Curtea Constituțională cere Senatului să redacteze o hotărâre cu rezultatul votului în cazul senatorului PSD. Hotărârea va putea fi atacată la CCR, iar dacă judecătorii vor decide că este neconstituțională, Dan Șova va ajunge după gratii.
Cazul Dan Șova naște în continuare controverse. Ieri, judecătorii CCR au admis solicitarea CSM, constatând că există un conflict juridic între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului în cazul Șova. Prin urmare, Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova. Decizia CC este definitivă şi general obligatorie. Solicitarea DNA în cazul Șova a fost respinsă pentru că nu a fost majoritate calificată ( jumătate plus unul din numărul total al senatorilor). Ulterior, senatorii au modificat Regulamentul, care prevede acum că hotărârile se adoptă cu majoritatea celor prezenți, așa cum prevede Constituția. Și Statutul deputaților și senatorilor a fost pus în acord cu Constituția. Întrebat dacă se va ţine cont de prevederile Regulamentului din acel moment sau de Regulamentul modificat ulterior, preşedintele CCR, Augustin Zegrean (foto) a răspuns: „Se aplică legea de la momentul adoptă r i i actului”. „Este pentru prima dată în istoria Parlamentului când CCR obligă la o Hotărâre negativă. Cred că vom redacta o hotărâre cu un conţinut care să prevadă exact poziţia Senatului din data de 25 martie şi anume - «Senatul respinge cererea cu atâtea voturi pentru și atâtea împotrivă»”, a precizat vicepreședintele PSD al Senatului, Ioan Chelaru.
FOTO: Augustin Zegrean
Iohannis: Senatul să acționeze în acord cu decizia CCR
El a atras, totodată, atenţia asupra faptului că, fiind vorba despre o hotărâre de respingere, aceasta poate să fie contestată la CCR.
În acest caz, judecătorii ar putea să stabilească că primează Constituția și că votul dat în cazul Șova este valabil, acesta putând fi arestat.
„Caracterul obligatoriu al deciziilor Curţii, prevăzut de Legea fundamentală, impune Senatului să acționeze în acord cu soluția pronunțată”, a transmis președintele Klaus Iohannis. La rândul său, președintele Călin Popescu Tăriceanu a precizat că Senatul se va conforma deciziei CC, dar a subliniat că în 25 de ani nu s-au mai publicat hotărâri negative.
Tăriceanu a mai transmis că „Parlamentul are un drept constituţional şi suveran legat de încuviinţarea fie a urmăririlor penale, fie a arestărilor”.
PMP a depus însă plângere penală, Tăriceanu fiind acuzat de abuz în serviciu.