Editura Evenimentul si Capital

Dacian Cioloș a pus bazele unei noi Afaceri de corupție din postdecembrism: ANRP-ul operelor de artă! | România lui Cristoiu

Ion Cristoiu
Autor: | | 10 Comentarii | 2142 Vizualizari

Așadar, Guvernul Dacian Cioloș s-a dat de gol. Cumințenia pămîntului va fi plătită aproape în întregime (10 milioane de euro!) de la Buget. Din taxele și impozitele noastre. Așa ne spune în cele din urmă o Ordonanță de urgență aprobată de Guvern miercuri, 12 octombrie 2016. Dar nu numai atît.

Prin aceeași Ordonanță de urgență, Dacian Cioloș pune bazele unei noi Mari Afaceri de Corupție:

ANRP-ul operelor de artă.

Potrivit purtătorului de cuvînt al Guvernului, nu numai că Guvernul dă de la Buget 10 milioane de euro pentru o achiziție dubioasă, dar mai mult se creează premisele legale pentru ca Statul român să dea alte și alte sume înfricoșătoare pentru achiziții la fel de dubioase.

Să mă explic.

Campania de donații, ultracostisitoare (să adăugăm celor 10 milioane încă vreun milion, dat pe publicitate), a fost prezentată ca un act de conștientizare a tradiției culturale românești.

N-are importanță dacă banii se vor da sau nu prin donații.

Importantă e campania, menită a strînge națiunea în jurul unui ideal.

Cum se întîmplă în cazul oricărui act banditesc cu sclipici, au fost puse la lucru vorbele mari.

Iată un exemplu de vorbe mari, zise de Dacian Cioloș în 30 mai 2016:

„Ăsta e un test, dacă românii îl vor pe Brâncuşi înapoi. Ce Brâncuşi a lăsat moştenire umanităţii nu sînt atît osemintele lui, cît opera lui. Asta e cea care îl reprezintă cel mai bine. Brâncuşi nu e un sfînt religios, e un sfînt prin arta lui. Pentru un sfînt îi aduci osemintele, pentru că ele sînt moaşte. Eu cred că osemintele lui Brîncuşi, cele care îi dau sfinţenie, sînt operele lui, inclusiv Cuminţenia Pămîntului”.

În realitate, campania era o șmecherie menită a îndulci pilula amară a plății de către stat.

Am spus-o chiar din 18 martie 2016 în primul editorial consacrat uriașei escrocherii care se numește Campania pentru ”Cumințenia Pămîntului”.

Îl republic aici pentru că observațiile mele de atunci au azi cînd știm urmarea o semnificație importantă:

„Afacerea dubioasă Cumințenia Pămîntului – debutul unui nou jaf de tipul celui de la ANRP?

Cum sunt însă un jurnalist bătrîn, mi-am amintit c-am mai traversat un moment postdecembrist în care premierul, membrii Guvernului, presa din dotarea Regimului, ne susurau la ureche vorbe dulci despre o altă Operațiune vîndută nouă, proștilor, drept patriotică:

Retrocedarea proprietăților.

E o datorie de cinste, de onoare, de patriotism să dăm înapoi proprietățile furate de statul comunist! ni se spunea din toate amvoanele politico-mediatice.

Zadarnic cîrteam noi, cei care mai trecusem prin isterii romantico-patriotice asemănătoare, cînd cu vinderea pe nimic a economiei românești hoților de buzunare din comunism deveniți oameni de afaceri în postdecembrism, că în nicio țară din Est, retrocedarea nu a luat proporțiile retrocedării de la noi, că în stabilirea cui are dreptul trebuie să fim atenți, deoarece în spatele urmașilor foștilor proprietari se pot ascunde hienele postdecembriste.

Ni se răspundea că suntem comuniști, că nu înțelegem datoria celor de azi de a repera nedreptățile trecutului.

N-a trecut mult timp și au apărut dezvăluiri despre incredibilul jaf de la ANRP.

Ni se susurau vorbe mari despre datoria patriotică de a îndrepta nedreptățile trecutului pentru ca sute de milioane de euro să fie luate de la Buget și date unor gușteri pe post de interfețe gen Stelian Gheorghe, zis Stelu. Ce-și încasau partea lor (destul de mică) micii gușteri duceau banii marilor gușteri din Guvernul Boc, cei care ne susuraseră vorbe dulci despre datoria patriotică de a retroceda.

Afacerea cu terenurile nu mai merge.

Mă întrebam ce vor mai inventa gușterii pentru a pune mîna pe noi sume de bani de la Buget.

Și iată că au inventat:

Noul ANRP se numește ”Să ne păstrăm valorile!”

Debutul Jafului e făcut cu afacerea Cumințenia Pămîntului.”

Despre Afacerea ”Cumințenia Pămîntului” am scris numai puțin de 10 comentarii atît pe cristoiublog.ro, cît și pe Evz.ro.

De fiecare dată, am ținut să semnalez una dintre marile ciudățenii ale acestui Scandal:

Contrastul violent dintre dintre marile probleme ale țării și preocuparea premierului Dacian Cioloș, devenită obsesie, pentru achiziționarea operei scriam în 31 mai 2016:

„Luni, 30 mai 2016, premierul Dacian Cioloş a ţinut să-şi exprime maxima preocupare nu pentru Criza din Sănătate, nu pentru blocarea achiziţiilor publice, nu pentru fermierii care n-au primit subvenţii, nu pentru fondurile europene, ci pentru faptul că nu merge bine subscripţia publică vizînd strîngerea a 6 milioane de euro, care, împreună cu 5 milioane date de la Buget, ar urma să îmbogăţească nişte persoane pe care opinia publică nu le-a văzut nici pînă acum şi despre care eu cred că sînt interfeţele pentru adevăraţii beneficiari ai celor 11 milioane de euro.

Mai mult, Dacian Cioloş a amintit că strîngerea celor 6 milioane de euro e prioritatea priorităţilor pentru Guvernul său. (...)

Un premier care e un om normal la cap, cu atîtea probleme de rezolvat pentru a ține România pe linia de plutire și a nu o lăsa să se ducă de rîpă pînă la formarea unui Guvern de alegeri, nu face dintr-o chestiune controversată de achiziție a unei opere de artă prioritatea priorităților pentru Guvernul pe care-l conduce.

Rares Bogdan, candidat la prezidentiale?! Vestea anului in politica! Europarlamentarul PNL a rupt tacerea!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI