Ultima mișcare importantă a fost despărțirea de Anca Alexandrescu. Una din cele mai eficiente consiliere de imagine la nivel înalt, a lucrat succesiv cu Adrian Năstase, Sorin Oprescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, a ales să plece de la Guvern și să revină la Camera Deputaților. Este o mișcare importantă întrucât ne arată finalul unei relații de prietenie între Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă și începutul unei relații instituționale între președintele PSD și premierul susținut de acesta. 

Mai este importantă și prin prisma modului în care U.M. de presă au tratat acest subiect. Începând cu Adevărul, care a lansat un atac direct la Anca Alexandrescu printr-un articol de pagina întâi, preluat cu bucurie de Digi și continuând cu Hotnews și G4 Media. Un citat semnificativ din propaganda care se insinuează "subtil": "De asemenea, premierul o suspectează pe Anca Alexandrescu că i-ar fi inserat în mod intenţionat greşeli în discursuri tocmai pentru a-i distruge imaginea, astfel încât să nu devină o ameninţare pentru Liviu Dragnea, a scris ziarul Adevărul în urmă cu două săptămâni." Cum spuneam, Adevărul, preluat de Digi. 

Te bufnește râsul. Păi, Viorica Dăncilă era până mai deunăzi pentru mijloacele de informare mai sus menționate, un soi de Țanța din "Tanța și Costel", o țățică cu coafură din vremea lui Ceaușescu, făcea greșeli gramataticale și de protocol la tot pasul, iar acum începe să aibă aer de om de stat. Deși nu s-a schimbat nimic. 

Iar partea cu consiliera care-i băga greșeli de gramatrică în discursuri este epocală. Cred că tot consiliera o învăța să facă greșeli și când vorbea liber sau se mișca ca un elefant printre porțelanuri. Sau a Anca Alexandrescu uitat să tragă heblul, căci ieri Dăncilă a comis-o din nou: ”Eu însumi am fost 9 ani europarlamentar”. Numai că nu ați mai văzut-o ironizată pe mijloacele de informare mai sus menționate.

Este o diversiune prost făcută, care trebuie să acopere o mișcare politică mai amplă. 

Trecând peste glumițele de mai sus, trebuie spus că Viorica Dăncilă refuză să mai facă ce-i dictează Liviu Dragnea. Din perspectiva relației personale, Liviu Dragnea are de ce să-și dea cu pumnii în cap. A pierdut al treilea premier PSD, după Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, deși a ales omul în care a crezut că vede cel mai fidel partener. Plecată de la Teleorman, Viorica Dăncilă a stat în Parlamentul European cât a vrut Liviu Dragnea, a ajuns premier propusă de el.

Din perspectiva relațiilor de tip mafiot din politică îi era profund datoare. Numai că pe parcurs  s-a stricat ceva. Părerea mea este că ruptura s-a produs o dată cu eliminarea lui Paul Stănescu din Guvern, de altfel un bun prieten de familie. Atunci am scris că Viorica Dăncilă s-a opus acestei decizii, așa cum nu a vrut să gireze excluderea din partid a lui Gabriela Firea și Paul Stănescu.

Apoi Liviu Dragnea i-a promis un loc pe listele europarlamentare pentru șefa ei de cabinet, Roxana Popa, ceea ce nu s-a întâmplat. ”Vă aduc la cunoștință demisia din calitatea de membru, cu o vechime de 15 ani, a Partidului Social Democrat, ca urmare a îndepărtării PSD de valorile stângii europene. Demisia este valabilă de azi, 29.03.2019”, a scris Roxana Popa în momentul demisiei.

Fisura a devenit prăpastie în contextul celebrului OUG cu modificările la Codul penal pe care care Dragnea&Co îl cereau tot mai explicit, iar timpul devenea o povară pentru toți. Pentru că Viorica Dăncilă dorea să împace și capra și varza. Numai că de la un punct încolo nu s-a mai putut.

Un lider politic mi-a povestit cât de îngrozită a venit Viorica Dăncilă de la o întâlnire de la Bruxelles în care Juncker și Timmermans o amenințaseră explicit. La aceste presiuni s-au adăugat altele, până când Viorica Dăncilă a ales să se îndepărteze de Liviu Dragnea. 

A schimbat cercul de influență prin aducerea lui Costin Mihalache în prim-plan, numit șef al Cancelariei. Un personaj interesant, apropiat de cercuri de influență externe similare cu cele ale lui Victor Ponta, trecut pe la CFR, CNAIR, iar potrivit CV-ului, în 2013, a făcut și cursul cu tema "Securitate și bună guvernare", la Colegiul Național de Apărare. Numai bun de consilier pentru Viorica Dăncilă. 

Au urmat atacurile în "Adevărul" la adresa Ancăi Alexandrescu, dar și un interviu elogios făcut cu primul-ministru. Destul de ușor de decriptat, chiar dacă inițial am fost uimit căci cunoșteam relația veche de prietenie  dintre Cristian Burci, patronul ziarului "Adevărul" și consiliera primului ministru, Anca Alexandrescu. Dar interesele țării sunt mai presus de orice, nu-i așa?

Cert este că Liviu Dragnea este cu mâinile legate. Nu mai poate face nimic împotriva Vioricăi Dăncilă, căci apropierea alegerilor europarlamentare îl țin blocat de rezultatul acestora. Dacă este bun, adică PSD iese pe primul loc, are o pârghie de negociere cu liderii locali. Dacă nu, poate să-și ia adio de la putere. Atâta cât mai are. Dar nu înainte de a-și aduce aminte că el i-a ales pe toți cei care au reprezentat PSD. Și că a avut timp de un an și jumătate posibilitatea să facă tot ceea ce încearcă acum. 

P.S. Ca să lămuresc problema relației mele cu Anca Alexandrescu, vreau să spun că ea s-a încheiat acum 21 de ani, de atunci ea având o viață profesională și personală plină de succes. Așa cum am mai spus este una din cele mai muncitoare și inteligente consiliere în zona politică și instituțională din România. 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: