Jurnalistul Dan Marinescu a propus în cadrul emisiunii „Întrebări esențiale”, pe evz.ro, o temă sensibilă de discuție. „E nevoie de educație sexuală în școli sau nu?”

Invitatul său, Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, e de părere că, din punct de vedere politic, această discuție este „o mizerie”.

„Cu tot regretul vă spun că ori nu acoperim deloc, ori acoperim total această problemă. Palierele sunt următoarele: palierul politic și palierul educațional. Pe palier politic, toată această discuție este o mizerie iscată de inconștienți de la USR. Pentru a câștiga capital politic. Deci asta o spun și să fie foarte limpede. Și am să vă explic de ce.

În programa obligatorie de biologie de clasa a VII-a există tot ceea ce este nevoie pentru a acoperi acest palier al educației sexuale. Rog orice român să meargă pe site-ul ministerului, să citească biologia de clasa a VII-a și va găsi acolo toate elementele care țin de biologie, boli transmisibile, sarcină, sarcină nedorită, etc. Deci, toate aceste elemente.

Mai mult decât atât sunt alte materii, atât obligatorii, cât și opționale, unde acest aspect este acoperit în integralitate. Exista acest lucru în momentul în care USR a inițiat toată această dezbatere. Pentru care societatea nu era pregătită. Deci, practic, s-a pus gaz pe un foc care era liniștit”, a declarat fostul ministru al Educației.

„Deschidem o discuție publică absolut aberantă?”

Daniel Funeriu a mai spus că nu poți deschide o „discuție publică aberantă”, doar pentru că, în anumite școli, această temă nu era predată copiilor.

„Realitatea din teren este că, într-adevăr, poate în unele școli acest aspect nu se preda, nu se livra copiilor. Cu toate că era în programa obligatorie, cu toate că profesorii erau obligați, e posibil ca, în anumite locuri, acest lucru să nu fie livrat. Știu din propria-mi experiență de ministru că, în anumite locuri, era livrat de doctori de la școală, se făceau foarte atent aceste lucruri. În alte locuri, nu.

Dar aici, deci practic noi aveam ceva curriculum obligatoriu, care poate în anumite locuri nu se făcea și în loc să controlăm că se face și să-i ajutăm pe profesori să facă acest lucru, noi ce facem? Dăm o nouă lege? Deschidem o discuție publică absolut aberantă?”, a spus politicianul.

Acesta este de părere că tema educației sexuale în școli nu este apanajul politicienilor, ci al educatorilor, care au deja toate „uneltele” necesare în acest sens.

„Asta se întâmplă când tu, ca partid politic, ca politician, umbli după voturi facile. Deschizi teme de discuție care polarizează electoratul inutil.

Dar esența este următoarea. Școala are obligația să evite cele două extreme: extrema hipersexualizării și extrema în care sexul e ceva tabu, și atunci îi lăsăm pe copii singuri, în fața propriei biologii”, a mai spus Funeriu.