Senatorul UNPR Damian Drăghici a declarat, joi, că declarațiile ministrului suedez al Afacerilor Europene prin care acuză gestionarea defectuoasă a problematicii romilor în România "seamănă cu o fugă de răspundere" și o încercare nepotrivită de exploatare electorală a unei probleme pentru rezolvarea căreia atât Suedia, cât și Uniunea Europeană au responsabilități.
"În calitate de om care cunoaște în detaliu problemele cu care se confruntă comunitatea romă, am luat act cu dezamăgire și tristețe de declarațiile ministrului suedez al Afacerilor Europene, Birgitta Ohlsson, prin care acuză gestionarea defectuoasă a problematicii romilor în România. Aceste declarații seamănă mai degrabă cu o fugă de răspundere și creează impresia unei încercări de aruncare a vinovățiilor în direcții care alimentează discursul eurosceptic și izolaționist ce bântuie de ceva timp Europa", afirmă Damian Drăghici într-un comunicat remis AGERPRES.
Senatorul UNPR adaugă că realitatea este cu totul alta și că "în mandatul actualului guvern, România a făcut progrese certe în ceea ce înseamnă gestionarea cu responsabilitate a problemelor cu care se confruntă minoritatea romă, în direcția incluziunii sociale și a scoaterii din sărăcie a acestei comunități".
"România are în prezent o strategie coerentă care sintetizează programele și politicile destinate integrării romilor. Această strategie pentru romi reprezintă mai mult decât un simplu plan de acțiune, gândit de sus în jos. Este un proiect prin care, alături de reprezentanți ai romilor și de autoritățile locale, am încercat să găsim soluții adaptate la realitățile fiecărei comunități în parte", afirmă Drăghici.
Damian Drăghici subliniază că inclusiv evaluările reprezentanților UE arată că România este pe un făgaș bun în ceea ce privește minoritatea romă și menționează în acest sens declarațiile recente ale comisarului european pentru justiție, cetățenie și drepturi fundamentale Viviane Reding.
"În contextul celui de-al treilea summit al UE dedicat romilor de la începutul lunii aprilie, doamna Reding a apreciat pașii înainte ai României în gestionarea problematicii comunității rome. Astfel, comisarul Reding a declarat că 'România este parte a soluției și nu parte a problemei' în ceea ce privește incluziunea romilor, evocând progresele înregistrate de țara noastră și de celelalte state membre", precizează senatorul UNPR.
Damian Drăghici afirmă, totodată, că în continuare sunt multe de făcut pentru a rezolva problemele romilor, însă direcția este cea corectă.
"Esențial este însă ca efortul să fie unul conjugat și solidar la nivelul Uniunii Europene fiindcă încercarea de plasa această problematică doar în sarcina țărilor de proveniență a cetățenilor de etnie romă este contraproductivă și chiar păguboasă. Din acest motiv, consider că declarațiile oficialului suedez, țară membră UE, reprezintă o încercare nepotrivită de exploatare electorală a unei probleme pentru rezolvarea căreia atât Suedia cât și Uniunea Europeana au responsabilități", conchide senatorul UNPR.