DAN RADOSAV: Metropola sau satra

A fost nevoie de scurgerea a 18 ani pentru ca cei care au pus mana -mai mult sau mai putin corect- pe case din zonele istorice ale Timisoarei sa poata fi trasi la raspundere, penal, daca au efectuat modificari, lucrari la imobilele respective fara a avea avizele si autorizatiile necesare.

Noua lege, care s-a votat in cursul acestui an, permite politistilor sa constate raul facut, iar procurorilor sa intenteze proces penal celor care au transformat zona patrimoniala central-istorica a orasului intr-un „cartier“ kitschos, care  arata mai degraba a satra, si care face ca Timisoarei sa-i fie „furat“ farmecul cu care i-a ademenit pe multi in decursul istoriei.

Nu putem asocia numele orasului nostru titulaturilor cu care unii se tot bat in piept - „Mica Viena“ sau „Orasul de 5 stele“- atata vreme cat Cetate(a) a ajuns un cartier viu colorat, impanat si de un prost gust de-a dreptul scabros. Cetate(a) a ajuns pe si la mana unui grup de indivizi care, in complicitate vadita cu reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, cu unii judecatori si cu unii infractori autohtoni si de aiurea a reusit sa „cumpere“ un cartier intreg. Si „macelul“ nu s-a oprit aici, ci a continuat -ba chiar continua si-n ziua de astazi-, transformand „inima“ Timisoarei in „satra“.

Acum aproape 300 de ani, printul Eugeniu de Savoya si guvernatorul Banatului Timisean, generalul Mercy Claudius Florimund, si-au propus sa faca din Timisoara cel mai frumos oras din imperiu. Fara prea multe strategii de imagine si fara compromisuri, Timisoara a ajuns sa fie catalogata, de lumea buna a Batranului continent, la finele celui de-al 18-lea veac, una dintre cele mai frumoase si curate metropole ale Europei.

Acum, la trei veacuri distanta, Cetate(a) tinde sa se transforme in Balci, cu tot ce tine de acesta: mizerie, scandal, circ, hotii. Primul pas a fost facut concomitent cu „acapararea“ centrului istoric al orasului de o mana de oameni... Al doilea pas este in plina „miscare“, si anume se lucreaza intens la modificarea, transformarea, „castelizarea“ imobilelor din zona zero a Timisoarei, chiar si acolo unde proprietarilor li s-a intocmit deja dosar penal.

Partea buna a lucrurilor este ca Politia a inceput sa se miste printre acesti infractori, desi cam greoi, si ca Parchetul instrumenteaza probele aduse la dosarele penale intocmite. Astfel s-a ajuns ca Politia Timis sa aiba in lucru 17 dosare penale ale unor persoane care au construit ilegal, dintre care in sase s-a propus urmarirea penala, iar in trei cazuri s-a inceput deja urmarirea penala. Daca lucrurile vor curge firesc, raul, care oricum s-a petrecut, ar putea fi stopat in stadiul actual, dupa care ar putea fi indreptat de asa maniera incat Metropola sa nu se transforme in satra.