Dan Sultănescu: Alegerile locale din 2016 chiar dacă vor consemna o scădere a participării, este greu de crezut că acest lucru semnifică o criză

Consultantul politic Dan Sultănescu susţine că este normal să scadă prezenţa la vot la alegerile locale de azi, dar că o scădere reprezintă o dinamică "absolut normală".

"Gruparea procentelor de prezență pe cicluri electorale arată următoarele tedințe:
·        Alegerile locale au o dinamică relativ constantă, cu participări în jurul a cca 50%, mai mult sau mai puţin în funcţie de interesul pentru alegeri. Nu putem constata, la acestea, o scădere importantă a participării, ci dimpotrivă. Alegerile locale din 2016 chiar daca vor consemna o scadere a participarii, este greu de crezut ca acest lucru semnifica o criza… Dimpotriva, o scadere (daca nu ar fi una sub 9 milioane de votanti), va semnifica o dinamica absolut normala. Oricum, cele mai pesimiste estimari arata ca o prezenta sub 8,5 milioane de voturi este improbabila. O prezenta de 9 milioane de votanti ar insemna cca 48-49%, iar una de 7,5 milioane ar insemna 42%.
·        Alegerile parlamentare (separate de cele prezidențiale), chiar dacă înregistrează cifre semnificativ mai mici, se situează pe o ușoară pantă ascendentă. Despărţirea parlamentarelor de prezidenţiale a avut efect direct în participare, cu circa 10-15% mai mică la parlamentare. Însă, de la acel moment, tendinţa este tot una crescătoare.
·        Alegerile prezidențiale din turul doi înregistrează o creștere constantă a participării, cel puțin din 2000 și până în prezent, ceea ce echilibrează tendința descrescătoare de mai sus. Alegerile prezidențiale din primul tur înregistrează o scădere constantă a participării, din 1990 și până în prezent. Aici nu există nici un dubiu.
Alegerile europarlamentare, neincluse în grafic, sunt pe o tendință crescătoare (după ce în cele din 2007 și 2009 s-au înregistrat rate de participare sub 30%, în 2014, pentru prima dată, această rată a crescut la peste 32%).
CONCLUZIE - Așadar, singura generalizare pe care o putem face este că, după 2007, se vede un început de revenire a participării, pentru toate tipurile de alegeri. Iar acest fapt corectează impresia de scădere constantă a participării, promovată in ultimii ani", a scris analistul politic Dan Sultănescu pe Facebook.