DANIEL CRISTEA-ENACHE: Degetul sus

O imagine greu de uitat a fost surprinsa, la trecutele inundatii, de obiectivele aparatelor de fotografiat.

Cadavrul innamolit al unui barbat inecat intepenise intr-o ipostaza grotesc-terifianta, cu degetul mijlociu de la o mana ridicat, intr-un gest ultim de o plasticitate batjocoritoare. In jurul unui deget mijlociu se invarteste, intr-un ametitor carusel, "Trimisul nostru special", romanul lui Florin Lazarescu (Editura Polirom).

Tanarul Antonie, reporter la un cotidian central, intra in urma unui accident intr-un tunel oranj extrem de ciudat. Metafizicul este intesat aici de reclame pamantene; un batran invita oamenii din public pe o canapea, pentru a le afla si a le rezolva problemele; lui Antonie i se face morala antitabagica si i se reamintesc principiile corectitudinii politice...

Pana sa aflam insa care e problema lui Antonie, capitolul se termina si incepe un altul, cu tribulatiile sale in redactia de ziar, cu gafele monumentale pe care le-a facut si le va mai face.

Alerta, naratiunea isi schimba necontenit unghiurile si contururile, nedand cititorului ragaz sa se plictiseasca. Florin Lazarescu a invatat bine tehnica expunerii cinematografice, alternand cu dexteritate planurile si urmarind in paralel mai multe fire conflictuale.

Unul este al lui Antonie, care tot povesteste "lumea", dupa ce se presupune ca a cunoscut-o multumitor. Al doilea ii e rezervat tatalui sau, Iosif, profesorul de istorie care, dupa ce a facut puscarie politica, a iesit din inchisoare cu aceeasi voluptate rebela a ridicarii unui anumit deget si si-a crescut baiatul departe de lumea dezlantuita, in munti.

Vine la rand (nu in roman, dar in reordonarea lui cronologica si logica) Ioan, calugarul care il ia in grija pe micul si salbaticitul Antonie. Planuri epice autonome - pana la proba contrarie - sunt umplute cu avatarurile tiganului Elvis, cu oglinda lui "magica", drogurile si frica de sef; si cu disperarile teroristului arab in formare Mohammad, care ar vrea sa-i arunce in aer pe "borcii" occidentali incepand mai de la Est, din Romania. Cand ati citit ultima oara un roman romanesc savuros? E timpul sa deschideti unul.