea, circumcizia, pubertatea, căsătoria. De exemplu, există dansuri ce transmit fertilitatea, noţiunea de travaliu, mişcările din timpul naşterii”, explică Layla.

La fel, precizează ea, fiecare mişcare contribuie la transmiterea unei emoţii şi, mai presus de orice, fiecare gest e o validare a senzualităţii feminine. „Dansul oriental reconectează femeia cu propria ei feminitate, iar această senzaţie este o sursă pentru fericirea noastră”.      

Goliciunea şi cerinţele Hollywoodului

A reduce dansul oriental la banalul „dans din buric” şi a-l percepe drept o invitaţie sexuală adresată bărbaţilor este o greşeală, spune specialista. „Trebuie să facem diferenţa dintre sexualitate şi senzualitate. Cei cu prejudecăţi, care pun etichete fără să înţeleagă, îşi blochează singuri progresul”.

Până în anii ’50, mai spune ea, dansatoarele purtau ţinute ce le acopereau aproape tot corpul, însă costumaţia s-a redus mult odată cu mediatizarea şi includerea dansurilor orientale în producţiile celor de la Hollywood.          

RELAXARE

Cursuri cu Layla în acest weekend

Sâmbătă şi duminică (10 şi 11 aprilie 2010), Layla susţine două workshopuri de dans oriental la Bamboo Fitness. Cursurile de sâmbătă sunt pentru începători, iar cele de duminică pentru cei de nivel intermediar şi avansat.

Fiecare dintre acestea durează patru ore, iar participarea costă 85 de lei pentru o zi sau 130 de lei pentru ambele. În cadrul workshopului, începătorii învaţă figuri şi combinaţii de bază ale dansului oriental, iar cei de nivel avansat - figuri de dans clasic şi folcloric egiptean. De asemenea, cursurile cuprind istoria şi stilurile dansului, precum şi machiajul specific.