Dacian Cioloș, premierul lui Klaus Iohannis, va conduce guvernul lui Liviu Dragnea și Alina Gorghiu. Editorial de DAN ANDRONIC

Dacian Cioloș, premierul lui Klaus Iohannis, va conduce guvernul lui Liviu Dragnea și Alina Gorghiu. Editorial de DAN ANDRONIC

Dacian Cioloș pare că vrea să facă treabă. A prezentat o listă de miniștri pe care-i recomandă cu toată căldura: "Am urmărit să fie oameni profesionişti, integri. O treime sunt femei". După care au urmat sincopele. În șase ore a fost înlocuit Adrian Baciu, titularul postului de ministru al Sănătății pe motiv de fotografii la bustul gol, fiind manechin la bază. Numai că el trebuia înlocuit înainte de a fi prezentat pe listă, pentru că era ideea liderului PNL Cristian Bușoi, favoritul Sistemului pentru Primăria Capitalei, nu a lui Dacian Cioloș.

Mai mult, ca să închidem ideea cu tânărul propus de Bușoiu la Sănătate, mai trebuie spus că cel ce urma să conducă destinele a zeci de mii de medici și asistente, nu avea nici măcar rezidențiatul finalizat. După cum remarca un medic, tânărul propus de PNL în guvernul Cioloș, nu putea ajunge șef de secție într-un spital, nefiind medic primar, nu putea deveni manager de spital, în schimb putea decide asupra unui buget uriaș...

Nu este singurul exemplu din lista noului cabinet. De fapt, așa ni s-a dezvăluit un mecanism de parazitare a listei noului guvern care merită analizat.

Am văzut o seamă întreagă de analiști pro-Cotroceni care au declanșat la unison o campanie de impunere a tăcerii: e cel mai bun guvern de până acum! compromisurile erau inevitabile! să-i lăsăm să lucreze! O mini-mineriadă a analiștilor care doreau cu orice preț înlocuirea lui Victor Ponta și care vor să susțină actualul guvern cu orice preț, pentru un obiectiv mult mai pragmatic decât propășirea României. Instalarea unui premier pro-Iohannis, cu un cabinet format din "tehnocrați" și numirea șefilor Parchetelor peste câteva luni reprezintă adevărata miză a actualei mișcări politice. Se speră astfel salvarea PNL de actuala conducere, total neperformantă și cucerirea puterii în stat prin intermediul unui pact cu unii lideri politici. În detrimentul PSD, UNPR și ALDE, fosta coaliție de guvernare. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre Vasile Dâncu, nominalizat viceprim-ministru, nu sunt multe lucruri de spus. Se știa de această opțiune dinaintea nominalizării lui Dacian Cioloș. A cochetat și cu ideea că va fi prim-ministru, fiind considerat un compromis acceptabil cu PSD, datorită caracterului neconflictual al cunoscutului sociolog. S-a văzut din reacția lui Liviu Dragnea și a PSD că structura guvernului îi convine. După ce Dacian Cioloș a dat asigurări Biroului Executiv al PSD că nu va schimba nimic, Liviu Dragnea și-a invitat colegii la restaurant ca să sărbătorească.

După cum spunea Kelemen Hunor, liderul UDMR, într-un moment de sinceritate amară:

"PSD-ul a rămas la guvernare prin portofoliul cel mai important în ceea ce privește bugetul, cât si prin controlul deconcentratelor, prefecților și tot ceea ce înseamnă administrație". 

Un alt compromis pare să se fi făcut la vârful politicii în zona Ministerului de Interne, nominalizat fiind gen. Petre Tobă. Un chestor (echivalent gradului de general) activ! Ceea ce pare să nu fi atras atenția onorabililor activiști din zona societății civile. Până acum vorbeam de demilitarizarea structurilor de poliție și acum ne mulțumim cu un chestor general de poliție. Curat salt tehnocratic! Se vorbește de o înțelegere cu UNPR, dar eu am informații că o altă structură (nepolitică) a susținut nominalizarea lui Petre Tobă. Sunt tare curios cum va colabora în guvernul lui Cioloș, Ministerul Justiției - condus de activistul pentru drepturile omului Cristina Guseth, cu Ministerul de Interne. 

Despre PNL se poate spune că a avut dreptul la câteva opțiuni și le-a exercitat. Pe cea de la Sănătate a ratat-o total din dorința lui Cristian Bușoi de a controla domeniul, iar celelalte par mai degrabă o reflectare a dorințelor lui Klaus Iohannis. Lazăr Comănescu la Externe este aripa cea mai vizibilă plecată de la Cotroceni la Palatul Victoria.

Dar, după cum dezvăluia Cristian Pârvulescu aseară, numărul celor propulsați de adminsitrația prezidențială în guvren este mult mai mare:

"Mă bazez pe legăturile pe care le cunosc personal între unii miniștri propuși și unii consilieri de la Cotroceni. N-o să dezvolt ideea. Cred că presa, care are talentul de investigator, va descoperi aceste lucruri, pentru că în CV-urile acestor miniștri se găsesc destule elemente care să facă aceste conexiuni”.

Deci Klaus Iohannis are Guvernul LUI, Liviu Dragnea are Guvernul LUI, Alina Gorghiu are Guvernul EI, ce-i mai rămâne lui Dacian Cioloș? Un mare semn de întrebare...