Dacă ai fost la moaștele Sf. Parascheva, atenție! Au apărut primele cazuri de Covid-19. Alertă

Dacă ai fost la moaștele Sf. Parascheva, atenție! Au apărut primele cazuri de Covid-19. Alertă

Veste foarte importantă pentru persoanele care au călătorit recent la Iași, pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva. Coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat vineri că trei bărbaţi care intenţionau să ia parte la pelerinajul de Sf. Parascheva au ajuns la spital și au fost diagnosticați cu Covid-19.

Bărbaţii au vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani şi sunt din Botoşani, Hunedoara şi Bucureşti. Conform sursei citate, aceștia au plecat în pelerinaj fiind deja infectați cu noul coronavirus, care generează teribila boală infecțioasă Covid-19.

În urma anchetei epidemiologice, rămâne de stabilit cum au ajuns aceștia la Iași și cu cine au intrat în contact în timpul călătoriei. De asemenea, se va afla și dacă bărbații au respectat măsurile de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2 în timpul călătoriei spre Iași.

„Aceştia au ajuns la spital cu simptome, deci infecţia a avut loc la domiciliu cu câteva zile înainte de a pleca în pelerinaj din localităţile lor. Ei au ajuns la Iaşi, nu şi la pelerinaj. Când au ajuns în oraş au chemat ambulanţa prin serviciul 112 şi au fost aduşi la spital.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pacienţii au fost diagnosticaţi cu forme uşoare sau medii de infecţie COVID-19, iar ulterior au fost internaţi în spitalele ieşene unde primesc tratament de specialitate. Am recomandat de la început, dar observ că acest lucru a fost ignorat: oricine are simptomele unei răceli trebuie să rămână acasă în localitatea de domiciliu, să apeleze medicul de familie şi Direcţia de Sănătate Publică″, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu.

Mii de credincioși au participat la slujbă

Amintim că joi, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, a oficiat Sfânta Liturghie în prezenţa a mii de credincioşi veniţi din ţară şi străinătate pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva.

Ceremonialul religios a fost oficiat pe o scenă special amenajată în faţa Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La slujba liturgică au mai fost prezenţi şi Laurenţiu, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Au mai fost prezenți Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, Qais, episcop de Erzurum şi vicar al Patriarhiei Antiohiei, Ignatie, episcopul Huşilor, dar și Lucian, episcopul Caransebeşului.

Foto credit: Doxologia/Pr. Silviu Cluci

N-au lipsit nici Antonie, episcop de Bălţi, Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud, Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, Galaction, episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Macarie, episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Nichifor Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Cel puțin 70.000 de pelerini au atins racla

Au mai fost prezenți Benedict Bistriţeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, dar și Emilian Crişanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

De la începutul pelerinajului (n.r. - 8 octombrie) și până joi, la racla Sfintei Parascheva s-au închinat aproximativ 70.000 de pelerini. În curtea Mitropoliei auu fost aproximativ 5.000 de persoane, iar în apropierea Catedralei Mitropolitane 2.700 de persoane au ascultat slujba liturgică.

2021 a fost al doilea an în care pelerinajul s-a desfășurat la Iaşi în condiţii de pandemie. Spre deosebire de anul trecut, acum orice persoană s-a putut închina la moaştele sfinte. Asta s-a întâmplat, indiferent de localitatea de domiciliu sau dacă persoana respective era vaccinată sau nu.

Singurele restricţii impuse au vizat purtarea măştii de protecţie sanitară şi păstrarea distanţei fizice. Cei care nu au avut măşti, au primit de la voluntarii aflaţi în zonă.