UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a decis să numească interimari: Ana Birchall la Justiție, Eugen Teodorovici la Fondurile Europene și Radu Oprea la MRP. 

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă consideră inacceptabilă și lipsită de fundament decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerile de numire a noilor miniștri pentru portofoliile Ministerului Justiției, Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Totodată, premierul a luat act de decizia președintelui de a nu da curs demisiilor ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, respectiv a ministrului Justiției, Tudorel Toader.

”Sunt un om al dialogului și am încercat, așa cum era și firesc, să am cu președintele Iohannis o discuție premergătoare acestei decizii. Constat, cu regret, că președintele refuză colaborarea instituțională și că, în continuare, prin acțiunile sale încearcă să împiedice buna desfășurare a activității Guvernului României. Din păcate, campania electorală rămâne pentru președintele Iohannis o miză mai importantă decât continuarea activității ministerelor și punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale, în beneficiul românilor”, precizează Șeful Executivului. 

Cele trei propuneri pentru funcțiile de ministru, respectiv Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu și Eugen Nicolicea respectă toate condițiile prevăzute de Constituția României, republicată, și de legile organice aplicabile, iar persoanele nominalizate nu se află în incompatibilitate, potrivit legislației în vigoare.

Premierul Viorica Dăncilă va transmite în această seară președintelui Iohannis propunerile de numire a vicepremierului Ana Birchall, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Justiției, a ministrului Eugen Teodorovici, ministru interimar  pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene și a ministrului Radu Ștefan Oprea,  ministru interimar pentru portofoliul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni”, se arată în comunicatul Guvernului. 

 

UPDATE: Surse din PSD spun că premierul trebuie să vină cu o soluție de urgență. Reproșul care i se aduce Vioricăi Dăncilă este legat de faptul că aceasta a „mers pe mâna lui Iohannis” și nu a acceptat din start o restructurare prin Parlament. 

Președintele a respins cele trei propuneri de miniștri care i-au fost avansate săptămâna trecută de premier: Eugen Nicolicea la Justiție, Oana Florea la Ministerul Fondurilor Europene și Tit-Liviu Brăiloiu la Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Klaus Iohannis a anunțat că „această remaniere este o farsă, o răfuială în interiorul PSD”, prin urmare respinge toate cele trei propuneri. Șeful statului a spus că a avut o discuție cu premierul Viorica Dăncilă și i-a transmis două variante: să vină cu alte propuneri sau să vină cu nume de miniștri interimari până când se vor hotărî asupra unor persoane care să fie agreate de președinte. Iohannis nu i-a dat un termen, însă a precizat că răspunsul premierului a fost că se gândește.În ceea ce privește restructurarea guvernului prin Parlament, Iohannis a lăsat să se înțeleagă că varianta aceasta nu va avea sorți de izbândă și a spus că ar reprezenta o „încercare de a-l ocoli pe președinte” și că va contracara cu „acțiuni juridice”. Legat de motivele respingerii celor trei, președintele a spus că „nu sunt pregătiți și nu au ținuta necesară pentru a ocupa aceste funcții”.

Planul B al PSD, la care s-au gândit încă de săptămâna trecută, înseamnă o restructurare prin Parlament, pentru care este nevoie de cvorum și majoritate la vot.

Liberalii nu au „primit consemn” să rămână în Parlament nici măcar pentru votul care se va da miercuri în plen pe legile pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală, care au trecut marți de comisia Iordache.

UDMR a anunțat din nou, prin senatorul Tancsoz Barna, că parlamentarii uniunii nu vor vota restructurarea și că parlamentarii Coaliției vor avea ocazia să demonstreze că au o majoritate solidă.

 

Te-ar putea interesa și: