Dan Stroe, fostul Directorul de Achiziţii şi Investiţii Interne al ANAF, cercetat și el în dosarul în care Sorin Blejnar, fost șef al ANAF, a fost arestat pentru 30 de zile, are o avere care ar putea să-l facă invidios până și pe Donald Trump.
Însă, după ce a rostogolit afaceri de milioane de euro, în 2010, Dan Stroe decide să devină un funcționar al statului, plătit cu câteva mii de lei pe lună. Un „funcționar atipic”, scria presa la acea vreme.
Cercetat în multe dosare
Dan Stroe este cercetat acum în dosarul în care Sorin Blejnar a fost arestat după ce mai multe persoane au făcut denunțuri complete despre „rețeaua de tip mafiot” pusă la cale de fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar. Deși a fost citat de procurori pentru a fi audiat și pentru a afla care sunt acuzațiile care i se aduc, acesta nu este de găsit de mai bine de o săptămână.
Printre denunțători se află afaceristul Horaţiu Bruno Berdilă, de la Romsys, şi fostul vicepreşedinte al PDL, Gheorghe Ştefan. Ei au dat detalii complete la DNA în acest caz. Concret, administratorul firmei Romsys, Horaţiu Berdilă, a dat o declaraţie detaliată la DNA pe 4 noiembrie şi a arătat că, în cursul anului 2011, a avut o întâlnire cu Sorin Blejnar, pe atunci șef al Fiscului, la care au participat Gheorghe Ştefan şi şeful de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, dispărut și el din 2012. În cadrul acestei discuţii s-ar fi căzut de acord ca societatea comercială Romsys SRL să participe la licitaţiile organizate de ANAF. Blejnar ar fi promis că va interveni pe lângă Dan Stroe, acesta din urmă fiind și persoana care ar fi urmat să-i indice patronului Romsys firma către care trebuia să plătească comisionul de 20%. Săptămâna trecută când a fost reţinut Sorin Blejnar, fostul funcţionar public Dan Stroe nu a fost găsit acasă pentru a fi audiat de procurori. Promisiunea lui Blejnar s-ar fi materializat în obținerea de către Romsys a contractelor dorite, în valoare de aproape 60 de milioane de lei. Totul s-ar fi făcut aşa cum ar fi indicat chiar Blejnar: „Să folosim alte companii ca şi paravan, adică să nu participe direct Romsys la acele proceduri de achiziţie publică pentru a nu da de bănuit”.
Avere de peste 5,5 milioane de euro
Blejnar şi Stroe ar fi primit comisionul de 20% prin intermediul unei firme fantomă controlată, în fapt, de ei. Fostul vicepreședinte al PDL și fost primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”, le-a explicat procurorilor DNA că el a fost politicianul care a făcut legătura, în 2011, între Blejnar și Berdilă și că banii au fost împărțiți de Blejnar și Stroe.
Dan Stroe e un funcţionar de stat cu o avere impresionantă. Conform declaraţiei de avere din noiembrie 2010, Stroe avea disponibilităţi băneşti de aproximativ 3 milioane euro, acordase unei persoane fizice un împrumut de 980.000 euro, investise într-o clinică privată 500.000 euro, deţinea ceasuri de 60.000 euro, bijuterii de 50.000 euro şi tablouri de 110.000 euro.
Mai mult, Stroe deținea un apartament de aproximativ 100.000 euro și o vilă în renovare achiziționată cu 650.000 euro, plus un teren de 128 mp a cărui evaluare nu am obținut-o. Tot din declarația de avere din 2010 reiese că avea minim 5,5 milioane euro. Cu toate acestea, funcționarul ANAF spunea, în iunie 2011, că a avut venituri de la stat în valoare de 2.038 lei în calitate de comisar al Gărzii de Mediu Galaţi, 1.591 lei în calitate de inspector principal la DGFP Ilfov şi 16.802 lei în calitate de director ANAF.
Vecinii nu l-au mai văzut pe Dan Stroe de o săptămână
În capătul arterei Xenofon din Sectorul 4 al Capitalei, pe partea dreaptă, după ce ai urcat cele 80 de trepte venind dinspre strada Doctor Constantin Istrati, răsare o vilă cu două nivele cu o arhitectură impresionantă. Este imobilul în care a locuit, până să dispară de acasă, Dan Stroe, subalternul lui Sorin Blejnar, arestat pentru 30 de zile pentru trafic de influență. Împânzită cu camere de luat vederi la fiecare colţ, impresionanta clădire are vedere către micuţa piaţetă din faţa fostului Palat Şuter. Oamenii care lucrează la restaurarea elegantului hotel nu ştiu, nu au văzut şi nu cunosc nimic. Muncitorii susţin că nu au idee cine locuieşte acolo, iar locatarii vilelor de sute de mii de euro construite pe cel mai înalt punct al Dealului Filaret trântesc geamurile în urma lor când îi întrebi de când nu şi-au mai văzut vecinul. Câțiva metri depărtare, undeva pe strada Șuter, o doamnă mătura curtea de puținele frunze care invadaseră treptele de intrare în casă. „De obicei, seara venea acasă. Îşi parca maşina chiar în faţă, cobora doamna, după care luau copilul din spate. Acum nu l-am mai văzut de o săptămână pe domnul Stroe“, ne-a spus o vecină. (Mihai Oprea)
Clanul „Butoane”, funcționari de stat și afaceri cu miros de zahăr
Problemele cu legea au fost destule pentru Dan Stroe. În iulie 20102, Nicuşor Drăgan, director general adjunct al ANAF şi Dan Stroe, director de achiziţii în cadrul ANAF au fost arestaţi preventiv alături de alte 17 persoane, întrun dosar de evaziune fiscală. În total, au fost arestați 39 de persoane. Octavian Grecu Zis „Butoane”, ginerele senatorului Măgureanu, Sorin Găzdac, Nicole Saikaly și alte 17 persoane au fost arestați atunci preventiv de către Tribunalul București pentru 29 de zile. Aceștia au fost judecați în dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an. Concret, procurorii susțineau că libanezul Nicole Saikaly, fostul iubit al Ginei Pistol, era acuzat de evaziune fiscală, bancrută frauduloasă și spălare de bani.
Datorii la stat
Acesta figura ca acționar principal la firma Novicio Food & Beverage SRL. Din informațiile de la Finanțe, firma avea o datorie către bugetul de stat de aproximativ 24.000 de lei. Potrivit procurorilor, în jurul lui Saikaly s-a format o filieră din care făceau parte Sorin și Raluca Găzdac, ginerele și fiica senatorului Cezar Măgureanu, dar și opt bulgari. Afacerile lui Saikaly se axau în special pe comerțul cu zahăr și produse agricole, derulate prin firmele Novicio Food & Beverage și MLS Invest Trading ai carei patroni sunt fiica sa, Mary Lavinia Saikaly, și ginerele său Michel Aramouni. Aceștia erau aprovizionați cu marfă de mai mai multe filiere ale grupării. Sorin Gazdac și un amic îi aduceau zahăr vrac, pe care îl ambala, apoi îl vindeau uneia dintre societățile controlate de membrii grupării. Aceștia nu își plăteau dările către stat, mai mult declarau achiziții și livrari de mărfuri intracomunitare fictive.
Casa din vârful dealului
Vila lui Dan Stroe este amplasată în zona cea mai înaltă a Capitalei, Dealul Filaret. Vecinii acestuia susțin că ar fi cumpărat imobilul în 2010, cu suma de 650.000 de euro, după care ar fi băgat foarte mulți bani pentru renovarea și amenajarea. El și-ar fi comandat pentru pereții uneia din băile sale de lux un model floral din marmură inspirat dintr-un templu din Abu Dhabi, în valoare de 9.000 euro. Mai mult, fostul director al ANAF ar fi comandat drept blazon un vultur cu opt capete, care ține într-o gheară un buzdugan și în cealaltă o sabie, „amestec de stil baroc cu elemente tribale”.