Dacian Cioloș provoacă un conflict diplomatic cu Marea Britanie

Dacian Cioloș provoacă un conflict diplomatic cu Marea Britanie

Dacian Cioloș provoacă un conflict diplomatic cu Marea Britanie. Dorința UE de a avea un ambasador recunoscut de Londra a fost respinsă.

Dacian Cioloș provoacă un conflict diplomatic.

Încercarea UE de a forța Marea Britanie să-i recunoască reprezentantul de la Londra drept ambasador deplin indică „direcția de deplasare” a blocului comunitar și ambițiile sale de a construi un imperiu, a spus un fost europarlamentar al partidului Brexit, Ben Habib. La rândul său, Robert Oulds, directorul Bruges Group Think Tank, a declarat că este imperativ ca Marea Britanie să țină piept Bruxelles-ului, mai ales în lumina a ceea ce el a numit „agresiunea vaccinului”, citat de presa britanică.

Ambii au răspuns la un tweet al lui Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European. Cioloș, fost prim-ministru al României, a scris pe Twitter: „Regret că guvernul britanic încă nu l-a recunoscut pe ambasadorul UE în Marea Britanie @ ValedeAlmeidaEU, vital pentru relațiile puternice dintre UE și Marea Britanie de care avem nevoie. În această dimineață am propus ca liderii @Europarl_EN să nu se întâlnească cu noul reprezentant al Regatului Unit la Bruxelles până când acest lucru nu va fi rezolvat.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacian Cioloș se referea la refuzul guvernului britanic de a acorda privilegii diplomatice funcționarului public portughez Joao Vale de Almeida, în ciuda funcției sale oficiale de ambasador al Uniunii Europene în Regatul Unit, în baza faptului că UE nu este un stat național.

Dacian Cioloș provoacă un conflict diplomatic

Ben Habib a mai declarat: "În 2006/2007, UE a încercat să aibă propria constituție. Acest lucru a fost respins de statele membre UE. Au adus apoi Tratatul de la Lisabona, care a rezolvat problema mai mult sau mai puțin, dar din fericire nu a reușit să-i acorde statutul de stat suveran. UE nu este o țară și nu ar trebui să aibă un imn național, nu ar trebui să aibă un guvern și cu siguranță nu ar trebui să aibă ambasadori. Și ideea că reprezentantul lor la Londra este ambasador este una fundamental greșită. Dar dezvăluie în mod absolut direcția de deplasare a UE și propriul său simț al importanței și obiectivele sale ca instituție supranațională, care sunt imperiale.”

Robert Oulds mai a adăugat: „Guvernul britanic trebuie să arate că știe să negocieze. Și că nu va tolera agresiunea împotriva vaccinurilor și nici tratamentul rușinos al Irlandei de Nord. Marea Britanie nu ar trebui să recunoască tot felul de birocrați, ci doar reprezentanții guvernelor legitime. Este timpul ca statele naționale să fie puse în centrul Europei, nu funcționarii care eșuează. Marea Britanie trebuie să rămână fermă și să se ocupe de ambasadori autentici din țări reale, nu din UE.”

Luna trecută, BBC a obținut o copie a unei scrisori trimise de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, către secretarul de externe Dominic Raab, în ​​care spunea că propunerile londoneze cu privire la această problemă nu oferă o bază rezonabilă pentru acord.