Marți, deputatul AUR Dan Tanasă a înregistrat la Parchetul General o plângere penală împotriva președintelui Klaus Iohannis, solicitând procurorilor să investigheze utilizarea sumelor considerate „exorbitante” în cadrul vizitelor șefului statului în străinătate.
Dan Tănasă a subliniat că inițiativa sa se bazează pe informațiile apărute în presă, iar acuzațiile aduse includ abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare și uzurparea funcției.
Totodată, deputatul a reclamat și un consilier prezidențial pentru presupusa secretizare a informațiilor referitoare la costurile deplasărilor externe.
Dan Tănasă, plângere la Parchet împotriva lui Klaus Iohannis
Conform documentului consultat de știripesurse.ro, se cere verificarea următoarelor aspecte:
- Existența ordinelor de deplasare externă pentru personalul instituției care efectuează deplasări în străinătate;
- Existența unor ordine pentru aprobarea finanțării unor acțiuni sau proiecte ale Președintelui României și Administrației Prezidențiale;
- Existența unor rapoarte în care să fie menționate activitățile întreprinse de Președintele României și de personalul însoțitor cu ocazia deplasărilor efectuate;
- Dacă a fost respectată legislația privind achizițiile publice în legătură cu selectarea furnizorilor/prestatorilor care au asigurat condițiile de deplasare, cazare, hrană etc. a Președintelui României și a însoțitorilor;
- Sursa finanțării acestor deplasări;
- Motivele pentru care s-a ales ca locație pentru escală între zboruri mun. Sibiu;
- Motivul pentru care Președintele României și însoțitorii acestuia au beneficiat de asigurarea cheltuielilor de deplasare, cazare, hrană, diurnă etc., în zilele în care nu au participat la nici un eveniment oficial;
- Cine a beneficiat de plata din fondurile publice a costurilor de deplasare, cazare, hrană etc. și dacă acest lucru a fost realizat cu respectarea dispozițiilor legale;
- Dacă Președintele României a delegat sau nu funcția de ordonator de credite în perioada vizată;
- Motivul pentru care informațiile privind costurile deplasărilor efectuate de Președintele României au fost clasificate, dacă acesta constituie un temei legal pentru clasificarea acestor date și dacă persoana care a dispus acest lucru avea atribuții în acest sens.
Deputatul AUR cere președintelui să justifice de ce toate cursele aeriene au escală la Sibiu
Deputatul AUR a anunțat că a depus astăzi o plângere penală împotriva președintelui Klaus Iohannis și a consilierului prezidențial George Vladimir Duhan, precum și împotriva tuturor persoanelor cu atribuții de serviciu în legătură cu situația sesizată, în vederea cercetării presupusei săvârșiri a infracțiunilor de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare și uzurparea funcției.
Dan Tănasă spune că el consideră că informațiile vehiculate în mass-media necesită un răspuns din partea unei autorități de investigare penală. El spune că aspectele scoase în evidență în diverse investigații jurnalistice pot include și aspecte de natură penală.
„Trebuie să vedem dacă secretizarea acestor informaţii s-a făcut conform legii. Trăim totuşi într-o ţară în care şi pentru un pix, într-o primărie de comună, trebuie să întocmeşti un referat, trebuie să justifici.
Sumele exorbitante cheltuite de Iohannis pentru deplasări în străinătate, pentru domnia sa, soţia dânsului şi doi - trei oameni din jurul său, trebuie să vedem în ce măsură au existat cereri de ofertă, în ce măsură s-a respectat procedura de achiziţie publică, care au fost justificările pentru care aproape toate cursele aeriene au escală la Sibiu.
Există aspecte de ordin penal şi numeroase semne de întrebare cu privire la aceste deplasări şi, în opinia noastră, Ministerul Public trebuie să investigheze şi să vadă dacă totul se face legal”, a declarat Tanasă, la Parchetul General.
Dan Tănasă consideră deplasările lui Iohannis drept „concedii de lux”
Conform opiniilor deputatului, vizitele externe ale președintelui au fost mai degrabă ca niște concedii de lux.
„Felul în care se achiziţionează aeronavele, cum se cheltuiesc banii pentru hoteluri, mese, bilete de avion, alte asemenea costuri nu implică nici atentat la siguranţa naţională, nici afectarea concurenţei neloiale sau alte chestiuni de genul acesta.
În mod evident aceste deplasări în străinătate par mai degrabă nişte concedii de lux, decât nişte deplasări în afara ţării, care să aibă primordial interesul naţional.
Chiar şi în cazul Administraţiei Prezidenţiale trebuie respectate anumite proceduri de achiziţie publică, trebuie justificate costurile, trebuie întocmite rapoarte de oportunitate şi ulterior toate deplasările trebuie justificate”, a mai spus Dan Tănasă.
Anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat 34 de deplasări externe, însumând cheltuieli de peste 41 de milioane de lei, conform unui răspuns transmis Agerpres.