Jurnalistul Dan Andronic a declarat joi, la Antena 3, că depus o plângere penală împotriva procurorului șef de la DNA Brașov, Cornel David Deca, dar și împotriva lui Marius Bulancea și Adrian Iordache, de la structura centrală a DNA.
Directorul Evenimetului zilei a vorbit la Antena3 despre abuzurile procurorilor „hackeri”, care i-au invadat ilegal corespeondenţa electronică.
„Am depus o plângere penală împotriva procurorului șef de la DNA Brașov, David Deca, împotriva lui Marius Bulancea și împotriva lui Adrian Iordache, de la structura centrală a DNA.
Toți trei fac parte dintr-un grup infracțional organizat care se face vinovat de abuz în serviciu, dar în primul rând de acces neautorizat într-un sistem informatic.
Potrivit unei decizii a ÎCCJ, cei 3 s-au comportat ca nişte hackeri, diferenţa dintre ei şi Guccifer fiind egală cu zero. Până la aceasta dată, DNA n-a răspuns în niciun fel, ceea ce ne arată încă o dată felul în care se comportă în faţa unei instanţe. Procedeele folosite de DNA Braşov şi structura centrală a DNA sunt în afara legii.
Sunt probe obţinute ilegal. Percheziţia informatică are nişte reguli foarte stricte, tocmai pentru că intruziunea în viaţa privată este foarte delicată. Într-un mail găsesti de toate. Este vorba de o intruziune foarte violentă în viaţa cuiva. Sunt norme europene, dar aici au încălcat toate normele, iar cand le-am atras atenţia că încalcă legea, ni s-a spus că nu e treaba noastră, însa din fericire, vorba cuiva, mai sunt judecători şi la Berlin”, a declarat jurnalistul Dan Andronic.
Am fost chemat la martor în primul dosar. Am dat declarație, dar pentru că declarația era favorabilă Elenei Udrea, m-au făcut martor mincinos. Este o tactică obișnuită a procurorilor. Au acționat ca niște hackeri. Cu un program-spion au obținut clona și au intrat pe e-mail fără să respecte nicio lege. Diferența dintre procurori și hackeri e egală cu zero. Curtea a eliminat din rechizitoriu toate informațiile obținute ilegal, în disprețul legii
Miza a fost importantă pentru mine, pentru că dacă s-ar fi consfințit procedeul acesta al DNA, ar fi fost grav. M-am întrebat care este motivul, dar n-am găsit niciunul. Am descoperit totul citind actele din dosar. A fost o luptă grea, pentru că nu exista un precedent, așa că este o decizie istorică. Dosarul era construit pe o bază falsă și încercau cu ardoare să demonstreze contrariul. Avocatul i-a spus procurorului că nu este legal ce au făcut. Acesta a dat un exemplu pueril în instanță.
Procurorul de ședință a întrebat ce ar trebui ei să facă dacă găsesc un IPhone furat, dacă ar trebui să-l ia sau nu. Aveau o singură probă, aceste e-mailuri obținute ilegal. Încercau să găsească o legătură de cauzalitate", a spus recent Andronic la Antena3.
Având în vedere Decizia Curții Constituționale, din 18 ianuarie 2018, Înalta Curte a decis că vor fi scoase din dosar mijloacele de probă invocate, iar dacă DNA va opta pentru menținerea soluției de trimitere în judecată a dosarului, să elimine orice referiri la aceste probe, precum și să elimine redarea înregistrărilor din rechizitoriul din data de 18.12.2017.