Preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a reacţionat astăzi la afirmaţiile Procurorului General, Augustin Lazăr, care a spus în această dimineaţă că activitatea DNA este una bună, că nu există niciun motiv de demitere a Laurei Codruţa Kovesi şi că atacurile din presă aparţin unor “penali cu resurse”.
Magistratul clujean îi răspunde dur lui Augustin Lazăr şi scrie pe pagina sa de Facebook, că, Procurorul General ar trebui să verifice acuzaţiile despre abuzurile pentru că, dacă se dovedesc adevărate, sunt de o gravitate extremă.
De altfel, în postare sa, Dana Gîrbovan dă o adevărată lecţie despre ce înseamnă statul de drept atât lui Lazăr, cât şi altor personaje care în ultima perioadă s-au folosit doar de sloganuri pentru a apăra DNA, explicând că există o raţiune pentru care zeiţa justiţiei apare legată la ochi, pentru a nu vedea cine se află în faţa. Prezentăm integral postarea şefei UNJR, unul dintre magistraţii românii care au atras atenţia de câţiva ani asupra pericolului de a se ajunge la abuzuri în anchetele penale prin existenţa celebrelor echipe mixte SRI-DNA.
„Practicile procurorilor DNA nu au legătură cu interesul societăţii”
“Procurorul General, domnul Augustin Lazăr, are obligaţia nu de a găsi mereu scuze şi de a emite slogane despre “penali” pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus în spaţiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea.
Aceasta este practica în orice ţară democratică şi reţeta de succes pentru a menţine credibilitatea oricărei instituţii: dacă acuzaţia se dovedeşte a fi nereală, dovedeşti că ai mecanisme de verificare şi control care funcţionează în timp util, dar dacă acuzaţia se dovedeşte a fi reală, poţi lua măsuri pentru a opri abuzurile la timp, fără a discredita iremediabil o instituţie.
Obligaţia Procurorului General de a investiga cu celeritate aceste dezvăluiri rezultă din statutul său de conducător al Ministerului Public, autoritate de rang constituţional ce "reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile si libertăţile cetăţenilor".
Or, ceea ce vedem că e dezvăluit de presă în ultimul an, cu privire în special la practicile procurorilor DNA, nu are legătură nici cu interesul societăţii ori apărarea ordinii de drept, nici cu apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
“Procurorul General are obligaţii faţă de fiecare cetăţean al României”
Procurorul General are obligaţia faţă de fiecare cetăţean al României de a da socoteală şi explicaţii despre absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are în subordine.
Dacă dezvăluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevărate, atunci suntem în prezenţa unor fapte de o gravitate excepţională, ce reprezintă un real atac la statul de drept şi democraţia din România, compromiţând însăşi justiţia şi lupta anticorupţie.
Este uşor de observat cum, de fiecare dată când apar dezvăluiri publice despre practicile abuzive ale procurorilor, sunt voci care mută discuţia de la conţinut, de la fond, la formă: de ce au ieşit acum înregistrările, sunt livrate cu rea credinţă, protejează interese personale, sunt atacaţi procurorii DNA pentru ca "îşi fac treaba" etc. Şi, bineînţeles, aceleaşi voci ne asigură că nu este cazul să ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de "penali".
O asemenea abordare este nu doar greşită, ci de-a dreptul distructivă, compromiţând pe termen mediu şi lung tocmai activitatea procurorilor, cu precădere a celor din structurile anticorupţie.
“Realitatea de azi ne arată cât de departe suntem de însăşi idea de justiţie”
Dacă se dovedeşte a fi adevărat că dosare ce privesc un fost premier al României şi al Marii Britanii se bazează pe denunţuri inventate de procurorii DNA, aşa cum transpare din înregistrările prezentate de presă în seara zilei de 21 februarie, evident că te întrebi câte dosare DNA sunt afectate de practici similare şi ce garanţii de credibilitate mai există că anchetele anticorupţie au fost şi sunt făcute cu respectarea strictă a legii, aşa cum se clamează?
Există o raţiune pentru care zeiţa justiţiei apare legată la ochi: pentru a nu vedea cine este în faţa sa.
"Penal" sau monument de moralitate, sărac sau bogat, Stat sau cetăţean – este irelevant; toţi sunt egali în faţa legii şi a justiţiei, vocea fiecăruia trebuind a fi, deopotrivă, ascultată.
Aşa ar trebui să fie, deoarece realitatea de azi ne arată cât de departe suntem de însăşi idea de justiţie, chiar şi la nivel de mentalitate.
"Se presupune că noi lucrăm legal" – ne spune Procurorul General. “DNA respectă legea” – ne asigură procurorul şef DNA. “Cetăţenii trebuie să dea un cec în alb magistraţilor” – ne îndeamnă judecătorul Cristi Dănileţ.
Cu cât o instituţie sau o persoană are o putere mai mare, cu atât aceasta trebuie să fie verificată mai temeinic, este regulă ce se practică în ţările cu democraţii consolidate. Exact cum spunea preşedintele american Ronald Reagan: “trust, but verify” (ai încredere, dar verifică).
“Fiecare abuz are efect de boomerang, afectând încrederea în justiţie”
Personal am cerut încă din 2014-2015 să fie verificat fiecare clamat abuz, fiecare plângere privind un abuz. Am spus încă de atunci că fiecare abuz va avea efectul unui bumerang ce va lovi la temelia încrederii în justiţie şi va discredita lupta anticorupţie.
Lipsa de reacţie imediată a Procurorului General în a investiga cu celeritate aceste dezvăluiri, ori fluturarea de slogane de genul "activitatea conducerii DNA-ului este în mod clar una performantă. Ei au fost foarte eficace", cum a susţinut Procurorul General într-o relatare de presă în dimineaţa zilei de 22 februarie, nu fac decât să adâncească neîncrederea în activitatea procurorilor DNA, în loc să o consolideze.
Cum să mai aibă încredere cetăţenii în justeţea dosarelor penale, în lupta anticorupţie, dacă în faţa acestor dezvăluiri ceea ce li se transmite este să stea liniştiţi la locurile lor, ori să aibă încredere că statul veghează la binele lor?
“Fiecare cetăţean are dreptul la adevăr, iar adevărul se referă la fapte”
Nu cu astfel de slogane şi practici funcţioneaza o justiţie într-o democraţie şi nu aşa funcţionează statul de drept.
Fiecare cetăţean are dreptul la adevăr, iar adevărul se referă la fapte. Pentru acest motiv adevărul se descoperă cu efort, prin cercetări reale şi anchete serioase, iar nu prin slogane gen “noi respectăm întotdeauna legea”.
Într-o conferinţă de presă ţinută anul trecut, în contextul modificărilor la legile justiţiei, Procurorul General dădea asigurări întregii societăţi româneşti că procurorii pe care-i are în subordine sunt la standarde europene.
Practicile unor procurori DNA devoalate de presă, dacă se confirmă, nu doar că sunt străine standardelor europene, dar par a fi copiate din practicile procuraturii sovietice care nu ar trebui să-şi mai aibă locul în România.
În faţa acestor dezvăluiri publice, Procurorul General are obligaţia de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea şi merită încrederea cetăţenilor în activitatea lor”.