Cvartetul Solartis în „Stagiunea de colecție” de la Biblioteca Națională

Cvartetul Solartis în „Stagiunea de colecție” de la Biblioteca Națională

După extraordinarul succes de acum câteva zile de la Moscova și Sankt Petersburg, Cvartetul Solartis este protagonistul volumului cu numărul 3 al Stagiunii de colecție de la Biblioteca Națională a României. Concertul va avea loc luni 22 octombrie 2018, de la ora 17,30, în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) și este parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național.

Violonistele Simina Croitoru, Ana Maria Marian, violistul Daniel Vots și violoncelistul Andrei Nițescu, tineri extrem de talentați, bursieri ICon Arts, vor interpreta două opusuri de mare atractivitate semnate de  Joseph Haydn și Antonin Dvorak.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe tipărituri cu adevărat deosebite: colecția partiturilor de buzunar ale opusurilor de Haydn apărută la sfârșitul secolului al XIX lea, la editura Eulenburg, care beneficiază de ilustraţia realizată de celebrul fotograf Bruno Reiffenstein și o ediție critică a celor șase piese pentru pian op.52 de Antonin Dvorak, realizată după manuscrisul compozitorului. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

”Nu oricare patru muzicieni pot alcătui un cvartet de coarde. Trebuie să fie patru oameni care să aibă ca scop împărtășirea muzicii atât unii altora dar şi publicului ( Joseph Haydn, I.Weinberg 1964 ) ”.

Solartis Quartet s-a înfiinţat în anul 2012.  Solartis Quartet a concertat pe aproape toate scenele bucureştene. De asemenea, în activitatea lor naţională aceştia au poposit pe scene consacrate din Cluj, Ploieşti, Timişoara, Iaşi, Tulcea.

În anul 2012 Solartis Quartet obţin prima lor distincţie şi anume Premiul III la Concursul Internaţional de Cvartete ”W.A.Mozart”. În anul 2013 ei câştiga Categoria de Muzică de Cameră a Concursului ”Drumul spre celebritate”. Cea mai importantă distincţie în activitatea competiţională de până acum o reprezintă însă reuşita din 2014 când Solartis Quartet, ca reprezentanţi ai României, câştigă Premiul al II-a şi Premiul Special ”Antonin Dvorak” la Plovdiv International Chamber Music Competition. De-a lungul timpului au fost invitaţi să participe la numeroase concerte sau festivaluri. In anul 2013 Solartis Quartet este onorat cu invitaţia de a susţine un recital în cadrul Festivalului Internaţional ” George Enescu ” ediţia XXI, urmând ca o ediție mai târziu invitația sa fie reînnoită, de data aceasta presupunând un concert pe scena Ateneului Român alături de Filarmonica ”George Enescu” din București, unde tinerii artiști au interpretat lucrarea ”Clouds” pentru cvartet de coarde și orchestră, compusă de Peter Ruzicka, chiar sub bagheta acestuia.

Solartis Quartet a participat la masterclass-uri cu profesori de renume din întreaga lume dintre care îi amintim pe Ştefan Metz (Rector al Conservatorului de Cvartete din Amsterdam şi fost membru al Orlando Quartet), Bert Mooiman (profesor la Conservatorul din Haga), Johannes Meissl (Artis Quartet), Jan Talich (Talich Quartet), Răzvan Popovici, Janis Malekis. În anul 2013 și în 2017 cei patru tineri câştigă burse de perfecţionare la Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, iar în vara anului 2016  aveau să fie unul dintre cele 10 cvartete selectate din toată lumea pentru a participa la masterclass-ul ”ISA Summer Academy”, susținut la Viena.

Încă de la începutul parcursului său, Solartis Quartet s-a ocupat, în paralel cu traseul lor de ascensiune profesională şi de promovarea muzicii culte în România, având ca scop principal apropierea generaţiei tinere de această latură a artei.  În 2013 a luat naştere primul proiect de acest gen, Solartis Quartet a organizat o stagiune de recitaluri camerale cu o frecvenţă săptămânală ce avea să dureze un an. Această lungă serie de concerte (desfăşurate sub forma unor matinee muzicale, în fiecare zi de sâmbătă) a dorit să aducă publicului bucureştean o constantă în domeniul muzicii de cameră, într-un loc unde fiecare dintre noi putea veni sâmbătă dimineaţă pentru a-şi bea cafeaua şi a asculta muzică de cea mai bună calitate. Proiectul a fost un real succes, astfel că în anul 2014 ansamblul bucureştean a pornit un al doilea proiect, care urma sa aiba acelaşi scop. Proiectul a fost intitulat ”Tonuri şi Toane” şi s-a compus din opt concerte desfăşurate în săli consacrate din Bucureşti la distanţă de o lună unul faţă de celălalt, ce aveau să reprezinte un parcurs prin istoria muzicii de gen din perioada clasică până în perioada modernă.

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Co–organizator: Biblioteca Națională a României

Proiect co-finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: ExcesMusic, prin programul Oportunități la tine acasă și Asociația Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.  

Volumul 4 al Stagiunii de colecție va avea loc luni, 29 octombrie, de la ora 17:30, iar invitat va fi Duo Kitharsis.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.