Își amintește fiecare pacient care i-a murit pe masa de operație. Povestea medicului care și-a iertat călăul și a refuzat banii Occidentului

Își amintește fiecare pacient care i-a murit pe masa de operație. Povestea medicului care și-a iertat călăul și a refuzat banii Occidentului

S-a născut într-o familie simplă, de muncitori, și a ajuns printre cei mai reputați medici specialiști în Anestezie și Terapie Intensivă. Privită prin prisma societății de azi, povestea lui Daniel Rusu este una asincronă. El a ales să se alăture celor peste 20.000 de medici români care au plecat în străinătate în ultimii ani, dar a decis să revină în țară, la Institutului Regional de Oncologie Iași, refuzând cu încăpățânare banii Occidentului. Daniel Rusu face parte dintr-o categorie aparte de oameni, pe cale de dispariție, în care primează valorile morale, în care scurta bucurie a câștigului material nu reprezintă decât o cădere în temnița fără ieșire a dezumanizării. Mai există astfel de oameni? Desigur, iată dovada vie!

Poate că notorietatea medicului Daniel Rusu n-ar fi depășit grupul pacienților care i-au trecut prin mână și a colegilor de breaslă dacă, într-o zi fierbinte de august, în 2015 mai precis, soarta nu l-ar fi luat, la propriu, la pumni. Daniel Rusu se afla în staţia de autobuz de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași şi discuta la telefon cu soţia sa. Un șofer nervos, supărat că medicul nu se dă din faţa maşinii lui, a coborât din automobil şi l-a lovit cu pumnii în faţă de mai multe ori. Daniel Rusu a căzut inconștient, iar diagnosticul a consemnat nenumărate fracturi la maxilar şi la oasele capului. Prin urmare, a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale pentru reconstrucţia fetei.

Agresorul, Iulian Cosmei, fost boxer, a fost trimis în judecată, dar, cu puțin timp înainte de Crăciun, cei doi au anunțat judecătorii că se împacă. Condițiile puse de medic au fost ca bătăușul să doneze câte 1,000 de euro pentru două tinere din Iași, aflate în stare critică, plus promisiunea că se face băiat cuminte.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Dincolo de mediatizarea acestui caz, găsim un medic care nu face din realizările meseriei un prilej de laudă. Drumul spre Medicină n-a fost deloc ușor. Provenit dintr-o familie modestă din punct de vedere financiar, Daniel Rusu a intrat printre primii la unul dintre cele mai bune licee din Iași, „Costache Negruzzi”, iar de aici până a-și atinge scopul, acela de a intra la Medicină, nu a mai fost decât un pas. Și foarte multă muncă.

“În primii ani de facultate visam – așa cum fac 99,99% dintre colegii mei - să fac chirurgie. Ăsta era, cred, visul fiecărui băiat din serie. Însă, în timp, mi-am dat seama că nu aș putea face niciodată chirurgie, pentru că nu am structura necesară unui chirurg”, scrie el pe situl Universității de Medicină și Farmacie Iași.

A aflat că un medic nu poate fi Dumnezeu, că miracolele aparțin numai și numai Providenței. Că cel mai mare bine pe care un medic poate să-l facă pacientului său este să-și facă profesia la cele mai înalte standarde.

Cât de greu o fi să-ți vezi un pacient murind?  Anestezistul își amintește de fiecare bolnav care a murit pe masa de operație... Iar imaginile acestea, care îl vor bântui mereu, sunt chiar cele care îi dau forța de a merge mai departe.

Banii? Doar un câștig suplimentar care să reflecte într-un fel sau altul nivelul pregătirii profesionale și al succesului. Pentru că respectul se câștigă, nu se cere și nici nu se poate cumpăra.

A învățat să citească suferința din ochii pacienților și spune că bolnavii care sunt din punct de vedere psihologic cu moralul ridicat și care au un echilibru în viața lor trec prin problemele majore altfel decât cei care vin cu un grad de depresie și de resemnare.

Doctorul Daniel Rusu nu vede cu ochi buni exodul medicilor. Știe, din propria-i experiență, că dincolo de granițele țării situația nu este atât de roz și lucrurile nu sunt atât de puse la punct cum cred generațiile mai tinere care fac Medicina sau Asistența Medicală. A fost și el plecat, în 2009, în perioada rezidențiatului, în Belgia și recunoaște că a fost o experiență interesantă, dar s-a întors, după un an și jumătate, în România.

Analizând la rece diferența dintre România și Occident, Daniel Rusu crede că nu suntem chiar atât departe de ei. „Dar noi suntem suprasolicitați ca balanță între nevoile pacienților și ceea ce poate oferi, în momentul de față, sistemul sanitar din România”.

Sigur, ar fi câștigat mult mai mult dacă ar fi rămas în Belgia, pentru că anestezia este o specialitate deficitară în foarte multe țări europene. Dar principala diferență pe care a simțit-o medicul Daniel Rusu cât a fost plecat se rezumă tot la respectul pentru profesia pe care-o faci și pentru felul în care te văd oamenii din jur.

 

Cine sunt fetele care au primit banii

 

În România, însă, respectul se cuantifică în pumni. Medicul Daniel Rusu și-a iertat agresorul. El a decis că e mai important să salveze două vieți decât să-l trimită după gratii.

Fostul boxer Iulian Cosmei a demonstrat, în faţa judecătorilor, că a achitat 1.000 de euro familiei Anei Maria Tănasă, o fată de 18 ani, din comuna ieşeană Valea Lupului, care este paralizată la pat de trei ani după ce a fost lovită, în 2015, pe o trecere de pietoni, de un comisar de la Garda de Mediu.

De asemenea, el a donat 1000 de euro unui medic rezident din Iași. Sabina Dorofte a fost diagnosticată cu tumoră cerebrală și are nevoie de ajutor pentru intervenţiile medicale extreme de costisitoare.

Cum să mai spui că nu există miracole de Crăciun?