Dăncilă i-a dat uitării, în SUA, pe chinezii de la Cernavodă

În timp ce membrii guvernului său continuă discuțiile despre construirea reactoarelor trei și patru de la Cernavodă cu „China General Nuclear Power Corporation”, premierul Viorica Dăncilă a participat marți, în SUA, la semnarea Memorandumului de înțelegere între Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil de către secretarul pentru Energie Rick Perry și ministrul de externe Ramona Mănescu.

De negocierile cu chinezii se ocupă din partea executivului de vicepremierul Mihai Fifor, proiectul fiind coordonat de directorul NuclearElectrica, Cosmin Ghiță. Înainte să demisioneze din guvern, ultimul ministru al Energiei, Anton Anton, declara pentru EVZ că discuțiile cu China General Nuclear Power Corporation continuă deoarece este „un partener selectat oficial și legal”.

Exploatarea gazelor din Marea Neagă, o „temă relevantă”

„Memorandumul este rezultatul viziunii comune cu privire la rolul strategic al dezvoltării energiei nucleare în scopuri pașnice și marchează angajamentul de a lucra în direcția intensificării cooperării în domeniul nuclear civil. Documentul oferă perspectiva consolidării relațiilor economice dintre cele două țări și a promovării obiectivului esențial al asigurării securității energetice, ca bază a prosperității pe termen lung a României. Memorandumul urmează să servească ca bază pentru încurajarea cooperării bilaterale în promovarea de tehnologii de ultimă generație în domeniul nuclear”, arată guvernul român într-un comunicat.

În cadrul întâlnirii cu Perry-Dăncilă a fost abordată inclusiv tematica dezvoltării exploatărilor de resurse energetice din platoul continental al Mării Negre, pe care premierul de la București o consideră o „temă relevantă pentru securitatea energetică a regiunii și Europei”. În context trebuie amintit că, înainte ca Viorica Dăncilă să plece în vizită în SUA, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a legii offshore, în sensul cerut de investitorii din platoul românesc al Mării Negre, printre care și gigantul american Exxon.