Premierul Viorica Dăncilă susține că este extrem de afectată de presupusele crime de la Caracal și anunță creșterea efectivelor Poliției.
Viorica Dăncilă mai arată că a luat 10 măsuri urgente pentru a-i pedepsi pe cei care au greșit în acest caz.
„S-au împlinit deja 5 zile de când vestea cutremurătoare a întâmplărilor din Caracal ne-a lovit. Este un caz șocant, o tragedie care ne-a zguduit pe toți. Cu toții suntem, înainte de orice, oameni. Cu toții avem familii, rude de care ne îngrijim și pe care vrem să le știm bine. Și este firesc să ne doară imaginea unei cruzimi de nedescris, dar și a unei incapacități din partea celor ce ar fi trebuit să acționeze cu responsabilitate, cu grijă și cu maximă atenție pentru siguranța și viața unui copil.
Din păcate, nu putem da timpul înapoi, iar cuvintele nu sunt de ajuns pentru a vorbi despre durere - a părinților, a familiei, a tuturor celor care se gândesc că puteau fi copiii lor aceia.
Nu putem da timpul înapoi, dar putem privi înainte - România trebuie să depășească foarte repede această criză a instituțiilor răspunzătoare de siguranța cetățeanului, să reparăm ce e de reparat, să înlocuim ce e de înlocuit, să le facem cât mai repede să funcționeze așa cum ar fi trebuit să funcționeze la Caracal și, din păcate, n-au făcut-o.
Trebuie să ne adunăm toate forțele – instituții ale statului, forțe politice, ONG-uri, români – să luptăm împotriva criminalității, împotriva tuturor actelor care ne pun în pericol siguranța și ne lezează drepturile fundamentale.
Putem să mișcăm lucruri. Putem porni reforme. Și asta vom face.
O sa fac un sumar actualizat al măsurilor luate în ultimele zile în acest caz:
1. A fost demisă conducerea instituțiilor implicate în proces și au avut loc demiteri pe întreg lanțul de acțiune și decizie. Șeful STS și Ministrul Afacerilor Interne au demisionat, de asemenea.
2. Am cerut încă din primele ore ca Ministrul de Interne să meargă la fața locului și să coordoneze personal ancheta. S-au mobilizat toate resursele necesare pentru o muncă de analiză temeinică.
3. Am cerut MAI un raport minut cu minut al întâmplărilor, pentru aflarea adevărului, discutarea cazului în CSAT și luarea de măsuri urgente.
4. Am cerut o ședință de CSAT cât mai repede posibil. Analiza raportului MAI și luarea deciziilor în ceea ce privește STS au fost, încă de la început, obligatorii.
5. Am decis încă de sâmbătă înființarea unui grup de lucru interinstituțional condus de domnul Raed Arafat, cu competențe de analiză și elaborare a unui plan de măsuri imediate pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice la nivelul întregului aparat de stat. Au existat deja întâlniri ale grupului de lucru, în urma cărora s-a elaborat un plan de direcții care urmează a fi discutate pentru implementare.
6. Am hotărât să solicit convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru ca Executivul să le implementeze prin ordonanță de urgență.
7. Am trimis Corpul de control al Prim-ministrului într-o anchetă specială în ceea ce privește activitatea polițiștilor 112 și în maxim o săptămână voi avea un raport. Când vorbim de o eroare umană care a viciat procesul de salvare a copilului, este obligatoriu ca organele de justiție să acționeze. Cei vinovați trebuie să suporte implicațiile legale. Toți funcționarii statului care au ca atribuție de serviciu siguranța cetățeanului, salvarea oamenilor, trebuie să înțeleagă că, în cazuri precum cel al Luizei și Alexandrei, dacă nu faci totul ca să le salvezi, porți o parte din vina morții lor și vei fi judecat pentru asta.
8. L-am propus pe domnul Mihai Fifor pentru preluarea interimatului la Ministerul de Interne. L-am mandatat să pornească o serie de controale în toate inspectoratele de poliție județene. Am cerut declanșarea unei operațiuni de reinstaurare a ordinii publice, creșterea efectivelor, reintroducerea postului de sectorist, mai mulți agenți de poliție în spațiile publice, în permanență.
9. Am solicitat, de asemenea, un raport și un status exact al tuturor cazurilor de răpire existente în țară, în acest moment. Acord o maximă atenție subiectului și voi dispune alocarea tuturor resurselor necesare, într-un cumul de eforturi, pentru soluționarea imediată a acestor cazuri.
10. Am cerut crearea registrului persoanelor cu agresiuni sexuale la activ și am dispus monitorizarea lor în permanență. Ne axăm pe prevenirea recidivelor și de aceea ne vom concentra pe monitorizarea continuă a acestor cazuri unde a existat un precedent.
Sunt 10 măsuri imediate, luate în primele zile. Vor urma și alte măsuri importante pentru a-i pedepsi pe cei ce au greșit și pentru a pune bazele unei reforme a sistemului. Pentru a fundamenta ceea ce începe în aceste zile: o luptă nemiloasă cu orice factor care interferează cu sau periclitează următoarele principii: Lege, Ordine, Siguranță”, a scris Dăncilă pe Facebook.