Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), secția de Contencios administrativ, a judecat și contestația depusă de REPER, partid condus de Dacian Cioloș, cu privire la deciziile Biroului Electoral Central. Hotărârea a fost anunțată.
Acțiunea deschisă de REPER la ICCJ a venit ca urmare a respingerii BEC ca un reprezentant al partidului lui Cioloș să facă parte din echipa electorală a Autorității. Există un proces verbal al BEC, datat 16.03.2024, care aduce precizări de ce s-a ajuns la situația de respingere.
Conform acestui proces-verbal, în data de 12 martie 2024, atât Camera Deputaților cât și Senatul au transmis către Biroul Electoral Central de Autoritate Electorală Permanentă două adrese prin care comunicau lista partidelor politice aflate în situația de a participa la alegerile din 2024. Lista cuprindea: Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Salvați România (USR), Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și Unitatea Democrată Maghiară din România (UDMR). Această listă cuprinde partidele care au avut grup parlamentar propriu în Camera Deputaților și la Senat în anul 2020, când au avut loc alegerile.
De ce a respins BEC reprezentantul REPER
În acest proces verbal se arată că, „prin adresa din data de 15/03/2024 înregistrată la BEC sub număr X, Partidul Reînnoim Proiectul European al României – REPER a desemnat pe Domnul Tiberiu Ionuț Petrescu ca reprezentant în BEC. Se constată că, potrivit adresei nr. X, înregistrată la BEC sub numărul X, REPER nu a obținut mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019. Motiv pentru care, în raport cu dispozițiile Art 2 alineat 4 teza a doua din Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 21/2024, BEC nu se va completa și cu reprezentantul REPER.
Dosarul 622, REPER versus BEC, a fost judecat la completul 2 Contencios al ICCJ. Avocații partidului au reclamat că li s-a respins candidatul politic REPER pentru a face parte din BEC și au arătat că este neconstituțională OUG 21 din 2024.
Decizia dată azi de instanță
REPER a pierdut procesul în dosarul 622/1/2024, spre deosebire de Forța Dreptei care s-a bucurat de succes în fața BEC.
„Respinge cererea de suspendare a judecării cauzei formulată de petentul Partidul Reînnoim Proiectul European în România – REPER. Respinge contestaţia formulată de petentul Partidul Reînnoim Proiectul European în România – REPER împotriva Procesului-verbal nr. 1 PVC/BEC 2024 din 16.03.2024 al Biroului Electoral Central, astfel cum a fost modificată, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 19 martie 2024”, a comunicat instanța.
În ceea ce privește partea constituțională, în dosarul 622/1/2024/a1, decizia a fost următoarea:
„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de petentul Partidul Reînnoim Proiectul European în România – REPER. Sesizează Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG nr. 21/2024, în ansamblul său. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 19 martie 2024”.