Cinci poliţişti de frontieră de la Vărşand au fost trimişi în judecată pentru luare de mită. Ei au fost anchetați într-un dosar de corupție început în Ungaria, împotriva unor polițiști de frontieră și vameși maghiari. Când ungurii au descoperit că șpaga se extindea și în România, au anunțat de îndată autoritățile de aici. Astfel s-a descoperit că oamenii legii cereau șpagă de la fiecare șofer care trecea cu mașina prin punctul de frontieră.
”Dai și tu de o cafea?” – asta le spuneau cei cinci polițiști de frontieră șoferilor. Acceptau sume de la 1 la 5 euro, după dărnicia oamenilor, iar în schimb, efectuau superficial și rapid controlul autovehicolului. Dosarul se află în faza de cameră preliminară, judecătorii urmând să stabilească dacă rechizitoriul a fost întocmit legal şi dacă cei cinci vor ajunge să fie judecaţi pe fond.
Toată povestea a început în Ungaria, la Gyula. Investigatorii din țara vecină au descoperit în primăvara acestui an că polițiștii lor de frontieră erau corupți și luau mită ca să lasă se trească diverse transporturi, neverificate. Ancheta a scos la iveală că la fel făceau și omologii români, astfel că ungurii au dat alarma și către autoritățile de peste graniță.
Anchetatorii români au constatat rapid că se confirmau cele semnalate de maghiari. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au reușit rapidă să stabilească cum funcționa sistemul: “Poliţiştii de frontieră verifică, în primă fază, remorcile camioanelor care ies din ţară, uneori şi marfa transportată. Ulterior, sunt verificate documentele autovehiculului, documentele de însoţire a mărfii, documentele şoferilor. Poliţiştii de frontieră solicitau între 1 şi 5 euro de la fiecare şofer pentru a-şi desfăşura mai repede activităţile de control”. ”Parola” era: ”Dai și tu de o cafea?”, iar șoferii, se conformau, pentru că știau de la alții că asta le va asigura liniște.
În fiecare zi de muncă polițiștii de frontieră corupți încasau peste 1000 de euro. Conform datelor furnizate de Poliția de Frontieră, prin PTF Vărșand, anul trecut, au ieșit din țară în medie zilnică de peste 700 de vehicule (264.000 de mașini, în total)
”Trei dintre polițiștii de frontieră vizați sunt puși la dispoziția unității, în timp ce doi s-au pensionat”, a declarat pentru EVZ inspectorul Filip Matei, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Arad.