Lovitură de teatru! Mutarea făcută de Guvern, începutul unui nou scandal între Palate. Care va fi replica lui Iohannis

Miercuri, începând cu ora 14, Executivul se întrunește în ședință. Pe ordinea zi anunţată lipseşte proiectul de OUG pentru organizarea referendumului din 26 mai, deşi fusese anunţat marţi de premierul Viorica Dăncilă.

Marți, premierul Viorica Dăncilă a anunţat adoptarea OUG pentru organizarea referendumului, proiect pe care nu l-a văzut încă. Cu toate acestea, proiectul nu figurează pe ordinea de zi anunţată de guvern pentru şedinţa de miercuri.

„Pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul României, este foarte important să ne ocupăm de buna organizare atât a alegerilor europarlamentare, cât şi a referendumului. Vom discuta această ordonanţă de urgenţă, a fost ieri (luni - n.r.) şedinţa pregătitoare, mă întorc la Guvern pentru a vedea fiecare act normativ pe care-l am pe agenda Guvernului de mâine (miercuri - n.r.) şi vom vedea care va fi forma finală.

Voi discuta cu secretarul general al Guvernului, voi discuta cu cei care au avizat acest act normativ şi vom vedea forma finală, vă voi comunica în timp util. (...) Actul normativ trebuie adoptat mâine în şedinţa de Guvern pentru că, până pe 10 (mai  - n.r.), mi se pare, trebuie adoptat acest act normative”, a declarat Dăncilă, marţi, întrebată dacă ordonanţa de urgenţă privind referendumul va fi adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului şi dacă forma actului normativ va fi cea propusă de AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislaţiei electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, nu prin raportarea la listele permanete, cum prevede legislaţia actuală. Cvorumul la referendum ar urma să crească astfel cu circa 200.000 de voturi.