Editura Evenimentul si Capital

Dana Gârbovan demontează Ordonanța lui Toader, care modifică Justiția: ”Produce efecte negative iremediabile”

Autor: | | 4 Comentarii | 4691 Vizualizari

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită Guvernului Dăncilă să revină de îndată asupra Ordonanței care modifică Legile Justiției, înainte că aceasta să producă efecte negative iremediabile. Într-un comunicat, președintele UNJR, Dana Gârbovan, demontează pe capitole Ordonanța lui Tudorel Toader.

„Ordonanță de Urgență 7/2019 ce aduce modificări legilor justiției, adoptată de Guvernul Dăncilă în dată de 19.02.2019, intempestiv și fără minime consultări, conține o serie de prevederi care încalcă principiul separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor și modifică condițiile de accedere la Înalta Curte de Casație și Justiție, reprezentând un pas enorm înapoi față de formă anterioară a statutului acestor două profesii”, spune, în comunicatul preluat de newsteam.ro, președintele UNJR Dana Gârbovan. Ea demontează pe capitole Ordonanța lui Tudorel Toader.

1. Încălcarea separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor Un principiu de baza introdus prin modificările aduse legilor justiției în 2017-2018 a fost “separarea carierelor” judecătorilor de a procurorilor, pentru a se elimina, odată pentru totdeauna, confuzia dintre cele două cariere din autoritatea judecătorească, independente una de cealaltă.

Textul actual din art. 1 al Legii 303/2004, introdus în urmă modificărilor la legile justiției, prevede: “(2) Carieră judecătorului este separată de carieră procurorului, judecătorii neputând interfera în carieră procurorilor și nici procurorii în cea a judecătorilor.“

Această modificare a fost propusă de un judecător și a fost puternic susținută în dezbaterile din Parlament de către Uniunea Națională a Judecătorilor din România, că soluție pentru întărirea statutului ambelor profesii, atât a judecătorilor, cât și a procurorilor.

Pe baza acestui principiu fundamental, care are izvor în Constituție, s-au modificat toate cele trei legi ale justiției, competențele Plenului CSM în materie de carieră a judecătorilor și procurorilor fiind date Secțiilor CSM, în funcție de profesie.

Or, prezența ordonanță de urgență introduce două modificări în art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 care încalcă fundamental acest principiu al “separării carierelor”, astfel:

Versiunea anterioară:

“(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii șefi de secții ai acestor parchete, sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

Modificările aduse prin OUG 7/2019:

“Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, primadjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

Că atare, în primul rând, se modifică competență de avizare a propunerilor pentru ocuparea funcțiilor de cel mai înalt grad în parchete, această trecând de la Secția pentru procurori la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

CTP arunca BOMBA despre Dragnea! De ce s-a dat bolnav tocmai acum?!?

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI