Evenimentul Zilei > Justitie > Președintele unui tribunal a făcut mărturisirea deceniului. Documentele în care recunoaște implicarea SRI în dosare
Președintele unui tribunal a făcut mărturisirea deceniului. Documentele în care recunoaște implicarea SRI în dosare

Președintele unui tribunal a făcut mărturisirea deceniului. Documentele în care recunoaște implicarea SRI în dosare

Senatorul Daniel Fenechiu (PNL) a prezentat două documente care ar putea demonstra o eventuală implicare a unor ofițeri SRI în soluționarea unui anumit dosar.

Daniel Fenechiu a prezentat, pe pagina sa de Facebook, o adresă a Tribunalului Hunedoara, semnată de președintele instanței, prin care acesta a recunoscut deschis că dosarul a fost soluționat „de către profesioniști ai Serviciului Român de Informații, în baza Protocoalelor”.

„O adresa a Tribunalului Hunedoara, semnată de președintele acestei instanțe, care te pune pe gânduri… „dosarele penale….au fost soluționate în temeiul prevăzut de lege, de catre profesionisti ai Serviciului Român de Informații, in baza Protocoalelor…”

Si, alta prin care Procurorul General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia ii cere destinatarului adresei emise de Tribunalul Hunedoara sa o depună „in original” la Registratura Parchetului, motivat de o eroare materială…

Am transmis adresele atat Comisiei comune pentru controlul SRI, cat si Ministerului Justiției, CSM, IJ, SIIJ si Avocatului Poporului…”, a scris Fenechiu.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a somat SRI și Parchetul General să desecretizeze cele 19 anexe ale Raportului Inspecției Judiciare pe protocoalele secrete.        

Solicitarea Liei Savonea a avut la bază adresele formulate de doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv judecătoarea Gabriela Baltag și reprezentatul societății civile, Victor Alistar, care doresc aflarea adevărului. Protocolul a fost declarat nelegal de către Curtea Constituționala a României.

Alăturat cererilor formulate de Gabriela Baltag și Victor Alistar s-a aflat și punctul de vedere al Direcției Legislație, Documentare și Contencios (DLDC), referitor la necesitatea declasificării Anexelor Raportului Inspecției Judiciare. De asemenea, solicitările s-au bazat pe faptul că nu toți membrii CSM au avut acces la informațiile clasificate, astfel că se impune desecretizarea conținutului celor 19 anexe ale Raportului Inspecției Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018.