La ultima şedinţă a CexN al PSD, preşedintele interimar, Viorica Dăncilă a deschis discuţia despre realizarea unui audit intern pentru a se cunoaște situația financiară exactă a partidului. Cu toate că fostul trezorier, Mircea Drăghici, a făcut săptămâna trecută o prezentare a cheltuielilor pe fiecare lună din acest an, dar și din campania electorală, mai mulţi lideri de organizaţii au afirmat că deși PSD încasează o subvenție foarte mare, nimeni nu știe cum au fost cheltuite aceste sume.
„Scopul auditului este să știm cum stăm, ce contracte au fost încheiate, cine a încheiat aceste contracte, care a fost rolul acestor contracte, ce eficiență au avut. Să vedem dacă sunt contracte care ar trebui reziliate, noi nu știm mai nimic din ce s-a întâmplat în sediul central. Am aflat multe lucruri de la televizor”, au spus surse din PSD
Din această cauză, Dăncilă a promis că în fiecare lună va prezenta contractele încheiate de partid, dar și cum s-au cheltuit banii.
Despre cheltuirea banilor a mai fost o discuţie anul trecut între Paul Stănescu şi Liviu Dragnea, dar şeful PSD a refuzaz să dea curs cererii.
Mai mulţi lideri de organizaţii au fost nemulţumiţi de faptul că PSD și-a cumpărat mașini de lux, a închiriat o vilă în nordul Capitalei și a încheiat contracte cu mai mulți jurnaliști din banii de subvenție.
În urma unor sesizări, DNA a deschis un dosar pe numele lui Mircea Drăghici pentru modul în care s-a cheltuit subvenția PSD. A fost un scandal și în jurul Autorității Electorale Permanente, existând acuzații că PSD a dat ordin să fie oprit controlul financiar al AEP. Social-democrații au motivat oprirea controlului prin faptul că se face simultan cu cel al Curții de Conturi. Și fostul președinte al Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu, este urmărit penal în dosarul subvențiilor pentru PSD.
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că va relua controlul privind finanțarea PSD în luna august, indiferent dacă i se alătură Curtea de Conturi sau nu. Guvernul Dăncilă a dat o Ordonanță de Urgență prin care controlul se poate realiza și separat, nefiind obligația să fie simultan.
Ultimul audit intern al PSD a fost realizat în 2017 de o firmă din Argeș, județ din care provine și fostul trezorier.
Surse din PSD susțin că partidul a avut cei mai mulți bani băgați în campania online comparativ cu celelalte formațiuni politice.
„A fost o prezentare amănunțită a cheltuielilor pe fiecare lună în acest an și a sumelor angajate de partid în campania electorală. Toate vor fi publice după depunerea bilanțului la ANAF și respectiv în cererea de rambursare a contribuțiilor la Autoritatea Electorală Permanentă”, a declarat fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici.
În 2010, imediat după preluare puterii în PSD, Victor Ponta a cerut un audit intern să vadă care este situația datoriilor istorice ale partidului. Potrivit bilanțului prezentat pe site-ul Ministerului de Finanțe, în 2010, PSD avea datorii de peste 30 de milioane de lei. După campaniile din 2012 și 2014, Victor Ponta lăsa partidul cu o datorie de peste 32 de milioane de lei.
Fostul lider PSD susținea însă că a plătit o parte din datoriile istorice, dar partidul a acumulat alte datorii din cauza campaniilor din 2012 și 2014. În ultimul bilanț depus de PSD, cel din 2017, datoria partidului era de peste 21.5 milioane de lei, potrivit newsteam.ro
Subvenția PSD a crescut de peste 9 ori în ultimii doi. Dacă în 2016, PSD încasa o subvenție anuală de 16.5 milioane de lei, suma a crescut la peste 96 de milioane de lei în 2018, iar în 2019 ea va ajunge la 144 de milioane de lei.