Evenimentul Zilei > Politica > Omul lui Cîțu anunțul momentului despre carantinarea Bucureştiului. Autoritățile chiar nu au luat în calcul acest aspect?!
Omul lui Cîțu anunțul momentului despre carantinarea Bucureştiului. Autoritățile chiar nu au luat în calcul acest aspect?!

Omul lui Cîțu anunțul momentului despre carantinarea Bucureştiului. Autoritățile chiar nu au luat în calcul acest aspect?!

Dan Vîlceanu, ministrul interimar al Finanţelor, a explicat de ce nu este posibilă carantinarea Capitalei. Refuzul Guvernului de a carantina Bucureștiul, în contextul în care rata de infectare a ajuns la 15,42 cazuri la mia de locuitori, pleacă de la ideea că Bucureștiul nu este o comună în care să poți închide orice intrare și ieșire.

Dan Vîlceanu explică de ce Guvernul refuză carantinarea Bucureştiului: „E imposibil să faci asta. Este imposibil de pus în aplicare deoarece Capitala nu e comună mai mică în care poţi să închizi practic orice intrare şi ieşire”, a declarat ministrul la un post de televiziune.

Dan Vîlceanu a fost întrebat despre „războiul” pe care Guvernul interimar condus de Florin Cîţu îl duce cu specialiştii care cer carantinarea Bucureştiului în condiţiile în care rata de incidenţă a infectărilor COVID-19 a crescut semnificativ.

„Specialiştii îşi spun punctul de vedere în organismele de la Ministerul Sănătăţii şi după aceea acele hotărâri trebuie puse în practică, conform legii, prin hotărâri de Guvern. Altfel, ele nu se pot aplica.

Dan Vîlceanu: Capitala nu e comună, este imposibil să impui carantinarea

E important să poţi tehnic şi în mod real carantina Bucureştiul, de exemplu. A mai fost această discuţie anul trecut şi ştiţi foarte bine că era imposibil. Şi dumnevoastră puneaţi întrebarea: cum să carantinezi o zonă sau tot Bucureştiul? E imposibil să faci asta.

Tocmai de aceea vă spun că specialiştii din punct de vedere medical propun o măsură – să carantinăm Bucureştiul. Numai că Bucureştiul nu e comună mai mică în care poţi să închizi practic orice intrare şi ieşire. Bucureştiul e foarte mare şi e aproape imposibil să faci o carantinare”, a afirmat Dan Vîlceanu, în direct la România TV.

Florin Cîţu respinge propunerea unui epidemiolog: Nu impunem carantina în Capitală

Premierul demis Florin Cîţu nu doreşte carantinarea Bucureştiului şi spune că alte măsuri pot preveni răspândirea coronavirusului.  Întrebat de presă dacă ia în calcul o măsură ca cea recomandată de președintele Societăţii Române de Epidemiologie, de a carantina Capitala şi judeţul Ilfov pentru 14 zile, Florin Cîţu a negat ferm.

„Nu, în acest moment nu luăm această măsură, dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului”, a spus premierul extrem de tranșant.

Reamintim că social-democrații au luat decizia de a depune plângere penală pe numele tuturor celor pe care-i consideră implicaţi în alocarea banilor din Fondul de rezervă către primării. Sunt vizaţi premierul interimar Florin Cîţu, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, dar şi miniştrii interimari Cseke Attila şi Dan Vîlceanu. Plângerea a fost transmisă Parchetului General.