Evenimentul Zilei > Politica > Dan Barna, referitor la pensiile speciale:„Un subiect care nu mai poate fi ținut sub preș”
Dan Barna, referitor la pensiile speciale:„Un subiect care nu mai poate fi ținut sub preș”

Dan Barna, referitor la pensiile speciale:„Un subiect care nu mai poate fi ținut sub preș”

Cu toate că pensiile speciale au rămas la fel, Dan Barna încearcă să ofere asigurări că situația se va schimba în curând.

Vicepremierul României din partea USR-PLUS, într-o intervenție la Digi24, a discutat despre pensiile speciale și despre faptul că acest subiect trebuie abordat și soluționat. Dan Barna a afirmat că „nu mai este un subiect care poate fi ținut sub preș la nesfârșit”. Teoretic, coaliția de guvernare din care face parte este de aceeași părere.

Faptic, chiar și noul avocat al poporului ar fi vizat. Se pare că va pune bețe în roate, cel puțin când vine vorba de pensiile speciale ale magistraților, majoritatea dintre ei pensionați la vârste fragede. Noul Avocat a ieșit la pensie la 49 de ani, are peste 10.000 de lei pensie și este profesor universitar de câteva decenii.

Dan Barna a fost întrebat despre candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului, beneficiar de pensie specială şi a afirmat:

„Poziţia USR PUS în această coaliţie şi a coaliţiei în ansamblu este că acest subiect al pensiilor speciale trebuie abordat şi soluţionat (…) Poziţia individuală a propunerii pentru Avocatul Poporului (…) e secundară. În contextul poziţiei clare a coaliţiei, poziţia individuală a persoanei respective este secundară. Dincolo de părerea domniei sale, subiectul este foarte clar şi poziţia coaliţiei, a USR PLUS este că subiectul pensiilor speciale trebuie soluționat şi tratat în această toamnă, cel mai târziu începutul anului viitor”.

Poziția avocatului Poporului în eliminarea pensiilor speciale

În ceea ce privește felul în care noul avocat al poporului va lua poziție în ceea ce privește eliminarea pensiilor speciale, Barna a putut doar să spună:

„Eu sper să nu se întâmple, dar, oricum ar fi, e clar că această moificare a pensiilor speciale şi reforma pensiilor în ansamblu trebuie să fie una corectă şi constituţională. Este poziţia individuală a domniei sale care nu coincide cu poziţia coaliţiei”.

Se pare că dacă cineva spera că magistrații vor rămâne, vreodată pe parcursul vieții noastre, fără pensii speciale, la vârste fragede, noul Avocat al Poporului a desființat acest lucru. El a afirmat că jurisprudenţa CCR este „clară în favoarea magistraţilor” în privinţa pensiilor pe care le primesc.