Dan Diaconescu, fostul proprietar al OTV, a pierdut în primă instanță procesul în care a intentat acțiuni legale împotriva a 24 de televiziuni, publicații din presa scrisă și online.
Dan Diaconescu a cerut instanței de la Judecătoria Sectorului 1 să oblige pârâții să plătească daune, invocând faptul că aceștia au prezentat informații din ancheta în care este subiectul unei cercetări penale de către procurori, într-un dosar de sex cu minore.
Dan Diaconescu, obligat la plata a 40.000 de lei către presă
Cererea prezentatorului TV a fost respinsă ca neîntemeiată de către Judecătoria Sectorului 1, iar acesta a fost obligat să suporte cheltuieli de judecată în valoare de aproximativ 40.000 lei către următoarele publicații:
- Media Bit Software SRL (Hotnews) - 2.500 lei;
- G4 Global Journalism SRL (G4Media) - 2.468 lei;
- Ringier România SRL (Libertatea) - 2.468 lei;
- Pro TV - 10.000 lei;
- ABC Plus Media SA - 10.000 lei;
- SC Clas Media SRL - 10.000 lei;
- European Business Environment SRL (stiripesurse.ro) - 2.380 lei.
Alte publicații implicate în procesul intentat de Dan Diaconescu au formulat cereri distincte pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.
În mai 2023, Dan Diaconescu a intentat proces împotriva a 24 de televiziuni și publicații din mediul online și presa scrisă. A invocat că este supus unui „linșaj mediatic” și că este „denigrat” și „defăimat” în mass-media.
Pro TV, Antena 1, Antena 3, Kanal D, România TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea Plus și publicațiile Adevărul, Hotnews, G4 Media, Gândul, DC News, împreună cu trustul Ringier România, se numără printre entitățile media chemate în judecată.
Patronul OTV acuza că au fost publicate informații confidențiale din anchetă
Dan Diaconescu a acuzat că posturile de televiziune, precum și presa scrisă și online, au difuzat în mod public informații nepublice sau confidențiale din dosarul în care este subiectul unei anchete desfășurate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Aceste informații includ imagini cu victime minore, stenograme, interceptări și fragmente din declarații.
„Reclamantul a devenit subiectul unei virulente campanii de presă, victimă a unui adevărat linşaj mediatic”, a scris Dan Diaconescu în cererea de chemare în judecată.
„Prin campania de presă negativă exercitată de părţi, nu numai că s-a atentat la imaginea, numele, reputaţia şi activitatea profesională a reclamantului, fiind defăimat şi denigrat, aducându-se grave prejudicii de imagine, prin încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, dar au fost diseminate/divulgate în spaţiul public date şi informaţii cu caracter nepublic/confidenţial din dosarul penal nr.1865/P/2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa”, se mai arată în cerere.
Diaconescu a invocat și prevederi ale CEDO, directive ale Parlamentului și Consiliului UE, și a abordat concepte precum moralitatea, demnitatea, onoarea și reputația.
Dan Diaconescu cerea să nu mai fie „defăimat” de presă
Fostul patron OTV solicita ca televiziunile și publicațiile să se abțină de la orice mențiune „defăimătoare” cu privire la persoana sa și să renunțe la folosirea de apelative sau descrieri care îl privesc.
Fostul realizator TV a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța pentru săvârșirea infracțiunilor de act sexual cu un minor și folosirea prostituției infantile, ambele în formă continuată.
Potrivit Parchetului, în intervalul septembrie - noiembrie 2020 și în luna septembrie 2021, Dan Diaconescu a avut relații sexuale și acte sexuale orale, de comun acord și în mod repetat, cu două surori gemene în vârstă de 15 ani. Acestea au împlinit vârsta de 16 ani în luna iulie 2021.
Cele două ar fi primit în schimb sume cuprinse între 300 și 400 de lei, potrivit Agerpres.