Dan Andronic despre scandalul Sf. Pantelimon: Mă tem că este o mare eroare judiciară

Spital Sf Pantelimon. Sursa foto: Youtube

Invitat în cadrul emisiunii „Ediția de seară”, difuzată de postul „România TV”, jurnalistul Dan Andronic a susținut dreptul de a se apăra al celor două doctorițe acuzate în cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon. Gazetarul a explicat că procurorii nu le-au permis acestora să aducă probe în favoarea lor și că riscul unei erori judiciare este crescut. Mai ales că există precedente în aces sens.

Dan Andronic a pledat pentru dreptul doctorițelor de la Spitalul Sf. Pantelimon de a fi ascultate, pentru putea cunoaște adevărul.

Jurnalistul și-a argumentat poziția de a pune sub semnul îndoielii acuzațiile aduse de procurori. În acest sens, el a invocat și contraargumentele aduse de specialiștii în domeniul ATI.

„Avem poziții oficiale ale organizațiilor medicilor. Este, pe de o parte, de profesorul Șerban Bubenek (președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă - n.r.), care a ieșit cu un comunicat oficial și a explicat. Avem apoi medici de la ATI care au ieșit și ei și au explicat public. Avem un profesor francez care a intervenit. Eu nu cred că la IML știu mai multe decât un medic de la ATI despre cum se administrează noradrenalina”, a explicat Dan Andronic.

O mare eroare judiciară

Pe de altă parte, Dan Andronic consideră că există un risc crescut ca, în cazul celor două doctorițe acuzate, să fie vorba de o eroare judiciară. Opinia sa se bazează pe modul în care a fost administrat cazul celor două doctorițe acuzate și arestate.

„Mie îmi este teamă că la Sitalul Sf. Pantelimon este o mare eroare judiciară. Și mă refer la modul cum a fost administrat acest caz. Pentru că, nu știu dacă știți, dar cazul administrat de Parchetul General a fost in rem până la arestare. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că acele două doctorițe care au fost arestate nu au putut aduce nicio probă în favoarea lor. Pentru că era in rem, adică se discuta doar fapta. Aceasta deși procurorii știau exact  aveau denunțurile și declarațiile – pe cine vizează. În condițiile în care nu-l lași pe cel pe care îl trimiți în arest să ceară expertize și să administreze probe în favoarea lui, eu nu pot spune că mi se pare normal”, a declarat jurnalistul.

Cazul profesorului Beuran

Dan Andronic a invocat în acest sens, în cadrul emisiunii tv și cazul profesorului dr. Mircea Beuran. Este vorba de un caz din 2020, în care o pacientă de 66 de ani, internată la spitalul Floreasca, a luat foc pe masa de operație la Spitalul Floreasca.

„Eu am mai văzut stilul acesta de a face anchete. Și am văzut cum au fost distruși oameni. L-am văzut pe profesorul Mircea Beuran trimis în judecată pentru că a dat foc unui pacient pe masa de operație, când el se afla la 200 de kilometri. Și a trebuit să stea în instanță să demonstreze că era la 200 de kilometri”, a mai precizat Dan Andronic.