Acordul de ridicare a plafonului datoriei publice a Statelor Unite ale Americii nu are în spate o construcţie convingătoare şi, pe termen mediu şi lung, datoria publică a SUA nu este sustenabilă, consideră fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu.
Potrivit acestuia, "polarizarea politică, fără punţi de compromis, menţine incertitudinea că în următoarea perioadă se vor lua decizii adecvate, mai ales că 2012 este an electoral". Dacă această incertitudine se va accentua şi economia americană va reintra în recesiune, este posibil ca şi celelalte două mari agenţii de evaluare a ratingului, Moody's şi Fitch, sa urmeze pasul făcut de S&P. Agenţia de rating Standard&Poor’s a retrogradat ratingul datoriilor pe termen lung ale SUA de la calificativul AAA la AA+, cu perspectivă negativă. În acest moment, "este încă devreme ca acest downgrade facut de S&P să schimbe situaţia pe pieţe", este de părere Dăianu. Potrivit profesorului de economie, SUA rămân marea putere a lumii şi au active imense în străinătate. "Drept este însă că aici vorbim de datorie publică, şi nu de starea activelor şi pasivelor Americii în general", precizează acesta.
Ce s-ar întâmpla în cazul unei triple retrogradări de rating
Dacă şi celelalte două agenţii de evaluare a ratingului ar tăia ratingul SUA, "cred că am asista la un şoc pe pieţe, care s-ar concretiza în creşterea randamentelor solicitate pentru obligaţiuni americane, publice şi private", consideră Daniel Dăianu.
Şocul va fi important din cauza "rolului de pivot" pe care îl au SUA în economia întregii lumi. Vor exista efecte negative şi pe pieţele de credit, deoarece "costul crescut al îndatorării guvernului federal şi al entităţilor americane private ar exercita un efect de evicţiune şi unul de demonstraţie pe pieţe; adică ar creşte marjele la costul împrumuturilor pentru toţi".
Totodată, ar urca şi marjele la CDS-uri (Credit Default Swap – preţul asigurării contra riscului de default). "Să nu uităm că între cei care vând poliţe de asigurare sunt mari grupuri financiare americane.
Emisiunea de obligaţiuni UE, soluţia pentru zona euro Şi dacă şi în Europa lucrurile se vor complica (situaţia Italiei, Spaniei, Belgiei etc.), marjele pe pieţe vor fi şi mai mari", susţine fostul ministru de finanţe.
Astfel, vom asista şi la un aparent paradox: dacă vom avea emisiuni de obligaţiuni UE, de către Fondul European de Stabilitate Financiară, aceasta va mări marjele pentru obligaţiunile germane, care stabilesc benchmark-ul, întrucât Germania şi alte ţări creditoare vor prelua din riscurile ţărilor cu probleme, explică Dăianu.
În consecinţă, spune el, marjele vor avea tendinţa să crească pentru toate ţările din UE.
"Bilanţurile băncilor s-ar deteriora, având în vedere calitatea diminuată a obligaţiunilor pe care le deţin în bilanţuri", mai spune profesorul de economie.
Pe de altă parte, explică acesta, emisiunile de obligaţiuni UE ar fi modalitatea de a rezolva criza datoriilor suverane în zona euro cu condiţia ca ţările cu mari probleme să aplice corecţii fiscale, altminteri Germania ar fi trasa şi ea în jos.