Prezent la bilanţul ANAF, premierul Dacian Cioloş a clarificat zvonurile care indicau faptul că ar fi ofiţer acoperit.
Intervenţia liderului de la Palatul Victoria vine în contextul în care acesta a lăsat să se înţeleagă că a fost informat de SRI în legătură cu folosirea cartelelor prepay pentru organizarea unor atentate teroriste în Europa. La puţin timp după această intervenţie, în spaţiul media românesc au apărut păreri care susţineau ideea că Dacian Cioloş ar fi ofiţer acoperit.
“Aud acum că unii mă acuză că sunt ofiţer acoperit. N-am fost, nu sunt şi nu voi fi ofiţer acoperit. Eu am spus şi am avut informaţia asta de la SRI, că în pregătirea unor atentate s-au folosit şi cartele prepay din România. Nu am avut niciun interes sau obiectiv ascuns când am spus lucrurile astea. (...) Cred că e nevoie de o dezbatere în societatea românească cu cărţile pe masă în această problemă. Societatea trebuie să fie în cunoştinţă de cauză când se discută anumite lucruri”, a declarat Dacian Cioloş jurnaliştilor.
Premierul Dacian Cioloş a lansat informaţia legată de cartelele PrePay într-o emisiune de la Pro TV.
„Realizator Pro TV: Aţi primit semnale că instrumentele serviciilor de securitate sunt insuficiente, v-au spus că nu le ajung legislaţia, aparatura ori fondurile?
Dacian Cioloş: Da, ei se plâng, ştiţi discuţia veche apropo de cartelele PrePay, de exemplu. Înţeleg că România este una dintre puţinele ţări din UE care vinde cartelele PrePay fără un control de identitate. Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele PrePay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE, tocmai pentru că există această flexibilitate în România.”
După declaraţiile prim-ministrului de la emisiunea ''După 20 de ani'', a venit şi reacţia reprezentanţilor SRI.
“Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, inclusiv din cooperare cu alte structuri din SNPCT şi parteneri externi, cartele nenominale ale operatorilor români de telefonie mobilă sunt folosite în areale de conflict, inclusiv Siria şi Irak. Întrucât identitatea persoanelor care le utilizează nu poate fi stabilită, există posibilitatea ca aceste cartele să fie utilizate de cetăţeni români rezidenţi în Siria (sau alte zone de conflict), dar şi de persoane având conexiune cu entităţi teroriste”, a transmis SRI.