Iohannis a clarificat totul despre Dacian Cioloş, printr-un mesaj cu subînţeles dedicat partidelor.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a precizat joi, la Bruxelles, că Dacian Cioloș rămâne o variantă bună pentru a conduce viitorul guvern. Conform Agerpres, şeful statului a mai declarat că există o condiţie pentru acest scenariu: Cioloş să fie susținut de partide.
"Sigur că e o variantă bună. Dacă un an a fost bun și eu l-am desemnat, cum să nu fie bun și în continuare. Dar această desemnare va depinde de partide. Dacă partidele își asumă această propunere, atunci consider că e o propunere politică și voi ține cont de această propunere", a subliniat șeful statului, întrebat dacă Cioloș rămâne o variantă bună dacă va fi propus.
El a explicat că un premier politic este unul asumat clar de un partid sau de o coaliție de partide și că nu îl interesează dacă are carnet de membru sau nu.
"Un premier politic, în accepțiunea mea, este un premier asumat clar de un partid sau de o coaliție de partide. Nu mă interesează deloc dacă este membru cu carnet sau fără carnet. E problema partidului. Și a relației între partid și persoana respectivă. Nu e rolul președintelui să intre să verifice dacă și-a plătit cotizația. Nici nu mă interesează. Mă interesează asumarea politică. Dacă o persoană e asumată politic de un partid sau o coaliție
Declaraţiile şefului statului vin la o zi după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat mai multe critici în direcţia preşedintelui şi prim-ministrului României, dar şi înspre conducerea CSM, la România TV.
„Domnul Cioloş… Între timp, imaginea lui de tehnocrat priceput s-a dus pe Apa Sâmbetei, pentru că Guvernul este considerat cel mai prost din ultimii 20 de ani. Cioloş poate este onest, trebuie să îi dăm acest credit, dar numai cu onestitatea nu se pote conduce această ţară. Mai trebuie pricepere în treburile ţării şi la acest capitol el nu a demonstrat nimic şi din acest punct de vedere, îmi pare rău, eu l-am cunoscut, dar este o decepţie”, a declarat şeful Senatului despre prim-ministrul României.
Altfel, Tăriceanu a repetat o întrebare pentru preşedintele României, Klaus Iohannis: „Va respecta după 11 decembrie votul majoritar al românilor, care înseamnă ca partidul care câştigă sau coaliţia care s-a format în Parlament să desemneze premierul sau dânsul, la limita Constituţiei, va desemna premierul? Punerea în aplicare a unui program politic-economic nu este sarcina preşedintelui. Cred că după alegerile din 11 decembrie, rolul ALDE se va vedea cât de esenţial este, pentru că fără ALDE nu se va putea forma o majoritate. Vrem ca ALDE să joace rolul unei busole care să dea direcţia. Sunt mulţi oameni care observă acest deficit democratic.”
În continuare, Tăriceanu s-a referit la conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar şi la Alina Gorghiu, liderul PNL: „Trăim o perioadă iacobină. Nimeni în ţara asta nu regretă că există un demers consistent de combatere a corupţiei. O astfel de atitudine este necesară, dar de aici până la situaţia în care vedem că lupta asta este un paravan pentru captarea putererii, nu este în regulă. Aţi auzit de deputatul Ioan Oltean de Bistriţa… Cu câte luni în urmă a fost pus sub acuzare de DNA… Care a fost povestea? Ar fi primit 600.000 de euro în curtea unei biserici... A fost trimis acum în instanţă sub ce acuzaţie? A fost trimis cu acuzaţia de abuz în serviciu, nu cu aceea în care ar fi luat 600.000 de euro… Unde suntem? Care este credibilitatea acestui demers la care românii se uită consternaţi? CSM a devenit un organism care este foarte atent la ce se întâmplă în spaţiul public şi care încearcă să cenzureze politicienii, Parlamemtul, puterea legislativă, să ne dea nouă lecţii. Mai bine să se uite în propria ogradă… Problema demnităţii umane nu mai există la CSM?
Spusele doamnei Gorghiu mă îngrijorează. Un om politic tânăr se aliniază cu atâta cuminţenie la caricatura de stat de drept din România. Face asta ori din cauza unui deficit de pregătire şi cultură politică şi juridică, ori înţelege foarte bine ce se întâmplă, dar este un instrument care după misiune va fi dat la o parte.”