Fostă mână dreaptă a lui Dan Voiculescu, în perioada în care omul de afaceri era în libertate, Daniel Constantin acuză astăzi Trustul Intact că recurge la tehnici de linșaj și șantaj mediatic, el însuși devenind ținta acestora.
După ce DNA i-a trimis în judecată pe Sorin Alexandrescu, director general Antena Group SA, pentru șantaj, pe Dan Voiculescu și fiica sa, Camelia, pentru complicitate la șantaj, fostul apropiat al acestora, Daniel Constantin, șeful PC, lansează public o serie de acuzații referitoare la practicile de linșaj mediatic puse în aplicare de Trustul Intact.
Informații despre răceala intervenită între Dan Voiculescu și Daniel Constantin au fost publicate de EVZ încă de la finalul anului trecut. Liderul PC a început însă să vorbească deschis despre conflictul cu Dan Voiculescu deabia zilele trecute, el dezvăluind că i-a fost amenințată propria familie.
Constantin a spus că este „într-o situaţie ireconciliabilă” cu Voiculescu și a dezvăluit că o campanie de presă împotriva sa a început după alegerile prezidențiale. „Cert este că, după ce s-a întâmplat această condamnare şi după alegerile prezidenţiale, s-a început un atac, am devenit o ţintă principală, a început o campanie de presă”, a spus Constantin, luni, la Gândul Live.
Liderul PC a catalogat drept o mizerie și scandalul din jurul Alinei Cazanacli, numită secretar de stat la Ministerul Dezvoltării şi care a fost prezentată drept „blonda lui Constantin”, spunând că totul a pornit de la cineva din Trustul Intact.
Constantin a afirmat că momentul rupturii cu Voiculescu a survenit atunci când a refuzat să se implice în dosarul ICA.
„E o altă mizerie dintr-un lung șir de mizerii inițiat de cineva care conduce trustul de presă. Există o persoană care a pornit această campanie”, a explicat Constantin.
El și-a continuat ieșirile mediatice și miercuri seara, la Televiziunea publică. Constantin și-a nuanțat declarațiile și a afirmat că, de la 1 ianuarie, s-a trecut „la foarte multe atacuri”, inclusiv asupra familiei sale. „S-a trecut, din păcate, la foarte multe atacuri, dacă vreți chiar amenințări în plan personal și nu neapărat asupra mea, ci asupra familiei”, a mai spus Constantin.
Președintele PC a dezvăluit că ruptura cu Dan Voiculescu a început în momentul în care a refuzat să se implice în dosarul ICA, pentru care acesta a fost condamnat la zece ani de închisoare: „Am avut discuția vizavi despre ceea ce se întâmplă în acel dosar, n-aș spune provocată de domnia sa, ci am simțit nevoia să spun că nu voi interveni niciodată în acel dosar”.
Fuziune PC-PLR
Ieri, Constantin a afirmat că, până la finalul lunii martie, se va decide în privința fuziunii PC-PLR. „Dintr-o eventuală fuziune, eu cred că vom avea de câștigat și noi, și colegii liberali din PLR, pentru că vom putea, fiind a treia forţă politică, să transmitem mesajele pe care azi poate nu le transmitem în mod eficient, fiind grupuri ceva mai mici”, a completat liderul PC.
Fețele șantajului: articole „jurnalistice” și talk show-uri
Dan Voiculescu execută în prezent la Rahova 10 ani de închisoare pentru spălare de bani în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Numele lui apare în două dosare de șantaj.
1. „Șantaj la Felix TV”- Voiculescu este trimis în judecată, din 1 octombrie 2013, pentru complicitate la șantajarea lui Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS. Alți acuzați din dosar: fiica mogulului, Camelia Voiculescu, directorul general al Antena Grup, Sorin Alexandrescu, directorul general al Intact Publishing, Daniel Matiescu, și societățile Antena Grup și Antena 3.
Modul de lucru: Difuzarea de promo-uri la o posibilă investigație jurnalistică. În schimbul opririi articolelor, șefii Antenelor cereau semnarea unui contract care le aducea un profit de 35 de milioane de euro. urmtorul termen: 1 aprilie.
2. „Șantaj la afaceriști”- Voiculescu este cercetat la DNA, din iulie 2014, pentru 7 infracțiuni de șantaj, după ce mai mulți oameni au făcut plângere că li se cereau taxe de protecție, sub forma unor contracte de publicitate, pentru a nu fi denigrați. Printre denunțători: Nelu Iordache, Octavian Crețu și Nicolae Palfi.
Modul de lucru: Dacă afaceriștii nu plăteau bani pentru „imagine”, posturile Antena 1 și Antena 3 prezentau activitatea firmei întrun mod negativ exagerat, nu doar sub formă de știri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show.
Dosarul ICA, mărul discordiei
EVZ a relatat despre tensiunile dintre Daniel Constantin și familia Voiculescu încă din decembrie 2014. De altfel, Voiculescu a avut de mai multe ori tentativa schimbării din funcție a lui Constantin, șeful informal al conservatorilor dorind, înainte să intre în închisoare, să îl înlocuiască pe acesta cu Piedone. Planurile sale din primăvara lui 2014 au eșuat.
La începutul lunii ianuarie 2015, aflat în arest, Dan Voiculescu l-a acuzat pe Daniel Constantin, pe care l-a propulsat la conducerea PC, de „lipsă de conştiinţă” și a adăugat că acesta va fi judecat de Dumnezeu, dar şi de justiţie. ”Anul 2015 va fi anul în care Băsescu, Udrea, Macovei, Emilian Eva, Camelia Bogdan, Daniel Constantin vor fi judecați de Dumnezeu, dar și de justiție”, a scris Voiculescu pe blogul său. Președintele PC, Daniel Constantin, i-a dat replica, precizând că, în momentul în care a preluat mandatul de ministru al Agriculturii, a afirmat că nu va interveni în vreun dosar și că i-a comunicat acest lucru lui Voiculescu, într-o discuție avută în 2012. „Ca om regret necazurile prin care trece Dan Voiculescu. Am cerut Direcției Juridice întotdeauna să aplice legea, să apere interesele ministerului și să coopereze întotdeauna astfel încât adevărul să iasă la suprafață.(...) De când sunt în funcția de ministru în Guvernul României, nu am comentat niciodată deciziile instanțelor sau organelor de cercetare. Cum nu am spus niciodată dacă cineva este vinovat sau nu!”, a adăugat Constantin.