Evenimentul Zilei > Politica > Dan Andronic: „Serviciile nu își iau putere, ci o au în măsura în care politicul îi lasă”
Dan Andronic: „Serviciile nu își iau putere, ci o au în măsura în care politicul îi lasă”

Dan Andronic: „Serviciile nu își iau putere, ci o au în măsura în care politicul îi lasă”

Dan Andronic spune că nu există o implicare a serviciilor în politică, ci o apetență a politicienilor pentru zona obscură. El a vorbit, la „Realitatea din PSD”, și despre situația în care se află în prezent partidul condus de Marcel Ciolacu.

Răspunzând unor întrebări ale realizatoarei Anca Alexandrescu despre acuzațiile aduse în ultima perioadă liderului interimar al PSD Marcel Ciolacu, Dan Andronic a explicat cu decurge relația dintre politicieni și serviciile de informații.

Nu există o implicare a serviciilor în politică. Există o implicare a politicienilor într-o zonă obscură. Există o apetență a politicienilor pentru această zonă, așa cum spunea Traian Băsescu. Serviciile nu își iau putere, ci au această putere în măsura în care politicul îi lasă să și-o dezvolte”, a spus Dan Andronic.

Dacă parlamentul nu-și face datoria, serviciile ajung să aibă foarte multă putere, iar lucrul ăsta se întâmplă natural și nu doar în România, se întâmplă peste tot.  A fost și o specificitate la noi, cu acele doctorate în siguranță națională, care nu erau neapărat o idee proastă, dar au fost prost făcute”, a adăugat el.

„Eu cred că serviciile au făcut un pas în spate în această zonă. Sunt trei rapoarte ale SRI care vorbesc de protocoale, de binom, de echipe mixte. Ei și-au întins puterea cât li s-a dat voie. Faptul că noi n-am citit rapoartele alea e problema noastră, „checks and balances” presupune în primul rând „check” (verficare – n. red.).

Comisia „Sufrageria” a pornit greșit, părea că încearcă să justifice pierderea alegerilor de către Mircea Geoană.

Comisia SIPA nu mai face nimic, pentru că nimeni nu-și asumă să semneze raportul”, a mai spus Dan Andronic.

El a comentat și seria de abuzuri ale DNA, dezvăuite de presă în ultimii ani, spunând că, la noi, „în lupta anticorupție nu poți să accepți că există eșecuri, pentru că asta ar însemna că anticorupția e coruptă”.

Ce nu știe să facă PSD

Totodată, jurnalistul a vorbit și despre situația din PSD și despre problema Guvernului care urmează să fie votat săptămâna următoare.

„Nu avem o legislație coerentă, nu avem instituții care să funcționeze. PSD-ul nu e un mare luptător cu sistemul. PSD e un partid destul de slab, cu oameni destul de slabi. PSD-ul nu-și găsește ritmul. Nu au avut o poziție publică pe problema poluării. PSD-ul nu e un partid bolnav, dar are lideri slabi. PSD-ul face la momentul actual doar politică pe centimetru pătrat, nu are ideologie.

Dacă aș fi consultantul PSD-ului, i-aș încuraja să voteze Guvernul Cîțu. Mi-e greu să spun dacă PSD-ul ar fi avantajat de alegerile anticipate. Pur matematic văd PSD-ul și PNL-ul undeva la 35%, ca valoare de inventar, nu ca valoare absolută. PSD și PNL vor ieși din alegeri ca două blocuri mari. USR și PMP vor fi pe dreapta, ALDE va dispărea, UDMR-ul este etern. Victor Ponta este un om politic cu viitor”, a mai spus Dan Andronic.

În ceea ce privește noul mandat de președinte al lui Klaus Iohannis, Dan Andronic spune că: „are un plan pe care și-l urmează. E exact cum mă aștetam. În mod cert a învățat mult mai mult și se comportă cu totul altfel decât în primul mandat, ceea ce era de așteptat. Funcția de președinte e o meserie cu care te califici la locul de muncă. Nu există manual sau să te învețe cineva ce înseamnă să fii președinte.

Dacă ar fi să dau un răspuns tranșant, îi va reuși planul până la capăt. Orice strategie e bună în funcție de rezultat. Dacă rezultatul va fi benefic, strategia a fost bună”, a mai spus jurnalistul.