Dacian Cioloş a lansat dezbaterea publică privind noua Strategie Naţională Anticorupţie: „Corupţia şi indiferenţa pot UCIDE literalmente! Aplicarea strategiei NU este opţională!” LIVE TEXT

Dacian Cioloş a lansat dezbaterea publică privind noua Strategie Naţională Anticorupţie: „Corupţia şi indiferenţa pot UCIDE literalmente! Aplicarea strategiei NU este opţională!” LIVE TEXT

Premierul Dacian Cioloş a deschis marţi dezbaterea publică privind noua Strategie Naţională Anticorupţie, organizată de Ministerul Justiţiei şi Cancelaria Prim-Ministrului, la Palatul Victoria.

„Evenimentul Zilei” vă prezintă cele mai importante declaraţii ale premierului.

Dacian Cioloş: „Noua Strategie Naţională Anticorupţie nu trebuie să rămână un document uitat într-un sertat şi prezentat partenerilor străini, ci trebuie să fie aplicată. Independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie au fost asumate fără rezerve de acest Guvern (...) Prin deciziile luate, fie în programul de guvernare, fie luate pe parcurs, am încercat să menţinem un fir roşu în ceea ce priveşte lupta anticorupţie (...) Vrem să punem România pe calea transparenţei, cu modestie şi onestitate faţă de oameni (...) Sunt conştient de costrângerile întâmpinate de Guvern – mandat scurt, cu o susţinere poitică volatilă, în an electoral (...) Posibilitatea mandatului este aceea de a pune România pe altă cale (...) Ceea ce facem acum la guvernare e mai important decât faptul că vom sta doar câteva luni la guvernare. Ce se va întânpla după acest guvern depinde de fiecare dintre noi, de votul pe care îl vom da la alegerile parlamentare (...) depinde de ce va face fiecare dintre noi. Trebuie să intrăm într-o democraţie participativă, nu doar pasivă (...) Statul nu poate face tot ce e de făcut în societate fără o asumare individuală a fiecăruia dintre noi. Corupţia ucide, vă amintiţi de acest slogan. Corupţia coroborată cu indiferenţa poate să ucidă literalmente, am văzut cu toţii situaţiile din sănătate, şi poate ucide prin alienare, a se vedea problemele din educaţie (...) Avem impresia că reforma poate veni doar de la Guvern (...) Nu o să reuşim să eliminăm corupţia şi indiferenţa fără implicarea personală a fiecăruia dintre noi. Eiminarea corupţiei nu vine doar prin adoptare de legi. E nevoie de mai mult. E nevoie ca fiecare dintre noi să îşi asume integritatea şi profesionalismul ca act personal. Încă mai facem diferenţa între ce e al meu e al meu, şi am grijă, şi ce e al statului pot băga mână până la cot. Cât există mentalitatea aceasta nu vom putea schimba nimic. De la banii strecuraţi în buzunarul medicului, cu voia sau fără voia lui, şi până la marile acte de corupţie, aceste practici ne fac un rău uriaş. Lipsă de integritate, de omenire, neglijenţă – asta am văzut cu toţii la Spitalul de Arşi (...) Nu vor fi făcute miracole în câteva zile sau luni, dar domnul ministru al Sănătăţii ia în calcul diverse strategii (...)

De asemenea, am aflat cu stupoare că în România sunt încă posibile cazurile de sclavie. Da, mă refer la situaţia de la Berevoieşti, la modul în care autorităţile locale au acţionat sau nu. E nevoie de o atitudine fermă din partea autorităţilor statului (...) Aceste cazuri sunt cele care au ieşit la suprafaţă şi, foarte probabil, ele nu sunt cazuri izolate (...) Cazul de la Berevoieşti vorbeşte mult despre noi ca societate (...)

Ne puteți urmări și pe Google News

Lipsa de atitudine e complicitate din partea noastră (...) Nu vreau ca această strategie anticorupţie să fie văzută ca un document formal asumat în mod formal! Avem nevoie de o adoptare ca atitudine, de o schimbare de paradigmă (...) Trebuie să mergem mai departe noi ca societate, prin atitudinea noastră, în paralel cu instituţiile staului (...)

Pornesc de la convingerea mea personală că românii sunt de bună-credinţă şi că integritatea prevenţia şi educaţia anticorupţie se pot învăţa (...) Avem nevoie de judecători şi procurori eficienţi, dar trebuie şi să prevenim situaţii care pot ajunge în justiţie. Este vorba despre prevenţie şi educaţie.

Anticorupţia începe cu un management sănătos, cu instrumente de audit şi de control intern.

Înaintea de a trece la o reformă de substanţă a administraţiei publice, trebuie să ştim disfuncţionalităţile şi, mai ales, motivele care stau la baza acestor disfuncţionalităţi. Avem nevoie de transparenţă, de obiectivitate în asumarea disfuncţionalităţilor din adminsitraţia publică. Avem nevoie de câţiva ani pentru a ne asuma aceste probleme şi pentru a vedea rezultate structurale.

Este extrem de importantă recrutarea transparentă şi obiectivă de manageri responsabili. Trebuie găsite soluţii pentru a forma manageri responsabili, atât pentru bunurile statului, cât şi pentru cele private (...) Managementul eficient al bunelor statului este o necesitate (...) Relaţia dintre companiile private şi stat – în unele cazuri există mentalitatea că a face afaceri cu statul este benefic, când ai susţinători în anumite funcţii, care îţi oferă nişte contracte (...)

Aplicarea măsurilor din strategie nu este una opţională. Strategia vizează toate instituţiile publce şi va fi adoptată astfel încât să poată fi urmărită în aplicarea ei. Aplicarea nu este importantă numai din perspectiva însănătoşirii noastre ca societate, dar va ajuta şi la percepţia noastră în exterior. Avem încă mecanismul de cooperare şi verificare, impus nouă şi Bulgariei, şi se discută dacă mai este cazul să fie păstrată această monitorizare. Eu văd acest lucru prin prisma noastră de a ne însănătoşi ca organism colectiv, ca societate. Nu cred că e nevoie să fim atenţionaţi din exterior pentru lucruri pe care le ştim şi le putem stagna. Dacă vom implenenta strategia nu vom mai avea nevoie de monitorizare. Vom demonstra că nu ne vom spăla rufele murdare în public şi că noi, ca societate, ne putem rezolva problemele

Lupta împotriva corupţiei este un precursor al unei economii sănătoase şi eficiente, indiferent de măsurile economice luate.

Mulţumesc ministerului Justiţiei că a lucrat petru a duce la bun sfârşit îndepinirea acestui obiectiv starategic asumat la începutul mandatului (...) Dezbaterea publică are ca obiectiv, în primul rând, ca această strategie să nu rămână doar un document într-un sertar. Lupta anticorupţie va rămâne o prioritate a acestui guvern (...) Cred cu tărie că este momentul ca România să înceapă să se însănătoşească până la capăt.”