Dăncilă i-a MINȚIT pe crescătorii de PORCI. Uniunea Europeană nu DESPĂGUBEȘTE niciun ROMÂN. Anunțul OFICIAL venit de la Bruxelles

Comisia Europeană o contrazice pe Viorica Dăncilă. Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, susține că fermierii români afectați de pesta porcină nu vor fi despăgubiți. Ținând cont de faptul că la bugetul de stat nu sunt bani, anul următor se anunță unul catastrofal pentru crescătorii de porci.

Apelul făcut de premierul României, Viorica Dăncilă, nu are nicio susținere. ”Fac apel la oameni, să înţeleagă faptul că deşi pesta porcină africană nu afectează sănătatea umană, singurele metode să prevenim răspândirea bolii, sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibelelor focare de boală. Astăzi, vom adopta o hotărâre de Guvern, prin care este reglementată metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau afectate, în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisible ale animalelor..

Vânătorii, gestionarii fondului cinegetic și persoanele implicate în managementul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreți găsiți morți, bolnavi  sau pentru cei împușcați, în vederea stabilirii diagnosticului. Pentru fiecare porc mistreț mascul vânat în zonă de mare risc, de la care se prezintă probe la laboratoare santitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, vânătorii primesc stimulent de 65 de lei, în timp ce pentru fiecare femelă vânată în condițiile pe care vi l-am expus, vânătorii primesc stimulent în valoare de 400 de lei/

De asemenea, se acordă un stimulent persoanelor fizice care notifică direcțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor existența unor cadavre de porci domestici, respectiv, existența unor porci domestici care prezintă semne clinice de pestă porcină africană în zonele adiacente drumurilor publice, pe raza teritorială a localităților, în cadrul sau în vecinătatea exploatațiilor și asigură prezența animalului până la prezența până la venirea unui medic veterinar. În acest caz, stimulentul este de 65 de lei pentru fiecare notificare și se acordă, dacă virusul este confirmat de laboratorul de referință pentru pesta porcină africană.

Toate aceste sume sunt acordate conform deciziilor grant ale Comisiei Europene și se acordă din bugetul ANSVSA, fiind sume care se rambursează în proporție de 75% de Comisia Europeană”, a fost anunțul făcut de Viorica Dăncilă.

 

Numai că răspunsul este unul dur și e venit de la comisarul european pentru Agricultură. „Deși înțeleg situația dificilă a crescătorilor de porcine din zonele afectate direct de boală, este imperios ca, întâi de toate, România să ia toate măsurile necesare pentru a ține epidemia sub control, cu precădere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislația privind sănătatea animalelor, în special în Directiva Consiliului 2002/60/EC. În plus, răspunsul României la situația epidemiologică în legătură cu Pesta Porcină Africană ar trebui să fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcină Africană. Măsurile implementate de România pentru monitorizarea și eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja susținute financiar de UE încă din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanțarea de urgență, în baza dispozițiilor Regulamentului 652/2014”, a scris comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, într-o scrisoare transmisă pe 14 august europarlamentarului român Laurențiu Rebega.

Schema de ajutor de criză pentru fermierii români reprezintă o „măsură de ultim resort” care nu se poate activa în momentul de față, mai spune Hogan. El recomandă autorităților de la București să apeleze, întâi de toate, la propriile ajutoare de stat.