Editura Evenimentul si Capital

Dacian Cioloş, comisar european de nota 10

6e45da40ac5deb0df43063c8ecbafcfb
Autor: | | 53 Comentarii | 0 Vizualizari

Toate grupurile politice au votat în favoarea numirii lui Dacian Cioloş în postul de comisar european pentru portofoliul Agriculturii.

"A răspuns întrebărilor cu competenţă, a arătat că ştie PAC, că poate administra dificiul compromis între diferitele părţi.A fost foarte foarte bun, chiar şi când a vorbit despre chestiuni dificile", a spus Paolo Castro, preşedintele Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Socialistul i-a transmis şi românului aprecierile sale, subliniind că nu mulţi comisari au primit "aplauze atât de călduroase". La sfârşitul audierii, Dacian Cioloş a fost aplaudat şi felicitat de mai mulţi europarlamentari, printre care şi George Becali.

Cioloş a făcut faţă cu brio tirului de întrebări venite din partea europarlamentarilor. A vorbit despre Politica Agricolă Comună, despre măsurile pe care le va lua în calitatea de comisar european în Comisia Barroso II, dar a şi glumit. Singurul care i-a pus probleme a fost britanicul John Stuart Agnew, care i-a reproşat că "România a irosit banii europeni pentru agricultură, în 2002". Cioloş a dat însă un răspus ferm, subliniind că în acel an ţara noastră nu făcea parte din Uniunea Europeană.

Comisarul propus de România a răspuns la întrebări în mare parte în limba română. Însă a făcut excepţii la întrebările venite din partea europarlamentarilor din Franţa şi Marea Britanie, cărora le-a răspuns în franceză şi engleză.

Viitorul Politicii Agricole Comune după anul 2013 şi aspectele sale bugetare, utilizarea plăţilor directe şi volatilitatea preţurilor pe piaţa produselor alimentare şi actualele negocieri internaţionale s-au numărat printre subiectele aduse în discuţie de Membrii Parlamentului European pe durata audierii lui Dacian Cioloş, comisarului român desemnat pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

13.00. Dacian Cioloş a renunţat la ultimele cinci minute care îi reveneau pentru concluzii şi a continuat dialogul cu europarlamentarii. Comisarul propus de România a spus că acest lucru este mai important, iar concluziile se pot desprinde din întreaga sa expunere. Examen final

Cum îi veţi convinge pe colegii dumneavostră de ceea ce ne-aţi spus aici? Cum o să faceţi cu presiunea venită din partea ţării dumneavoastră? Dacian Cioloş: Sunt câteva argumente care ţin de necesitatea pieţei. Cred că ne poate costa mult mai scump dispariţia agriculturii decât să menţimem să ce am cosntruit în acest an. Voi fi comisar european. Lucrurile sunt clare pentru mine.

Nu ştiu care este gustul dumneavoastră la muzică. Vă place Beatles sau Paul McCartney? Veţi proteja animale aşa cum o face Paul McCartney? Dacian Cioloş: Sigur îmi place muzica lui Paul McCartney. Nu vreau să comentez. Respect valorile fiecărui individ. Poziţia la astfel de decizii poate să o ia Parlamentul. Restul e alegerea noastră ca indivizi. Nu comentez mai mult.

Vă felicit cum aţi vorbit despre securitatea alimentară. În legătură cu bugetul, vom avea discuţii dificile. Cum vreţi să abordaţi câştigătorii şi perdanţii în urma redistribuirii? Dacian Cioloş: Referinţa istorică nu mai e o soluţie. Avem o mai mare diveristate şi probleme specifice. Nu trebuie să ne întoarcem în trecut, referinţa istorică trebuie să rămână istorică. Nu pot să vă spun care sunt sumele care vor reveni, nu pentru că nu pot ci pentru că sunt rezultatul unor discuţii. Vom avea posibilitatea să discutăm. Vreau o soluţie echilibrată pentru o Europă diversă.

V-aţi referit la un model analog la intervenţiile pe piaţă în sectorul legume-fructe. Cum credţi că puteţi să îi ajutaţi pe agricultorii din acest domeniu? Dacian Cioloş: Mecanismele pentru legume-fructe sunt specifice şi au început să fie aplicate în urmă cu un an. Ştiu că va fi o anumită analiză de etapă şi vom vedea care sunt rezultatele. Ce s-a făcut în acest sector e un punct de plecare bun.

Ce măsuri veţi lua pentru economia de energie în agricultură? Dacian Cioloş: Ne putem referi la modernizarea tehnologiilor agricole. Sunt utile fondurile care vin prin Pilonul II. O strânsă colaborare cu colegii de la cercetare ne poate ajuta să transpunem aceste tehnologii. E greu să venim cu un mecanism specific pentru că sunt adaptate tipurilor de agricultură la nivel local.

Care sunt măsurilor pe care le veţi lua pentru atenuara diferenţelor dintre statele vechi şi noi? Dacian Cioloş: Vom avea la dispoziţie criterii care să ne ajute la repartizarea criteriilor. În România suntem încâ la faza de creştere a subvenţiilor.

Ideea de a repartiza echitabil plăţile directe între regiuni mi-a atras atenţia. Care este calendarul pe care îl aveţi în vedere? Dacian Cioloş: Intenţia mea este să organizăm o consultare publică. Nu vreau să-mi fixez idei, vreau să ascult. E importantă discuţia cu statele membre şi cu Parlamentul. E nevoie de o comunicare care să dea o direcţie, iar apoi să venim cu textele de lege. Ştiu că aceasta este şi preocuparea europarlamentarilor.

Producţia de bunuri publice, se spune, că e nevoie de PAC. Agricultura preia şi alte sarcini importante perecum asigurarea protecţiei apei, solului. Cum vreţi să vă asiguraţi că agricultori vor avea grijă de ele? Dacian Cioloş: Există deja anumite norme care sunt legate de plăţile directe. Prin pilonul II îi putem ajuta pe cei care vin cu idei noi legate de peisaje etc. Ştiu că există inovări în rândul agriculturii.

Trebuie garantate veniturile agricultorile, însă lucrurile sunt dificile în regiunile ultraperiferice, industria textilă este foarte afectată. Acordurile între UE şi statele producătoare de banane sunt foarte importante. Milioane de euro se pierd în acest context. Dacian Cioloş: Pentru regiunile ultraperiferice este un program care le este adresat. Legat de banane cred că acordul este un lucru bun pentru UE şi ne va ajuta pentru negocierea cu OMC. Există compensaţii consistente pentru producătorii de banane. Este un acord bun, dar nu sunt de acord cu dumneavostră, nu e bun si pentru producătorii europeni. Vreau să ne spuneţi că puteţi să asiguraţi veniturile acestor agricultori comunitari care produc banane. Dacian Cioloş: Sunt sume care sunt acordate. Sunt conştient de probleme care pot să apară. Sunt deschis, dar nu pot să dau cifre. Ştiu că sunt sume consistente date acestor ţări.

M-am bucurat că aţi vorbit despre o ajustare PAC. Trebuie şi alte instrumente. Când fermierii vor un preţ minim, intervine regulamentul concurenţei? Veţi interveni aici? Dacian Cioloş: La concurenţă este alt comisar şi cred că-l cunoaşteţi. Trebuie să încurajăm discuţiile dintre actorii implicaţi pe filieră. Sunt în măsură să discut cu colegii de la concurenţă pentru adapata aceste reguli. Dar sunt norme pe care le-am stabilit împreună.

Vă felicit pentru prestaţia de până acum. Agricultorii se confruntă şi cu probleme de îmbătrânire. Ce le puteţi oferi tinerilor? Dacian Cioloş: Tinerii au nevoie de predictibilitate şi stabilitate. Cu problema aceasta m-am confruntat şi în România. Plăţile directe sunt esenţiale.

Spuneţi că regiunile defavorizate sunt susţinute prin pilonul II. Puteţi să faceţi acest lucru? Dacian Cioloş: Dacă pilonul II are o finanţare suficientă. Când vom discuta despre PAC, vom putea să măsurăm cum asigurăm repartizarea bugetară. Cred că trebuie să asigurăm un echilibru. O PAC consistentă înseamnă în primul rând buget. Legat de regiunile montane cred că avem nevoie de o preocupare specifică pentru a valorifica mai bine producţia ce vine din aceste regiuni.

OMC a impus o modificare în urmă cu câţiva ani, iar producţia de tone de zahăr la nivel european a fost foarte bună, dar nu s-a putut exporta mai mult. Dacă veţi fi comisar, veţi interveni în această situaţie? Dacian Cioloş: Trebuie să vedem în funcţie de oportunităţile de pe piaţa internaţională. E o chestiune pe care trebuie să o analizez în detaliu.

Mi-a părut rău în 2009 de producătorii de lapte care şi-au aruncat producţia pentru că nu au primit bani pe ea. În ceea ce priveşte cotele, nu se mai vrea să fie folosite, deşi au fost bune 25 de ani. Veţi întoarceţi spatele cotele? Dacian Cioloş: Nu eu întorc spatele. S-a luat deja o decizie. Dacă s-ar reveni la ele, ar destabiliza şi mai mult lucrurile. Trebuie să găsim noi soluţii şi să găsim instrumente potrivite. Menţinerea cotelor nu e o soluţie şi nu răspund la variaţia cererii.

Aţi vorbit despre restructurare şi modernizare, dar toate aceste costă. Ce putem face cu agricultorii unde condiţiile sunt grele şi profitul vine greu? Dacian Cioloş: Plăţile directe vor fi prin criteriile pe care le vom elabora pentru PAC pentru o tendinţă pentru o mai mare echitate. Acolo unde anumite tipuri de producţii nu sunt rentabile există prin pilonul II posibilitatea ca agricultorii să se adapteze. Şi trebuie să ţinem cont şi de cererea de pe piaţă.

Aţi spus că alocăm resurse importante. Unii agricultori nu resimt acest lucru. Ar trebui ca plăţile să fie legate de suprafaţă sau numărul de agricultori activi? Dacian Cioloş: Sunt regiuni în care în perioada urrmătoare nivelul plăţilor directe va creşte. PAC va oferi aceste mecanisme. Am avut ocazia să spun, nu vreau să intru în mai multe detalii, însă un fond de garantare care să asigure veniturile agricultorilor poate să fie o soluţie. Cât despre fermele mici, gospodării, cred că această categorie va fi mai mult luată în considerarea şi putem găsi mecanisme mai bine adaptate.

Cine este si cum arata fosta sotie a lui Florian Walter! E o fosta vedeta TV! De ce au divortat cei doi

Pagina 1 din 2


Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI