Judecătorul Cristi Dănileț, care avut acces la arhiva SIPA, susține că scopul activității acestui serviciu ar fi fost intimidarea și șantajarea magistraților.
Într-un interviu acordat RFI, Dănileț a spus că au existat magistrați care au fost șantajați cu documente din arhiva SIPA. Întrebat despre acest aspect, procurorul a precizat:
„Înainte de anul 2005, când serviciul acţiona din plin, părerea mea e că da. Ăsta era şi scopul. Altfel, nu găsesc care ar fi fost scopul adunării acestui tip de informaţii de către un serviciu secret subordonat direct ministrului Justiţiei.
Cred că astfel de informaţii aveau un scop şi anume de a intimida, de a înfricoşa, dacă vreţi, poate şi de a şantaja magistraţii, dar dacă acest lucru s-a întâmplat cu adevărat, el s-a întâmplat până în anul 2005”, a declarat Cristi Dănileț.
Judecătoarea Adina Daria Lupea-Aghinita, de la de la Secția Penală a Curții de Apel Cluj, reacționează pe contul său de socializare, în legătură cu declarațiile lui Dănileț, provocându-l pe acesta să dea un exemplu clar de magistrat care a fost șantajat în acest fel:
„Mai Cristi, calmeaza-te. Da un singur exemplu de magistrat santajat cu SIPA, ca se pare ca ai informatii. Da' mai terminam cu circul asta de doi bani? Iar de xeroxul de acolo de unde stiu eu, de pilda, Cristi? Oare nu de la tine? Ma lasa memoria? Nu, ca deja mi se apleaca...”, a scris judecătoarea pe cFacebook.
„Din fericire, arhiva s-a închis, s-a sigilat (…). Din punctul meu de vedere, unele informaţii ar trebui distruse, pentru că vizează viaţa privată a persoanelor supravegheate.
Este vorba de persoane cu care magistraţii se întâlneau în timpul liber, este vorba de localuri pe care le frecventau, de destinaţii ale unor excursii pe care le aveau sau de intervenţii medicale pe care le sufereau. Personal, cred că astfel de informaţii nu trebuie să se afle în depozitul nici unui serviciu de informaţii secret din România”, a mai precizat Dănileț în interviul acordat pentru RFI.