Daniel Florea, fostul șef al biroului de contrainformații din SRI Prahova: „Coldea nu a avut școală și s-a ferit de muncă. A ajuns repede într-o poziție mare și l-a corupt puterea” | Puterea cuvântului

Daniel Florea, fostul șef al biroului de contrainformații din SRI Prahova: „Coldea nu a avut școală și s-a ferit de muncă. A ajuns repede într-o poziție mare și l-a corupt puterea” | Puterea cuvântului

Dat afară din SRI pentru că a reclamat corupția existentă în acestă instituție a statului, maiorul în rezervă Daniel Florea acordă un grad de credibilitate „undeva la 90-95%” dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, despre care spune că e „un om foarte deștept, cu o minte diabolică”, și că dacă ar mai prins un mandat de parlamentar, probabil că n-ar mai fi existat acum în spațiul public discuții despre mizeria încrengăturii oneroase a afacerilor SRI. Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, fostul ofi țer lasă să se înțeleagă și că debarcarea generalului cu trei stele Florian Coldea de la șefia operativă a serviciului e temporară.

- Ileana Ilie Ungureanu: Scandalul provocat de dezvăluirile fostului deputat Sebastian Ghiță, acum urmărit general, a șifonat serios imaginea SRI-ului. Eduard Hellvig a mers la audieri în Parlament cu patru serviete cu documente clasificate. Pregătire temeinică pentru a da toate explicațiile solicitate de Comisia de Control sau doar un spectacol ieftin?

- Daniel Florea: Directorul SRI a dus valiza cu documente clasificate ca și cum s-ar duce la piață. A încalcat legea de când a plecat cu ele. Conform cadrului legal care arată cum se manipulează documentele secrete - Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate și HG 585/2002 - nu se poate intra cu astfel de acte în orice spațiu, iar transportul nu se face de către oricine și în orice condiții. M-am convins deja că pentru directorii SRI nu contează legea decât atunci când vâneză, nu și când sunt vânați.

- Vă propun să trecem la subiectul apropierii dintre politicieni și angajați ai SRI, instituție pe care o cunoașteți din interior. Noul șef al vechii Comisii SRI, Adrian Țuțuianu, a spus că Florian Coldea și George Maior au fost în vacanțe cu Ghiță în calitate de deținător de informații de interes pentru securitatea națională. Cum adică? Se sacrificau în concedii cu Ghiță ca să-l tragă de limbă și să mai afle unaalta? Cum să interepretăm?

Ne puteți urmări și pe Google News

-Un fost colonel de securitate m-a întrebat, prin 1998, de ce polițiștii sunt proști? După 20 de ani am înțeles care e șmecheria... polițiștii sunt proști pentru că sunt trași din civili. Noi trăim într- o societate și cu bune și cu rele, nu suntem doar elită. Așa și în SRI. Relațiile de acolo implică și relații cu lumea politică. Asumate sau neasumate.

- Deci există astfel de prietenii.

-Foarte mulți dintre colegii mei nu-și recunoașteau relațiile politice mici, ci doar pe cele mari. De frică. Eu eram ofițer de contrainformaţii și dacă aflam că tu ești în relații cu un senator și nu făceai un raport în care să spui că te caută, puteam să sesizez că ai încălcat niște reguli interne. Coldea a dat ordin ca toată lumea să comunice ce relație are cu politicul.

- Și nu e normal să se știe cine și ce prietenii are cu politicul?

-El a vrut să controleze tot. Eu dacă mă vedeam cu un politician, făceam un raport a doua zi. Că puteam să fiu văzut de un alt coleg, care să îmi facă raport și automat eram luat la întrebări de șefii mei. Cine era descoperit că este în relații cu un politician, era considerat o vulnerabilitate a SRI.

- De fapt, ce se lucrează în interiorul SRI?

-Oamenii aflați la putere. De ce ei? Pentru că ei gestionează banul public. Nimeni nu-și pune problema dacă lucrăm pe un domeniu care este în competența reală a SRI-ului sau nu. În domeniul acesta de anticorupție i s-a repartizat și SRI-ului să aducă informații. SRI lucrează în continuare și domeniul evaziunii fiscale, tot ilegal. SRI-ul nu poate produce probe decât de siguranță națională.

- Ce părere aveți despre scenariul conturării unei triade a serviciilor străine, care ar dori sabotarea României? Chiar Eduard Hellvig a afirmat că exista interesul de a destabiliza SRI.

-E cea mai tare chestie. M-a bușit râsul. Cretinisme. E o intoxicație a SRIului, ca să se regrupeze. Mai vorbește cineva în ultimele două săptămâni de concediile lui Ghiță cu doamna general Elena Istode?!

- Apropo de Sebastian Ghiță, cum se poate să dispară așa și în continuare să fie de negăsit?

-Foarte simplu. E singurul care a dispărut? Știți câți oameni au dispărut în țara asta de sub supravegheri? Mulți, foarte mulți. Sebastian Ghiţă este important pentru că a venit și a făcut niște dezvăluiri.

„Coldea s-a descurcat pentru că el organiza mese și alte sindrofifi i”

- Se va opri acest scandal la înlăturarea lui Florian Coldea sau îi va implica și pe alți actuali sau foști șefi din serviciu?

-El nu a fost niciun pic cercetat, tot ce se vede e o mascaradă. În cazul lui Coldea nu s-a apucat nimeni să se autosesizeze. Și numai Bica a arătat multe infracțiuni pe care le-a făcut Coldea.

- Ce credeți că va păți Florian Coldea după trecerea în rezervă?

-Nimic. E protejat de sistem, el e produsul de vârf al sistemului.

- Cum l-ați caracteriza pe cel mai puternic om din SRI, am putea spune, din ultimii 11 ani?

-A fost o hahaleră. Și nu glumesc. Pentru că e un tip care nu a avut școală, un........ (folosește un cuvânt dur-n.r.), s-a ferit de muncă, el nu prea a lucrat în informativ – operativ, nu știe ce înseamnă talpa, nu a făcut teren. A fost adus acolo și plantat, crescut de un domn numit Petre Ionescu și brusc a ajuns șef. S-a descurcat pentru că el organiza mese și alte sindrofii. A ajuns repede într-o poziție mare și l-a corupt puterea. Când l-am cu- noscut eu, în anii 2000, Coldea era ca și mine, discutai normal cu el, înțelegea glume. Pe urmă deja era domnul general și nu mai vorbea nimeni cu el decât de la un anumit nivel. Transformare uriașă.

- Cât de securist este SRIul?... este succesorul fostei Securități.

-Ooo, e mult mai grav acum. Conducerea SRI a mințit când a spus că în structurile de comandă ale SRI-ului nu erau securiști. De exemplu, generalul Gheorghe Puiu, care a ieșit anul trecut la pensie, este absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Securitate de la Băneasa, promoția 1987. Șeful SRI Dâmbovița, Marin Constantin, a terminat aceeași școală și a fost coleg cu domnul Puiu. SRI este produsul Securității efective, doar au vopsit un pic pe dinafară gardul. Nu s-a schimbat nimic.

- Cine conduce România?

-O junglă formată din mulți. Sistemul e format din niște oameni pe care nu-i vedem. Cei mai periculoși sunt ăia din umbră. Vedem unul care vorbește și nu știm că în spatele lui e un păpușar din sistemul ăsta periculos, care urmărește să facă bani.

- Și acești păpușari cine sunt?

-Nu sunt neapărat politicieni și nu sunt neapărat oameni cu bani foarte mulți. Cunosc un astfel de om, care nu trăiește în România, dar este român, conduce o țară prin prisma afacerilor pe care le face și este foarte apropiat de niște servicii.

- Cum îl cheamă? Ce afaceri face?

-Nu mă întrebați că nu pot să vă spun mai mult de atât, dar există și oameni ca el conduc România.

„Ghiță și-a organizat foarte bine momentul plecării”

- Credeți tot ce spune Sebastian Ghiță în dezvăluirile făcute până acum?

- Undeva la 90-95% în dau credibilitate, pentru că vin din interiorul SRI și am văzut ce face SRI-ul. La unele afirmații îi dau credibilitate mai mare, la altele mai mică.

- Jurnalistul Ion Cristoiu este de părere că Sebastian Ghiță a fost un simplu pion în operațiunea de sacrificare a numărului 2 din SRI, Florian Coldea. Sunteți de acord?

- Cu datele de până acum cam așa rezultă. Dacă ați observat, înregistrarea în care Ghiță îl acuză pe Coldea că a prezentat facturi false la SRI în legătură cu vacanţele pe care le-au petrecut împreună nu e video, e telefonică sau pe reportofon. Codruţa Kovesi spune că nu s-a întâlnit niciodată cu Coldea în cadru neoficial. Minte. La sfârșitul lui 2015, ea s-a întâlnit la Prahova, în comuna Strejnicu, în cârciuma Axa, cu procurorul Marius Iacob, conducerea de facto a DNA- ului central, toți procurorii de la DNA Ploiești din acel moment, cu Coldea, cu colonelul Sabin Iancu, șeful SRI Prahova, cu generalul Adrian Ciocârlan, un mare apropiat al lui Coldea

 - De unde știți?

- De la oamenii din zonă, care erau nemulțiumiți pentru că o săptămână li s-au făcut verificări să nu fie microfoane. Unul de la brigada antitero a stat pe acolo să vadă dacă afară sunt persoane suspecte. S-a ținut foarte secret locul de întâlnire. Asta nu e dovadă că ne minte? Nu era bilanț, ce să caute acolo? Poate s-au întâlnit ca să pună la cale dosarele lui Ghiță, care au explodat în 2016.

- Credeți că Sebastian Ghiță va mai face și alte dezvăluiri?

-Cred că în scurt timp – să se mai liniștească puțin apele cu ordonanțele astea cu amnistia și grațierea - și o să scoată iarăși ceva. E bine lucrat și regizat filmul. În înregistrări se vedeau mult mai multe documente pe masă, iar el ne-a arătat doar o parte din ele. La cât de organizat îl știu eu pe Ghiță, mi-e clar că a fost totul premeditat, inclusiv dispariția lui. Și-a organizat foarte bine momentul plecării. Ultimul care a stat de vorbă cu Ghiță la acea reuniune din 19 decembrie a fost chiar Coldea.

- Cum l-ați descrie pe Ghiță?

- Un pic sărit de pe fix părea din copilărie. Pentru Ghiță nu exista nu se poate, era o minte diabolică. E un om foarte deștept. De mic a făcut bani. Nu are nici 40 de ani și a făcut un imperiu. Cum? Ajutat? Neajutat? Că este ofițer acoperit? Nu știu... mă depășește, însă înclin să cred că tot ceea ce a făcut nu putea fi făcut de cineva din exterior. Ghiță a făcut foarte mulți bani din contracte cu statul, ori e logic ca în țara asta să fi acordat bani unora care erau parte a sistemului... prin cumpărare directă. SRI-ul nu este altfel decât societatea, iar societatea este cangrenată.

„Eu nu știu nici până în ziua de azi ce mi s-a întâmplat”

- După ce ați denunțat la DNA posibile fapte de corupție comise de șefi din SRI și ați fost „vizitat” acasă de procurorii Codruței Kovesi, cum s-a schimbat viața dumneavoastră?

-Foarte pe scurt, s-a început împotriva mea o cercetare așa-zis disciplinară în comisia de verificare specială. Am stat foarte liniștit, pentru că șefii mei mi-au spus că nu sunt eu ținta de verificare, ci Marin Constantin. M-au trimis la poligraf, am trecut poligraful, și m-am trezit că la sfârșitul lui februarie 2015 sunt dat jos din funcție. Motivația a fost lipsă de sinceritate și neasumarea faptelor comise, dar nu mi s-a spus, cum spune legea, că în data X am încălcat asta și am făcut urmatoarele fapte. Eu nu știu nici până în ziua de azi ce mi s-a întâmplat.

- Ce a urmat după ce ați fost expulzat din sistem?

-N-am avut loc de muncă, nu m-a angajat nimeni, nu mă angajează. E foarte greu să găsești un loc de muncă nu numai la Ploiești, ci și în București. Sunt paria și am încercat să fac rău SRI-ului. Toată lumea fuge, că zice că ăsta e nebun.

- După experiența din SRI, vă reproșați ceva?

-Dacă eu nu-i lucram pe rechinii ăștia mari, adică pe Marin Constantin, Sebastian Ghiță și așa mai departe, și mă ocupam de ăia mici și scriam două - trei vorbe despre portari, soldați, poate acum eram un șef de unitate. Asta este ceea ce îmi reproșez. Pe de altă parte dorm noaptea liniștit. Nu am mustrări de conștiință.