Ciobanii se plâng că Viorica Dăncilă le strică afacerile cu ţările arabe, după ce premierul a declarat că Ambasada României în Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Marii crescători de ovine susțin că, după declarația primului ministru, o piaţă arabă foarte generoasă a început să se închidă, iar fermierii sunt nevoiţi să se reorienteze.
Declaraţiile premierului Viorica Dăncilă care au iritat ţările arabe îi afectează şi pe fermierii din Botoşani. Aceştia se plâng că o piaţă arabă foarte generoasă, inclusiv pentru botoşăneni, a început să se închidă în urma acestor declaraţii, iar fermierii din judeţ sunt nevoiţi să se reorienteze. Ciobanii sunt îngrijoraţi că relaţiile lor economice cu lumea arabă ar putea fi stricate de gafa premierului Viorica Dăncilă, în relaţiile diplomatice cu ţările din Orientul Apropiat. Mai mult decât atât, şeful Staţiunii de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor de la Popăuţi, o instituţie de cercetare unicat în Uniunea Europeană şi specializată în creşterea rasei karakul de Botoşani, un adevărat deliciu pentru arabi, spune că a observat o distanţare a Iordaniei faţă de aceştia, transmite btbd.ro.
Un paradis pentru clienţii arabi Județul Botoşani se află în top 10 naţional din punct de vedere al numărului capetelor de oi deţinute de fermierii din judeţ. Este vorba despre 1.100 de fermieri care au peste 350.000 de oi. Mulţi dintre aceştia cresc rasa karakul de Botoşani, o rasă realizată prin cercetări genetice la Staţiunea de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor de la Popăuţi. Karakul de Botoşani este un adevărat deliciu în lumea arabă iar în urma unui acord cu ţările arabe, în special cu Iordania, centru din care miei pleacă şi în celelalte state din Peninsula Arabică, încă din 2016, peste 125.000 de miei din Botoşani puteau fi exportaţi în Orientul Apropiat. Acordurile cu ţările arabe, mai ales cu Iordania, erau o mană cerească pentru crescătorii botoşăneni de oi, mai ales că cererea este mare către această zonă.
„Iordania a început deja să se distanţeze” În urma unei gafe diplomatice a premierului Viorica Dăncilă, spune directorul Staţiunii de Cercetare de la Popăuţi, Iordania a început să se distanţeze. Într-o vizită în SUA, premierul a declarat, în luna martie, că în calitate de prim-ministru al României şi reprezentant al Guvernului va muta ambasada României la Ierusalim. În aceste condiţii, Ionică Nechifor, directorul Staţiunii de Cercetare de la Popăuţi, spune că a văzut deja primele efecte. „Am văzut şi eu în ultima perioadă acele declaraţii neplăcute ale premierului. Iordania a început deja să se distanţeze, iar Iordania era o piaţă pentru România” - a precizat Ionică Nechifor. Cu alte cuvinte, există o teamă în rândul fermierilor că ar putea pierde cea mai promiţătoare piaţă din lumea arabă, o adevărată lovitură economică pentru aceştia. Mai mult, acordul sanitar-veterinar încheiat cu Arabia Saudită încă nu s-a concretizat.
Iranul, o nouă orientare O scăpare pentru fermierii botoşăneni în această situaţie ar putea fi piaţa din Iran. Reprezentanţii din zona Persiei ar fi interesaţi de un import masiv de oi din România, inclusiv de oi karakul din Botoşani. „Avem un acord sanitar-veterinar, cerinţa este foarte mare pentru Iran. Aşteptăm să se concretizeze” - spune Ionică Nechifor. Mai mult decât atât, Botoşani este unul dintre puţinele judeţe din ţară care beneficiază de un număr mare de centre de sacrificare autorizate halal, adică acceptate în lumea arabă. „Nu doar pe regiunea Moldovei, dar chiar şi la jumătate din ţară, Botoşaniul stă cel mai bine ca unităţi de sacrificare autorizate halal. Şi atunci am putea atrage foarte mulţi agenţi economici care să facă prestări servicii prin abatoarele noastre pentru zona arabă” - a precizat directorul de la Popăuţi.