Daniel Nanu, trimisul „Evenimentului zilei”, transmite din Bologna, un oraș străvechi, despre o semifinală istorică. Mai scrieți istorie, încă o dată!

Azi, de la ora 19.00, ora României, în direct la TVR 1, naționala lui Mirel Rădoi întâlnește Germania în semifinalele Campionatului European Under 21. Respect, Mihai Stoichiță! În seara de după meciul cu Franța de la Cesena, Mihai Stoichiță devenise un pachet de nervi. Bineînțeles, după ceși mai consumase bucuria calificării. „E inuman să jucăm contra Germaniei de la ora 18.00, ora Italiei. Peste 36 de grade se întrerupe orice activitate”, a spus directorul tehnic al FRF. Un tip tobă de fotbal, pe care unii îl mai iau la mișto pentru ultimul lui mandat la Steaua, sub domnia lui Gigi Becali. Personal, de când am aflat că, în adolescență, a refuzat săși toarne o colegă care scria la Europa Liberă solicitând melodii interzise de regimul comunist, îmi vine să mă ridic în picioare de câte ori îl văd pe Mihai Stoichiță. Într-o țară care și azi, din nefericire, e plină de turnători, Stoichiță nici măcar n-a dezvăluit acest lucru. Au făcut-o alții. Respect, Mihai Stoichiță!

Unde ești tu, Adriean Videanu?

Miercuri, 26 iunie, dimineața. E opt fără un sfert. Dau să iau micul dejun în grădina interioară a hotelului, o oază superbă de verdeață printre clădirile roșii din Bologna. E imposibil.

Chiar și la umbră, te ia cu leșin. Nici la Dubai nu era așa! Înapoi în hotel. Răsfoiesc „Corrierre della Sera” și mă opresc la pagina meteo. Cizma Italiei cu prognoza pe următoarele zile. E plină de vignete cu un soare care bate în portocaliu. Și e aceeași hartă, reprodusă de câteva ori. Nici o deosebire. Pe vremuri era un joc în revistele sau rubricile de divertisment ale ziarelor. „Găsiți deosebirile!”, le mai țineți minte? Dacă ar fi un joc bazat pe hârțile din Corrierre, l-ar rezolva și un copil de 3 ani. Cred că fiecare clădire din Bologna are istoria ei. Am văzut o casă din 1468. Sau o bancă fondată la 1472. Și tot așa.

Ce zic eu, fiecare clădire, cred că fiecare bordură bătută de secole sau fiecare bucată de stradă pietruită și îngustă. Unde ești tu, Adrian Videanu, să-i rezolvi cu niște borduri adevărate?

„Acasă la noi, la Bologna!”

Totul e istorie la Bologna. Universitatea din Bologna (foto mic) e cea mai veche din lume, fiind fondată la 1088! Inclusiv stadionul „Dall Ara” e declarat monument is toric. S-au jucat aici i n c l u s i v două meciuri de la Mondialul găzduit de Italia în 1934! Poartă numele lui Renato Dall Ara, gloriosul președinte al Bolognei, care a condus clubul vreme de 30 de ani. Arena a fost plină la meciurile jucate la acest Campionat European de Italia. Diseară va fi plină de fanii echipei lui Mirel Rădoi. Vor veni de peste tot. De la Padova și Pescara, de mai la nord, de la Milano, sau de mai jos, de lângă Roma. Români care merg sute de kilometri pentru Ionuț Radu, Ianis Hagi, George Pușcaș, Tudor Băluță și ceilalți, ca să bată din palme și să răgușească pentru cea mai iubită echipă națională de la Generația de Aur încoace. Au plecat în crucea nopții spre casele lor după meciul de la Cesena, dar vor veni la Bologna pentru duelul cu Germania. Am auzit și oameni care, aflând că vom juca la Bologna, au ridicat brațele: „Jucăm la noi acasă!”. Chit că pentru ei, „acasă” e tot în România...

Mircea Lucescu vine special la meci

 „Gazzetta dello Sport” nu mai scrie o boabă despre Europeanul ținut chiar aici! Le-am tăiat macaroana aș zice, pe limba lor. Ziarul are un supliment de 8 pagini cu istoria lui Inter Milano. E axat pe venirea lui Conte ca antrenor. Pe lista tehnicienilor, nume de trec fiorii. Giuseppe Meazza, Helenio Herrera, Luis Suarez, Marcello Lippi, Jose Mourinho... Și Mircea Lucescu. Chit că „Il Luce” a stat doar 3 luni, dar, vorba lui Florin Halagian: „Dacă mă chema Internazionale să mă pună antrenor pentru o zi, plecam pe jos până la Milano!”. Mircea Lucescu va veni la Bologna. A ajuns deja la Desenzano del Garda, lângă Brescia, unde are o casă încă de pe vremea când antrena Brescia Romena, frumoasa echipă cu Hagi, Sabău, Răducioiu, iar mai târziu Lupu și Mateuț. Deși nare amintiri plăcute de aici. Pe „Dall Ara” a pierdut în 1993 barajul de menținere în Serie A, contra lui Udinese. La 1-1, Brescia a luat gol din corner, era în pragul pauzei. Udinese avea să câștige apoi cu 3-1. „N-am avut deloc șansă atunci. În retur, la 2-2 contra celor de la Udinese, Răducioiu a ratat un penalty. Dacă am fi câștigat, nici n-am fi ajuns la baraj. Poate că dacă n-aș fi retrogradat, cariera mea în Italia ar fi fost alta. Nu uita că în acei ani în Serie A, evoluau și antren.

 

Doi killeri: Waldschmidt și Richter

Bologna se prelinge în arșiță. Cred că și dalele istorice plâng după un pahar cu apă. La ora meciului, termometrul va bate spre 40 de grade C. Nu știu dacă mă tem mai mult de caniculă sau de echipa Germaniei. M-a sunat ieri amicul Dimitris Dimoulas, ziaristul german de origine greacă, alături de care am bătut stadioanele și orașele Rusiei anul trecut la Mondial. Moscova, mai ales. E stabilit de mulți ani la Augsburg. „Patron - habar nu am de ce îmi spune așa, tot uit să îl întreb - difficult match... Să-l urmărești pe Richter, e atacant stânga, joacă aici, la Augsburg”. Am văzut la tv meciurile lor cu Danemarca, 3-1, și Serbia, 6-1. Sunt tari. Richter, omul lui Dimitris, are 3 goluri la acest turneu. Celălalt „pericol”, Waldschmidt, joacă la Freiburg, și a dat 5 goluri. Socoteală simplă, din cele 10 goluri ale nemților, băieții ăștia doi au dat 8! Echipa națională de tineret a României a scris deja istorie la acest turneu final. Calificarea în semifinalele Campionatului European plus calificarea la Olimpiada de la Tokyo sunt două performanțe pentru care merită să-ți dai șapca jos și să suporți soarele care te bate în Bologna! Dar într-o semifinală istorică, într-un oraș istoric, pe un stadion istoric, trupa lui Mirel Rădoi mai poate scrie încă o dată istorie! Hai, România!au cei mai importanți oameni din fotbalul mondial. Încep cu Maradona ori Sacchi și am spus totul”