Viorica Dăncilă, premierul României, a lansat un atac greu de înțeles la adresa președintelui Klaus Iohannis, susținând că acesta este de vină pentru tensionarea relațiilor cu Iordania.
"Nu este vina mea ca nu s-a mai facut vizita Regelui Iordaniei. Regele trebuia să aibă întâlnire cu presedintele (Klaus Iohannis - n.red.) . Presedintele trebuia ăa-l sune (pe Regele Iordaniei - n.red.) si să îi spuna că nu este de acord cu acest lucru, că dansul l-a invitat. Este omologul președintelui regele, nu al primului ministru", a declarat premierul Viorica Dăncilă, aseară, la RTV.
O afirmație greu de explicat în condițiile în care Viorica Dăncilă este cea care a anunțat mutarea ambasadei României la Ierusalim, stârnind o reacție imediată din partea Iordaniei. „Majestatea sa Regele Abdullah II îşi anulează vizita în România care fusese programată să înceapă luni, ca semn de solidaritate cu Ierusalimul”, a informat Ministerul de Externe al Iordaniei.
Despre vizita în SUA:
"Au fost întâlniri foarte bune aici, la Washington, am avut întâlnire cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, cu secretarul pentru comerţ, Ross (Wilbur - n.r.), şi cu speakerul Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, dar şi cu premierul Netanyahu. A fost foarte importantă participarea la AIPAC, ceea ce este un lucru firesc în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE şi în contextul în care am deschis Preşedinţia cu un eveniment dedicat luptei împotriva antisemitismului la Bruxelles şi vom închide cu un eveniment similar, de data aceasta la Bucureşti. Întâlnirile au fost bune, iar după părerea mea, toate aceste întâlniri, toate aceste discuţii au repus România pe harta mondială şi spun acest lucru într-un context pozitiv, având în vedere aprecierile pe care le-am avut la adresa ţării noastre şi asupra guvernării de aici, din Statele Unite ale Americii", a spus Dăncilă la România TV.
"România are o şansă pe care nu trebuie să o piardă. Şi cred că dincolo de jocul politic, dincolo de interesele personale este pentru prima dată când un premier, când un reprezentant al României este primit, de exemplu, de speakerul Camerei Deputaţilor (Camerei Reprezentanţilor - n.r.) după mai bine de 10 ani. Asta arată o deschidere. Toţi cei cu care am vorbit şi-au exprimat dorinţa să vină cât mai curând în România. M-aş fi aşteptat ca preşedintele să-mi solicite să avem o discuţie despre această vizită şi să putem să apropiem România de Statele Unite. Avem o oportunitate pe care, cred eu, nu trebuie să o pierdem", a mai spus Dăncilă.