Evenimentul Zilei > Justitie > Dan Barna și soția sa, pe mâna DNA. Procurorii au confirmat că strâng probe într-un dosar legat de fonduri europene
Dan Barna și soția sa, pe mâna DNA. Procurorii au confirmat că strâng probe într-un dosar legat de fonduri europene

Dan Barna și soția sa, pe mâna DNA. Procurorii au confirmat că strâng probe într-un dosar legat de fonduri europene

Dan Barna și soția sunt vizați de o anchetă DNA care a fost demarată în urma unei sesizări formulate de DLAF cu privire la implementarea unui proiect european de către o firmă deținută de cei doi.

DNA a confirmat că a început urmărirea penală in rem cu privire la implementarea unui proiect european al cărei beneficiar a fost o firmă care a aparținut lui Dan Barna şi soţiei sale. Procurorii au precizat că strâng probe pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs o faptă ce ar intra sub incidenţă penală.

DNA a a anunțat că investighează o sesizare a DLAF care vizează o firmă a vicepreședintelui USR, Dan Barna, după cum relatează news.ro.

„Un dosar având la bază aspectele la care faceţi referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, a transmis DNA.

Conform sursei citate, procurorii strâng probe pentru a stabili dacă există fapte de natură penală și dacă cineva se face vinovat de încălcarea legii.

„Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs o faptă ce ar intra sub incidenţă penală”, a mai transmis DNA.

Replica lui Dan Barna cu privire la cercetări

Într-o declarație de la finalul lunii septembrie, Dan Barna a comentat apariția informațiilor cu privire la anunțul făcut de DLAF cu privire la o sesizare transmisă DNA. Aceasta a avut legătură cu un proiect pe fonduri UE al cărui beneficiar a fost firma familiei sale.

La vremea respectivă, Dan Barna a pus aceste sesizări pe seama conflictului politic dintre USR PLUS și PNL, respectiv premierul Florin Cîțu. El a preciza că oricât se va strădui DLAF, instituţie aflată în subordinea premierului, să taie în segmente verificarea activităţii sale pentru a plasa ştiri negative la fiecare moment politic sau electoral important, Florin Cîţu nu va recâştiga sprijinul USR PLUS.

Barna lega, la vremea respectivă, apariţia acestor informaţii despre un dosar penal care îl privește de faptul că CCR a dat undă verde moţiunii de cenzură a USR PLUS-AUR.

„Nu este nimic nou, nu e nimic diferit de ceea ce era şi ce am clarificat deja de luni de zile. Este doar un film în permanentă reluare la câteva luni pe care îl tot vedem împreună de trei ani. Între timp, în iunie anul acesta DNA a clasat dosarul redeschis în campania electorală din 2019, constatând că fapta nu există şi a răspuns în numeroase rânduri la întrebările presei că nu am niciun fel de calitate în niciunul dintre dosare”, a susţinut Dan Barna.